Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава пръскането с хеликоптери срещу марокански скакалци в Кърджалийско

Продължава пръскането със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в Кърджалийско. 
Утре предстои да бъдат третирани площите в общините Джебел и Кърджали. 
На територията на община Джебел хеликоптери ще пръскат в село Купците, а в община Кърджали в селата: Севдалина, Скална глава, Зайчино, Багра, Охлювец, Божак, Голяма бара, Чилик.
Мярката е във връзка с обявен от Министъра за земеделието и храните каламитет - масова поява на марокански скакалци. Пръскането срещу вредителите се осъществява с два хеликоптера, като вчера и днес те обработиха около 8500 декара площи в община Черноочене. 

По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Падна таван на сватбен салон в Кърджали. Има пострадали (ВИДЕО. СНИМКИ. ОБНОВЕНА)

7 души, сред които и малко дете, пострадаха, след като се е срутил окачен таван на сватбен салон в Кърджали. Салонът се намира в местност та "Горичката" н а входа на града. Инцидентът е станал по време на проливния дъжд в района малко след 19.30 часа. Пострадалите са транспортирани до спешния център на кърджалийската болница.  По..

публикувано на 05.08.24 в 20:50

Във вторник ни очаква променлива облачност

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад.  През деня облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове над Източна България и планините и на места там ще превали и прегърми. По-интензивни и на повече места ще..

публикувано на 05.08.24 в 19:10

Животновъди от Кирковско на среща при кмета, заради чумата в Гърция

На среща в община Кирково е обсъдена ситуацията с установената болест чума по дребните преживни животни в съседна Гърция. Стопани на домашни животни са били поканени на срещата от кметовете на села. В срещата са участвали около 50 животновъди. Един от тях е бил Вальо Видински. “Ние сме близко, на около 15 км от гръцката граница и стадото ми пашува..

публикувано на 05.08.24 в 17:11

Областният управител на Хасково проведе работна среща във връзка с чумата в Гърция

Областният управител на Хасково Мехмед Атаман свика заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с влошената обстановка в Румъния и Гърция заради чума по дребните преживни животни. Набелязани са мерки за недопускане на заболяването у нас. Директорът на ОДБХ – Хасково д-р Георги Илиев запозна присъстващите с актуалната обстановка в региона...

публикувано на 05.08.24 в 16:41

Седми ден самолети зареждат вода от яз. Доспат за гасенето на пожара до гръцката граница

Седми ден самолети зареждат вода от язовир Доспат за гасенето на пожара до гръцката граница, съобщи за БТА секретарят на Община Доспат Веселин Калфов. Нуждата от използване на вода от язовира наложи удължаване до днес на заповедта на кмета Елин Радев за забрана на риболова, къпането и влизането на лодки и плавателни съдове във водоема.  На 4 август в..

публикувано на 05.08.24 в 16:00

Доброволци от ТИЦ Кърджали и клуб "Ахридос" почистиха покрай Лисиците

В неделя, на 4 август 2024 г., доброволци от Туристическия информационен център заедно с членове на спортно-интелектуалния клуб "Ахридос" проведоха частично почистване на село Лисиците и туристическия маршрут, който води до тракийското светилище Чит кая.  В рамките на по-малко от 4 часа, около 20 участника събраха над 130 чувала с боклук. В акцията..

публикувано на 05.08.24 в 14:46

Oткриха „Дните на Ардино 2024“

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан откри четвъртото издание на „Дните на Ардино 2024“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“ под мотото „Ръка за ръка за Ардино“. Събитието стартира с официалното откриване на изцяло обновения градски център. И тази година празничната програма на Дните на Ардино 2024 е наситена с разнообразни, културни,..

публикувано на 05.08.24 в 13:30