Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висок е интересът към трудовата борса в Кърджали

При много висок интерес и от страна на работодатели, и от страна на безработни премина традиционната вече трудова борса в Кърджали. Общо 12 от заявилите участие 14 фирми се включиха в инициативата на Агенцията по заетостта в Кърджали. Около 200 бяха и търсещите работа. За сравнение миналата година предлагащите работа бяха седем на брой, а търсещите  - около 130. 
Ето и какво казаха някои от търсещите работа: 

"Дойдох да видя какви условия предлагат и какви позиции." 

"Имам внучка на 11 години, която не може да ходи. Просто ми трябва работа на смени. Бях в една бензиностанция, обаче там се кара по три нощни смени, а ми идва много тежко. Последният път щях да легна на земята. Просто искам да си намеря работа, защото ми предстои операция на очите.Иначе съм съкратена, освободиха ме там за 9 или 12 месеца още не ми е дошло писмото, но 500 лв. са нищо." 

"Като цяло хем проучвам, но конкретно ако има нещо свързано със Ай Ти сектора ще бъда доволен." 

"Нямам много очаквания, тъй като ни е разбита икономиката от десетилетия и работните места са по-малко от търсещите работа. Забелязала съм от доста години работодателите принуждават без нужда работниците да стоят прави, независимо дали има или дали няма клиенти, предимно за търговията. Излишно похабяват здравето на работника и като се разболее го изхвърлят. " 

На трудовата борса присъстват работодатели от различни сфери - от ресторантьорство и хотелиерство, през машиностроене, до производство на текстилни изделия. Те посочиха какви са техните изисквания и критерии: 

"Интерес има голям. В момента търсим квалифицирани работници с по-висока квалификация като главен счетоводител, лаборант, механошлосер и електромеханошлосер.Това са отворените ни позиции за момента.

Това, което ми прави впечатление тази година и това, което споделиха от бюрото по труда е големия брой фирми, включително фирми, които са извън Кърджали, които са представени. 

Единственото неудобство в случая е многото хора на едно място и невъзможността добре да се чуваме, което напряга и кандидатите, както и нас. Но съм убедена, че за следващото мероприятие, към което има такъв голям интерес от страна на бюрото по труда ще направят необходимото, така че да имаме комфорта, да разговаряме спокойно с хората, да се чуваме ясно и реално това за което сме се събрали да се случи по най-добрия начин.

Шивачки търсим, машинни оператори за ситопечат търсим, ОТК и гладачи."

Като успешна отчете трудовата борса и директорът на Бюрото по труда в Кърджали Метин Хафъзсалим: 

"14 бяха работодателите, които заявиха участието си, дори повече имаше, но ние ги отклонихме, защото се преповтарят в дейностите, който те осъществяват. Целта ни беше тази обща трудова борса да има представители на работодателите от всякакви сектори на икономиката. Огромно беше желанието на работодателите да се включат." 

Чуйте повече в звуковите файлове.




По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кирково е пред воден режим

Кирково е пред воден режим. От вчера са въведени ограничения в ползването на водата от река Върбица, откъдето населените места се водоснабдяват. Това съобщи пред Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. Една от причините е засушаването и горещините, втората - от двайсетина години се иззема инертен материал от коритото на реката.  Община..

публикувано на 26.06.24 в 13:33

В Хасково изкуството ще се бори срещу дрогата

Фестивал на талантите „Изкуството срещу дрогата“ ще се проведе в Хасково на 26 юни от 11 часа в. Той се организира от Община Хасково и Превантивно информационният център по наркотични вещества в Хасково. Фестът е по повод 26 ти юни - Международен ден за борба с употребата и разпространение на наркотици. В младежкия център участници от община..

публикувано на 25.06.24 в 11:10

Ботевци спечелиха награди от литературни и журналистически конкурси

И тази година членовете на училищния журналистически клуб „Публична реч“ към Езиковата гимназия в Кърджали спечелиха награди от престижни национални литературни и журналистически конкурси. Мариана Лозева е носител на специалната награда на Националния ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ – Стара Загора. Темата на конкурса беше „Нашият свят“,..

публикувано на 25.06.24 в 10:05

Промени в изпитите за шофьори са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане промени в обучението и изпитите за шофьори. Предвижда се кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението.  При неуспешно полагане на изпитите в посочения срок кандидатът ще преминава ново обучение,..

публикувано на 23.06.24 в 18:00

„Дни на приятелството“ ще се проведат в Кърджали

За първи път в Кърджали ще се проведат „Дни на приятелството“ от 13 до 15 юли. Програмата предвижда богата програма и разнообразни прояви, съобщиха от общинския пресцентър. Стартът ще бъде даден с масов лекоатлетически крос от Паметника на Васил Левски. Могат да се включат участници от всички възрасти след записване най-късно до 1 юли на имейл,..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

БЧК обучава социално уязвими хора в Чернооченеско

Служители на Българския червен кръст обучават социално уязвими хора от община Черноочене.  Златка Лапанова и Румяна Карагяурова - доброволци от „Екип 254” и Елита Динкова - специалист в Областния съвет на БЧК в Кърджали  проведоха обучителни сесии свързани за здравословно хранене, избор на личен лекар, достъп до медицински специалист от..

публикувано на 21.06.24 в 16:00

В неделя входът е свободен за обсерваторията в Рожен

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе от 10:00-16:00 ч. на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни, неделя. На този ден най-големият изследователски астрономически център в Югоизточна Европа ще разтвори врати с вход свободен за..

публикувано на 18.06.24 в 13:45