Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само за година над 3800 непридружени деца са влезли в България

Снимка: Христо Русев

Над 3800 са децата-бежанци, минали нашата граница, само за изминалата година. Техният брой от началото на тази година е 416. Те са предимно от Сирия и Афганистан. Това съобщи Ивайло Ябълкаров  от Фондация „Мисия Криле“.

"Ние ги наричаме непридружени. Това са деца, които са влезли без присъствието на някой възрастен. Това са деца в риск, ние се опитваме да помогнем за интеграция. Но тяхната цел е да се съберат със своите близки и да отидат в по-западната част на Европа", уточни той.

Повечето от децата биват настанени в лагери, където получават медицинска грижа и посещават курсове. 

С помощта на УНИЦЕФ и Държавната агенция за бежанците са разкрити три „сигурни зони“. Последната беше открита в Харманли миналия месец. Капацитетът й е 98 деца, като при нужда може да се разшири и да достигне до 200. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Землячески срещи-събори и молитва за здраве в три чернооченски села

Землячески срещи-събори, събрани с молебени за здраве, събраха много хора в чернооченските села Възел, Водач и Безводно. Молитвата в село Възел се намира на връх над селото и беше водена от бившия главен мюфтия Фикри Сали.  Молитвата се състоя на връх „Газилер“ над селото, до стар гроб на Гази баба. Легендата разказва, ч е Гази баба е..

публикувано на 21.07.24 в 17:31

Неделино и Златоград плащат обучението на млади лекари, за да ги задържат

Общините Неделино и Златоград търсят лекари за болницата в Златоград и училищното и детско здравеопазване чрез специален фонд. Фондът "Стипендия за лекари и медицински специалисти", създаден през миналата година, обяви нов прием на лекари, включително специалисти и на медицински специалисти с приоритет медицински сестри. Условието е те да са..

публикувано на 21.07.24 в 14:08

Лек спад на борсите на основни храни

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Краставиците от внос поевтиняват с до 2,27 лева за килограм, докато оранжерийните поскъпват до 2,81 лева..

публикувано на 21.07.24 в 13:43
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ

КНСБ започва кампания за рака на работното място

КНСБ започва кампания, която да освети една тревожна тема - ракът на работното място, съобщиха от ръководството на синдиката.  По данни на синдиката на европейско ниво 125 хиляди души умират годишно от ракови заболявания, свързани с работното място. В България няма статистика за броя на случаите, няма методика, нито наблюдения, а още по-малко..

публикувано на 21.07.24 в 14:05

Мъртва бяла риба по брега и в язовир "Студен кладенец"

За мъртва бяла риба в язовир "Студен кладенец"  и по брега на водоема, съобщиха слушатели на Радио Кърджали. Втората седмица водите изхвърлят край Широко поле малки рибки , повториха риболовци. Стоян Кирев с още подробности: "От сутринта наблюдаваме как излиза направо на брега, от вълничките се изхвърля. Големи са, може би..

публикувано на 21.07.24 в 12:22

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" с коли, пътуващи за Турция

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо до 8-километровото задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия" . Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила...

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Синята зона в Балчик

Общински съветници в Смолян срещу разширяването на синята зона

Общинските съветници от групата „Нашият Смолян“ внесоха втори сигнал срещу кмета Николай Мелемов, свързан с разширяването на синята зона за паркиране в града без решение на Общинския съвет и неизпълнение на съдебен акт, съобщи адв. Елена Даскалова - Радева за БТА. След като Административния съд изпълнението на заповедта на кмета за събиране на..

публикувано на 21.07.24 в 09:26