Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

На фона на регистрирани около 3 400 тютюнопроизводители през 2022 година през миналата са вписани малко над 7400

Снимка: facebook.com/nat2010bg

Наблюдава се завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона - тютюна.

Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация, в две писма от НАТ настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра. През миналата година е отчетен над 115 % процента ръст на желаещите да отглеждат тютюн заради рекордните изкупни цени, каза председателят на Асоциацията Цветан Филев. През 2022 година регистрираните тютюнопроизводители са 3400, а през миналата година са били над 7400, даде пример той. Нека чуем повече за интереса към сектора, за какво настояват от НАТ във връзка с регистрацията на производителите и сушавата година, модернизира ли се бранша. Радка Петкова разговаря с председателя на НАТ Цветан Филев:

"На територията на цялата страна в трите основни тютюнопроизводителни региона - на първо място в Южна България, Източни Родопи с областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, в пиринския край в Благоевградска област, по-конкретно в Североизточна България в четири области - Силистра, Русе, Разград, Шумен като цифри на фона на регистрирани около 3 400 тютюнопроизводители през 2022 година миналата година през стопанския цикъл на 2023 година бяха вписани малко над 7400 тютюнопроизводители. Това е ръст с над 115 % между два стопански цикъла, а за тази 2024-а само в 1първата десетдневка откакто стартира вписването в регистъра от 1 до 10 март, имаме над 6 000 тютюнопроизводители на национално ниво".

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ИНТЕРЕСА КЪМ ТЮТЮНА

"Три основни причини съзираме ние от НАТ 2010, но каква ще бъде крайната бройка на вписаните в регистъра тютюнопроизводители за 2024-а, ще стане ясно след края на работния ден на 31 май. Сериозен е интересът не само от нови тютюнопроизводители. Този ешалон е малък сегмент. Наблюдава се елемент на връщане към тютюнопроизводство, на отказали се в предходните години земеделски стопани. Имаме сериозно ядро, основно ядро от тютюнопроизводители, които от много години, бих казал десетки, се препитават с тютюнопроизводство и тютюнопроизводството за тях отдавна не е бизнес, а е начин на съществуване, на поминък и на осигуряване на прехрана. И втората причина да искаме това удължаване / на срока за вписване в регистъра, бел.ред./,е да могат тютюнопроизводителите да се сдобият с документите, чрез които се регистрират в регистъра. Тютюнопроизводители в Южна България срещат голям проблем при набавянето на документ, доказващ правното основание на земеделската земя.

Тоест земеделския терен, който възнамеряват да разсадят с тютюн, те не могат да си набавят документ, чрез който да покажат под каква форма го стопанисват. Три са вариантите - нотариален акт за собственост или договор за наем година за година или аренден договор за по-дълъг период от време, например петгодишен".

.По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция  за  доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е  Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир,..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23