Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Азербейджан подписват декларация за стратегическо партньорство

Снимка: БТА

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписват утре президентите на двете страни в рамките на официалното посещение на държавния глава Румен Радев в Баку.

Визитата на българската делегация е по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Във фокуса на посещението ще бъдат укрепването и задълбочаването на стратегическото партньорство и сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, сред които енергетиката, икономиката, високите технологии, иновациите, транспорта и туризма.

РАЗДЕЛИТЕЛ

Руският президент Владимир Путин положи клетва за нов 6-годишен президентски мандат.

71-годишният Путин беше преизбран на поста през март. Той е на власт от близо четвърт век, но през 2020 г. промени конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни шестгодишни мандата. На теория, той може да остане на власт до 2036 г., когато ще е на 84 години. На церемонията днес нямаше представители на ЕС, САЩ, Великобритания, Германия, Полша и Чехия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон. Предложението за Закон за пазарите на криптоактиви трябва да въведе някои европейски регулации, пишат в мотивите си вносителите. Общественото обсъждане е до средата на септември. Комисията за финансов надзор (КФН) ще контролира всички дейности на създателите на токени и доставчиците на..

публикувано на 26.08.24 в 14:54
Румен Гайтански

Румен Гайтански обжалва мярката си за неотклонение

Задържаният под стража Румен Гайтански-Вълка обжалва най-тежката мярка за неотклонение, наложена му преди седмица от Софийският градски съд, съобщава БГНЕС. Апелативният съд на София ще заседава по мярката на Гайтански на 27 август, вторник. Бизнесменът се предаде на властите на 16 август доброволно, след като бе обвинен в длъжностно присвояване в..

публикувано на 26.08.24 в 14:42

За новият министър на вътрешните работи основният приоритет е да се гарантират честни избори

Номинираният за нов министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви пред БНР, че ще работи, за да оправдае очакванията на обществото и да гарантира добър обществен ред, честни и прозрачни избори. Пред репортера на БНР Николай Христов Илков набеляза основните приоритети на МВР през следващите месеци: "На първо място отговорността и на следващо място -..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

Две катастрофи с четирима пострадали в област Смолян

38-годишен с лек автомобил "Ауди", навлязъл в насрещната пътна лента на завой и се ударил челно във "Форд Фиеста", управляван от 57-годишен мъж от Априлци. В следствие на сблъсъка и двамата водачи са пострадали. Транспортирани са до МБАЛ в Смолян. След преглед е установено, че водачът на "Ауди"-то е с контузии на главата и коляното, а другият водач е с..

публикувано на 26.08.24 в 13:49
Атанас Зафиров

В БСП са доволни от рокадата в МВР, призовават за спешни консултации за еврокомисар

От БСП са доволни от рокадата на служебния министър на вътрешните работи в новото служебно правителство.  От "Позитано" 20 обаче призоваха за спешни консултации по темата за еврокомисар. БСП бяха една от първите политически сили, които открито коментираха новия служебен кабинет. Председателят на БСП Атанас Зафиров коментира, че новият вътрешен..

публикувано на 26.08.24 в 13:25

Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство, новите избори - на 27 октомври

"Уважаеми господин, дами и господа, уважаеми медии в изпълнение на алинея 5 от Конституцията, ще ви представя структура и персонален състав на Министерски съвет. Структурата е с министър-председател, един заместник министър-председател и министри, които ще ръководят съответните министерства", заяви Димитър Главчев пред президента точно в 10 ч. И обяви..

публикувано на 26.08.24 в 10:36

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха внесени от ПП "Възраждане" и бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации изпращат..

публикувано на 26.08.24 в 09:46