Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Златоград провеждат празник на чевермето

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето.

По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът:

"Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите, местните, родопските обичаи, на носиите да покажем по какъв начин са шити. Тук голяма част от хората, които са сред нас, имат ръчно изработени носии, както и моята носия е изцяло ръчно изработена, тоест да покажем и занаятчийството в нашия край".

Дичо Кабаков е баш майстор-чевермеджия от съществуването на празника в Златоград. Под зоркия му поглед цяла нощ на бавен огън бяха изпечени 150 чевермета:

"Чевермето е един вид изкуство, иска се майсторлък. Всеки може да се научи, ако има желание".

Хора от близо и далеч, облечени в народни носии, дойдоха на празника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жълт код за дъжд и гръмотевични бури обяви НИМХ за сряда

За 5 юни 2024 г. Националният институт по метеорология и хидрология обявява „жълт код“ за Кърджали, Хасково, Смолян и още седем области – Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Сливен, Стара Загора и Пловдив. Очакват се локални интензивни валежи с количества до 20- 35 л/м 2 , гръмотевична дейност и градушки.  Съгласно хидрологичната прогноза на..

публикувано на 04.06.24 в 17:10

От МОН ще предложат цялостен пакет с промени в закона за образованието

Цялостен пакет с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, както и за провеждането на матурите онлайн, ще предложат на новото Народно събрание и на евентуалния редовен кабинет от Министерството на образованието и науката.  Това съобщи във Варна министърът на образованието проф. Галин Цоков, който участва в..

публикувано на 04.06.24 в 16:30

Навършват се 94 години от рождението на кап. Георги Георгиев

Отбелязваме 94 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта. Бъдещият легендарен капитан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-а. Едно от следващите..

публикувано на 04.06.24 в 16:06

Ще плащаме по-скъп ток от юли, очаква се потвърждение от КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да утвърди и новите цени на тока за бита от 1 юли - средно с 1,4%  по-високи. Според предложенията най-голямо увеличение се предвижда за  абонатите на "Електрохолд" - в Западна България, които ще плащат с 2,74 на сто повече. Очакваната цена за ЕВН в Югоизточна България е по-висока с процент и..

публикувано на 04.06.24 в 15:59

Започна подманата на отоплителни уреди в Хасково

Жителите на Хасково вече могат да подават заявления за безплатна подмяна на старите отоплителни уреди в домовете си с нови екологично чисти. Кметът Станислав Дечев обяви началото на програмата и съобщи, че зад сградата на общината вече е монтиран единият пункт, а другият ще бъде открит следващата седмица. Кампанията е една от най-мащабните програми,..

публикувано на 04.06.24 в 15:26
Снимката е илюстративна

Възстановено е движението в района на Загорско по пътя за Маказа

Възстановено е движението на главния път в района на село Загорско в двете посоки. По обед беше въведена временна организация на движението, след като лек автомобил „Мерцедес“ се е запалил по време на движение. При инцидента няма пострадали.  Сигналът за произшествието е подаден в 13,02 часа днес, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР.  Екип..

публикувано на 04.06.24 в 15:06
Снимката е илюстративна, архив

В Крумовград оказаха полицейска закрила на три деца

Полицейска закрила на три малолетни деца е оказана в Център за настаняване от семеен тип в Крумовград. На влизане на децата с родителите им от Гърция, на ГКПП „Маказа“, е установено, че има разпореждане на френски съд, с което е забранено на родителите да напускат Франция с малолетните си деца. Уведомен е инициаторът на издирването, съобщиха от..

публикувано на 04.06.24 в 14:58