Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти.

Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа.

Тази принципна позиция на президента е последователно изразявана при упражняване правото му на вето. Това е третият път, след указите му от 2017 и 2019 г., когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон.

За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение.

Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

71-годишен мъж загина след падане в дере

Трупът на 71-годишен е бил намерен вчера в землището на село Бялка.  Дежурна оперативна група от РУ – Кърджали е извършила оглед на мястото на произшествието. По първоначални данни възрастният човек е паднал в дере и е загинал.  Няма данни за насилствена смърт. Тялото е било изнесено от спасители от РСПБЗН – Кърджали и транспортирано от медицински..

публикувано на 16.08.24 в 10:51

Продължава изграждането на първия закрит плувен басейн с минерална вода в Източните Родопи

По график се изпълняват всички дейности по изграждането на първия закрит плувен басейн с минерална вода в Източните Родопи, съобщиха от общинската администрация в Джебел . Първата копка на басейна, който ще бъде с полуолимпийски размери, бе направена в средата на март.   Проектът се очаква да бъде завършен в предвидените срокове. Закритият плувен..

публикувано на 16.08.24 в 10:28

Три основни училища и три детски градини в община Черноочене стават защитени

Три основни училища в община Черноочене стават защитени. Това са учебните заведения в селата Габрово, Комунига и Лясково.  В Житница, Габрово и Лясково детските градини също ще бъдат защитени.  Средищни ставата училищата в селата Комунига и Черноочене.  Предложенията бяха гласувани на заседание на общинския съвет в Черноочене. „Предизвикателствата..

публикувано на 16.08.24 в 10:19

Не могат да открият Гайтански и Мавродиев

Днес ще стане ясно дали от прокуратурата ще поискат удължаване на мярката за неотклонение на единствения задържан по аферата с необезпечения кредит от близо 150 милиона лева - Иван Георгиев. Той е управител на "Роудуей кънстракшън", фирмата, получила скандалния кредит. Георгиев беше задържан за 24 часа. По аферата ще бъдат обвинени и бившият шеф на..

публикувано на 16.08.24 в 09:29

Днес е последният работен ден на депутатите

Днес е последният работен ден на депутатите от 50-ия парламент преди да излязат в лятна ваканция.   На днешното заседание те трябва да изслушат четирима служебни министри заради кризата с водата. Изслушването, внесено от парламентарната група на БСП за България, беше предвидено за вчера, но беше отложено заради липса на кворум.

публикувано на 16.08.24 в 09:23
комар

НЦЗПБ: Вероятно у нас има скрити форми на западнонилска треска

От началото на годината в България няма регистрирани заболели със западнонилска треска .   Вероятно у нас обаче има скрити форми на западнонилска треска или такива, които не се диагностицират правилно, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. За това говорят многобройните случаи на инфекцията докладвани в редица европейски и..

публикувано на 15.08.24 в 17:03

Тръгнал е пожар край Комотини

Пожар е възникнал на няколко километра североизточно от Комотини  и близо до прохода Маказа. Мобилизирани са пожарникари, съобщават местни гръцки медии.  Огънят е избухнал в подножието на защитена местност до село Каридия в гората на Нимфея. Пламъците са големи. От една страна е селото, а от друга защитената гората. Местната система за..

публикувано на 15.08.24 в 14:18