Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика Събота е!

Автор:

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост.

Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история ще посрещнем Великден без православен глава. Това се е случило и след кончината на патриарх Кирил.

Довечера от 23.30 часа с литийно шествие духовници и богомолците ще излязат от храмовете, за да  посрещат Възкресение Христово.

БПЦ ще използва за службата Благодатния огън, който съхранява от миналата година. Светият синод реши да не изпраща делегация до Израел заради военните действия в ивицата Газа..

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнато в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.  

Заради лошото време и дъждовете тази година във Велико Търново традицията за провъзгласяване на Христовото възкресение от върха на крепостта Царевец няма да бъде спазена. Пасхалното богослужение ще се извърши пред катедралния храм и започва в 23 часа.
Възкресението Христово е началото на революцията на любовта у човечеството, заяви за БНР Великотърновският митрополит Григорий: 
„С тази любов божия, с тази надежда в божията милост, с вярата, която е енергоподател на нашите дела, защото вяра без дела е мъртва, трябва да пребиваваме и това Възкресение Христово, и цялата година. И това да бъде едно начало, с което да захванем едно щастливо дълголетие“ . 
В Русе благодатният огън ще пристигне от Румъния. По традиция Русенската митрополия го взима от Гюргево поради близостта на двата града. Делегати на Румънската църква ще вземат огъня от Йерусалим, а наши свещеници ще пътуват до Букурещ, за да получат частица от него.
По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимка Община Крумовград

Плувното лято в Крумовград приключва през август

Организираните спортните дейности по Спортен календар на общината продължават и през месец август През месец юли стартираха летните спортни игри за деца и юноши, организирани по Спортния календар на общината. Уроците по плуване на басейн „Оазис“ продължават до края на месец август с демонстрации на уменията, придобити под ръководството на..

публикувано на 03.08.24 в 14:34

Майстори на траханата се събират в Плевун

В Ивайлоградското село Плевун се провежда първи празник на траханата. Празникът е по идея на Теменужка Матева,  подкрепен от община Ивайловград.  Теменужка Матева, съорганизатор на първия празник на траханата в село Плевун: " Всъщност сме поканили гости от всички райони на България , включително и гости от чужбина ще имаме. Всеки от тях ще..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори . След продължила над 2 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат.  По думите на депутата от ГЕРБ Деница Сачева, този парламент е фрагментиран, има 38 независими депутати, като това създава  риск за стабилността на..

публикувано на 03.08.24 в 14:14

Санират пет многофамилни жилища в Хасково

Пет многофамилни жилищни сгради са одобрени за енергийна ефективност по етап II по Националния план за възстановяване и устойчивост. Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви резултатите. Пет проектни предложения от Община Хасково са одобрени за финансиране и предстои подписване на договори между МРРБ и Общината. Одобрените..

публикувано на 03.08.24 в 14:09

Чума по животните в района на Комотини

В Гърция откриха заразени животни с чума в района на Комотини , близо до границата с България. Атина забрани трансфера на овце и кози в страната. Случаите на чума по кози и овце се увеличават , съобщават санитарните власти. Положителни проби дадоха днес изследванията на животните в две животновъдни ферми до Комотини. Общо случаите в страната до..

публикувано на 03.08.24 в 13:24

В Гела се провежда гайдарски събор

Двадесет и първото гайдарско надсвирване в Гела вече започна. Илинденските поляни в близост до родопското село Гела отново ще бъдат домакин на голямото надсвирване с гайди, предаде репортер на БГНЕС. Хиляди посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна са тук, за да се насладят на магията на гайдите.  По традиция през първия ден  се..

публикувано на 03.08.24 в 13:20

Висок е рискът от пожари в Кърджали и Хасково

За събота, 3-ти август, индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма. Това показва справка на сайта на НИМХ. В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни..

публикувано на 02.08.24 в 18:00