Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за заявки за повишаване на оценки от матури

| Интервю

Зрелостниците, които са положили успешен изпит на държавно външно оценяване, но не са доволни от резултата си, могат да се явят за повишаване на оценката. За целта е нужно да заявят това си желание в съответното училище, а срокът да го направят е едва тридневен - от 24 до 26 април. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление на образованието в Кърджали Ангелина Костова.

Желаещите ще могат да се възползват за първи път в сесията май-юни. Отнася се само за успешно издържалите матурата си през миналата година. Могат да положат изпит само по учебна дисциплина, на която са се явили и предишния път. Заявлението се получава от директора на съответното училище. Там се и подава след като бъде попълнено. След това по график, утвърден от образователния министър, се насрочват изпитите.

Изключително важна подробност е, че дори да получат по-висока оценка, това няма да промени успеха им в дипломата. Ще получат отделно удостоверение, което може да им послужи единствено за кандидатстване във висше учебно заведение.

На седмокласниците е дадена възможност за допълнителна дата за явяване на матура, ако поради извънредни причини са пропуснали редовната. Такива причини са болничен престой, ако са били под задължителна изолация или карантина, или пък поради смъртен случай на член от семейството, настъпил до един месец преди изпитите.

До седем работни дни след редовната дата за провеждане на съответния изпит по национално външно оценяване трябва да се подаде заявление пред началника на РУО. То трябва да бъде придружено от набор документи, доказващи причината за неявяване на редовната дата. Министърът на образованието решава кога ще се проведе изпита.

Важна подробност е, че учениците, които се явяват на втората дата не участват в редовното класиране за местата след седми клас, а в отделно, което се провежда след като приключат четирите първи кръга. Така децата от извънредната дата на матурата имат ограничени възможности и заемат само останалите свободни места. Ако няма такива, се приемат над план-приема  само там, където физическата среда в училищата позволява и балът им е по-висок или равен на минималния на приетите в посочената паралелка ученици.

Тече обсъждането на началния час за матурата на десетокласниците на 10 юни. Заради произвеждането на избори на 9 юни, беше предложено той да бъде променен от 8 на 11 ч. преди обяд. Заповедта на министъра е публикувана на сайта на МОН и всеки, който желае да даде мнението си може да го направи до 13 май, поясни Ангелина Костова. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх . На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Новият български патриарх беше избран на 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор. Избират новия български патриарх (Обновена) Патриарх..

обновено на 30.06.24 в 14:19

Поскъпва токът за бита

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на..

публикувано на 30.06.24 в 14:06
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Пожар затруднява движението по АМ „Марица“

Временно e ограничено движението по АМ „Марица“ при разклона за Свиленград – ГКПП „Капитан Андреево“ на км 102, само в посока границата поради задимяване от горящи тревни площи, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се осъществява по обходен маршрут по път I-8 през гр. Свиленград и се регулира се от "Пътна полиция".

публикувано на 30.06.24 в 14:02
Снимката е илюстративна

По два златни и сребърни медала за щангистките от Момчилград

Два златни и два сребърни медала завоюваха щангистките на Спортен клуб „Наим Сюлейманоглу“ Момчилград от Държавното лично първенство по вдигане на тежести, което се проведе  в Русе. В състезанието  взеха участие близо 450 тежкоатлети от 20 клуба във всички възрастови групи. В категория до 49 килограма първото място спечели Елена Георгиева. Тя се..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36

Поскъпват основните храни

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 30.06.24 в 09:26

Времето ще бъде слънчево и топло

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца, в следобедните часове ще се понижава. Днес ще бъде слънчево, около и след обяд - горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 32° и 37°. Топъл ще еденят и в Източните Родопи с максимални температури в Кърджали –..

публикувано на 30.06.24 в 08:09