Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена

"Св.св. Константин и Елена"
Снимка: Ива Антонова

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени.

Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно видение на кръст в небето и надпис "С този знак ще победиш!" наистина победил във важна битка. Прекратил гоненията срещу християнската вяра, белязали с мъченичество близо тривековната й история, и поставил начало на възхода й в империята.

През 325 година свиквал Първия Вселенски събор, на който ясно се изразява вярата в триединството на Бог и  се утвърждава учението за Христос като Божи син и човек.

Сред делата на Константин в подкрепа на Църквата и за утвърждаване на християнството е откриването на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Тази мисия е изпълнена от майка му императрица Елена. На преклонна възраст заминала за Йерусалим. С усърдието й била възстановена светостта на местата, свързани с живота и делото на Спасителя, и били построени много храмове.


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Данъчните инспектори проверяват търговци за издаване на касови бележки

Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка, напомнят от Националната агенция за приходите. Този механизъм за контрол е възможен след промяна в Закона за ДДС в сила от началото на тази година. Целта е засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и..

публикувано на 18.06.24 в 13:55

Няма щети и пострадали от земетресението в Пловдивско

Няма данни за материални щети и пострадали след снощното земетресение, което бе регистрирано в района на Пловдив и Асеновград със степен 4,3 по Рихтер. Трусът бе усетен в 20,24 ч. вечерта и в Кърджали. 17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение в Пловдив от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус е от 2,4. Афтършоковете ще..

публикувано на 18.06.24 в 13:05

Планетариумът в Кърджали се радва на интерес

Планетариумът към Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в град Кърджали се радва на интерес, 3 месеца след официалното му откриване. Това съобщи директорът Агоп Узунбохосян: "Радваме се на интерес. Лека-полека набира скорост, както сред учениците от града и региона, така и сред туристите, които посещават града ни и никой не остава разочарован..

обновено на 18.06.24 в 11:45

Променят цените на таксиметровите услуги

Таксиметровите шофьори искат промяна в цената на предлаганата от тях услуга. Това става ясно в постъпила от тях молба в Общинска администрация Кърджали. Основен мотив за исканите промени в цените са покачването на цените на горивата, разходите за поддръжка на автомобилите, поскъпването на застраховките и техническите прегледи, цената на труда както и..

публикувано на 18.06.24 в 11:37

Покачва се производството на имитиращи млечни продукти у нас

Рязък скок в производството на имитиращи млечни продукти у нас – отчитат данните, които Министерството на земеделието публикува в последното си информационно табло за "Мляко и млечни продукти". От информационното табло на агроведомството става ясно, че за първите 4 месеца на тази година са произведени 4365 тона млечни продукти с растителни масла, а..

публикувано на 18.06.24 в 10:08

Отчитат спад на безработицата през май

Спад в безработицата с 0,24 процента през май, спрямо април отчита Агенцията по заетостта. Равнището достига 5,4 на сто във възрастовата група 16 – 64 години.  Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино С регистрация в бюрата по труда са били малко над 154 000 души - с  6700 по-малко спрямо..

публикувано на 18.06.24 в 09:30
Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева

Продължават разговорите за експертно правителство

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност. Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Преговорният екип на ГЕРБ-СДС успя да се срещне досега само с представители на ДПС, след като ПП-ДБ и "Възраждане" отказаха да уважат..

публикувано на 18.06.24 в 09:00