Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза
Снимка: Мехмед Реджеб, БНР - Радио Кърджали

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите обезлюдени, дворовете буренясали, дуварите рухнали от тежестта на времето. В Гургулица са останали да живеят 8 души. За тях се грижи кмета Алириза Юсуф, който е кмет на селата Гургулица и Момина сълза.

Какво е предизвикателството да си кмет в отдалечено от цивилизацията населено място и то не на едно, а на две села. Алириза Юсуф се грижи за петдесетината жители на двете села, които са разположени на двата бряга на Бюйюкдере, на около 3 км едно от друго, а сградата на кметството е по средата, където минава тесния път, водещ към общинския център и големите градове.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нова книга разказва за лечебни и ритуални практики и защитни накити от Източните Родопи

В четвъртък, 20 юни, от 17.30 ч., в Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде представена книгата "Лечебни и ритуални практики. Символи и апотропеи."  Сборникът разглежда научно, но в същото време и достъпно, някои устояли във времето лечебни практики, традиции и ритуали в Източните Родопи. Автори на статиите са Лидия Кирилова, уредник в отдел..

публикувано на 18.06.24 в 14:57
Георги Георгиев

Георги Георгиев: В новия парламент „Възраждане“ ще даде по много от същото – ще отстояваме досегашните си позиции

module="Media" entry="Audio" title="Георги Георгиев" url="http://82.119.84.123/storage/RadioKardzhali/2024/Other/06/170624 ГС Георги Георгиев.mp3" download="false" class="" tpl="index.html" ] ПП „Възраждане“ направи една активна кампания, за разлика от другите партии и затова увеличи с един депутатите си в новия парламент. Това каза в ефира на Радио..

публикувано на 17.06.24 в 20:14
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Оптимист съм, правителство ще има, планирайте си отпуските

На тези избори ГЕРБ в Кърджали успя да запази мястото си на втора политическа сила след ДПС, но в тази партия, както и при останалите, също имаше чувствителен отлив на  гласове. На какво се дължи това и дали партиите оставиха на ДПС да се шири безпрепятствено в 9-ти избирателен район? Отговорите търсим от областния координатор на ГЕРБ в..

публикувано на 17.06.24 в 16:33
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19