Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само за година над 3800 непридружени деца са влезли в България

Снимка: Христо Русев

Над 3800 са децата-бежанци, минали нашата граница, само за изминалата година. Техният брой от началото на тази година е 416. Те са предимно от Сирия и Афганистан. Това съобщи Ивайло Ябълкаров  от Фондация „Мисия Криле“.

"Ние ги наричаме непридружени. Това са деца, които са влезли без присъствието на някой възрастен. Това са деца в риск, ние се опитваме да помогнем за интеграция. Но тяхната цел е да се съберат със своите близки и да отидат в по-западната част на Европа", уточни той.

Повечето от децата биват настанени в лагери, където получават медицинска грижа и посещават курсове. 

С помощта на УНИЦЕФ и Държавната агенция за бежанците са разкрити три „сигурни зони“. Последната беше открита в Харманли миналия месец. Капацитетът й е 98 деца, като при нужда може да се разшири и да достигне до 200. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Времето за 24 юли: Облачно и дъждовно

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с..

публикувано на 23.07.24 в 17:00

Турнир по спортна стрелба се проведе в Момчилград

В рамките на 15-ата Международна среща на момчилградчани под надслов „Момчилград винаги в сърцето ми” се проведе турнир по спортна стрелба. Надпреварата се състоя в стрелбището край село Прогрес и протече в една състезателна дисциплина – гладкоцевно оръжие - индивидуално и отборно. Победител в отборното класиране е Ловна дружинка „Птичар“. На второ..

публикувано на 23.07.24 в 16:30

На летище Пловдив изпратиха спасителните екипи от Испания и Чехия

Вътрешният министър Калин Стоянов се срещна на летище Пловдив с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари. "В близките два дни няма опасност пожарът в Гърция да премине нашата граница. Ако това се случи, ще се гаси само с летателна техника, за да не бъде изложен животът на..

публикувано на 23.07.24 в 16:16

12-годишен откраднал колело и го пуснал за продажба

Полицаи от Районното управление в Момчилград са разкрили кражба на велосипед в града. Колелото било откраднато от партер на жилищен блок. След подадена жалба в хода на започналата проверка било установено, че 12-годишен е извършил кражбата. Колелото било оставено за продажба, намерено е и иззето. Група „Криминална полиция“ и инспектор от Детска..

публикувано на 23.07.24 в 15:41

Около 700 безработни могат да участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение на..

публикувано на 23.07.24 в 13:38

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът все още не е..

публикувано на 23.07.24 в 11:27
бул.

Движението по бул. "Беломорски" е затруднено заради рамонт

Заради ремонт, част от пътя по бул. "Беломорски" в Кърджали се отклонява и стеснява с конуси.  На място, за да регулират движението са служители на Пътна полиция.  Ремонтираната отсечка е до светофара на Областното пътно управление.  Рехабилитацията на пътя е заради ремонт на ВиК тръба преди дни.

публикувано на 23.07.24 в 11:18