Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

На фона на регистрирани около 3 400 тютюнопроизводители през 2022 година през миналата са вписани малко над 7400

Снимка: facebook.com/nat2010bg

Наблюдава се завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона - тютюна.

Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация, в две писма от НАТ настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра. През миналата година е отчетен над 115 % процента ръст на желаещите да отглеждат тютюн заради рекордните изкупни цени, каза председателят на Асоциацията Цветан Филев. През 2022 година регистрираните тютюнопроизводители са 3400, а през миналата година са били над 7400, даде пример той. Нека чуем повече за интереса към сектора, за какво настояват от НАТ във връзка с регистрацията на производителите и сушавата година, модернизира ли се бранша. Радка Петкова разговаря с председателя на НАТ Цветан Филев:

"На територията на цялата страна в трите основни тютюнопроизводителни региона - на първо място в Южна България, Източни Родопи с областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, в пиринския край в Благоевградска област, по-конкретно в Североизточна България в четири области - Силистра, Русе, Разград, Шумен като цифри на фона на регистрирани около 3 400 тютюнопроизводители през 2022 година миналата година през стопанския цикъл на 2023 година бяха вписани малко над 7400 тютюнопроизводители. Това е ръст с над 115 % между два стопански цикъла, а за тази 2024-а само в 1първата десетдневка откакто стартира вписването в регистъра от 1 до 10 март, имаме над 6 000 тютюнопроизводители на национално ниво".

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ИНТЕРЕСА КЪМ ТЮТЮНА

"Три основни причини съзираме ние от НАТ 2010, но каква ще бъде крайната бройка на вписаните в регистъра тютюнопроизводители за 2024-а, ще стане ясно след края на работния ден на 31 май. Сериозен е интересът не само от нови тютюнопроизводители. Този ешалон е малък сегмент. Наблюдава се елемент на връщане към тютюнопроизводство, на отказали се в предходните години земеделски стопани. Имаме сериозно ядро, основно ядро от тютюнопроизводители, които от много години, бих казал десетки, се препитават с тютюнопроизводство и тютюнопроизводството за тях отдавна не е бизнес, а е начин на съществуване, на поминък и на осигуряване на прехрана. И втората причина да искаме това удължаване / на срока за вписване в регистъра, бел.ред./,е да могат тютюнопроизводителите да се сдобият с документите, чрез които се регистрират в регистъра. Тютюнопроизводители в Южна България срещат голям проблем при набавянето на документ, доказващ правното основание на земеделската земя.

Тоест земеделския терен, който възнамеряват да разсадят с тютюн, те не могат да си набавят документ, чрез който да покажат под каква форма го стопанисват. Три са вариантите - нотариален акт за собственост или договор за наем година за година или аренден договор за по-дълъг период от време, например петгодишен".

.



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Д-р Мечева от "Четири лапи": Пазете домашните любимци в жегите

Въпреки опитите за разхлаждане в последните дни, тази година лятото е много горещо, а това се отразява не само на хората, но и на животните. Колкото по-топло става, толкова по-важно е домашните любимци да избягват жегата и да се разхлаждат често. Кои са основните правила, които стопаните стопаните трябва да спазват  в горещините, за да се избегнат..

публикувано на 26.07.24 в 13:39
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Сийка Суркова: Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон

В интервюто за Радио Кърджали кметицата на Момчиловци Сийка Суркова сподели, че Момчиловци се радва на изключително силен летен туристически сезон. Причините за това са няколко. Едната е музеят на магията, който заработи от миналата година септември месец и е събрал уникални експонати, една колекция събирана в продължение на 30 г. от..

публикувано на 25.07.24 в 16:43

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30