Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избиратели от Кърджали: Гласуваме за България

Апелът към СИК е да направят проверка на протоколите в сайта на РИК преди да ги омастилят и да ги предадат в РИК

| Репортаж
3
За Цветана и Кирко Киркови от кв. "Гледка" гласуването е неотменен дълг
Снимка: Галина Стефанова


В кърджалийското село Глухар изборният ден започна със сериозна активност още от ранните часове на деня. Още в 7 часа към двете секции, разположени в училището, бързаха хора, за да гласуват.

В секция № 69 секционната избирателна комисия се справи по-навреме и започна изборния ден минути след официалното начало.

В секция № 129 малко се позабавиха и пред вратата се събраха чакащи.

Докато очакваха да изпълнят важния си ангажимент днес, хората коментираха, че чакат „доброто за народа“, затова са дошли рано. Други посочиха горещото време, като причина да побързат да застанат пред урните. Всички казаха, че ще гласуват „за доброто на България“. „Изостанали сме назад. Искаме да вървим напред, ама, не знам дали ще вървим. Всяка година два пъти избори, всяка година два пъти избори. Не знам докъде ще стигнат. За народа пари няма, за избори – има“, критичен беше един от чакащите пред урните в с. Глухар.

В 7.20 ч. всичко беше готово – машината за гласуване стартирана, четирите урни подредени, печатът наранен, както изискват изборните правила и първият избирател – Бейсин Емин, беше поканен. Комисията го попита първо и в двата избора ли ще гласува, както и по какъв начин – с машина или с хартиена бюлетина. Той предпочете да гласува с хартия. След няколко минути пусна първите две бюлетини в секцията.

Някои от членовете на секционната избирателна комисия не са успели да участват в обученията, но не очакваха затруднения при приключването на деня. Все пак допуснаха по-бавно протичане на вота, заради това, че изборите са два.

Нормално започна и изборният ден в секция № 42 в Кърджали, която се намира в училище „Васил Левски“ в кв. „Гледка“.

Рано-рано на вратата на секцията срещнахме да излизат, хванати за ръка 84-годишната Цветана Киркова, дългогодишна учителка по история в школото и съпругът ѝ, 86-годишният Кирко Кирков, дългогодишен автомобилен инструктор. Предпочели са да гласуват рано, за да избегнат струпването на много хора. Гласували са с хартиени бюлетини, но все пак малко са се затруднили, сподели Цветана. „Нищо не ни затруднява. Длъжни сме да дойдем да гласуваме. Край по въпроса“, отсече категорично Кирко. „Да има за България успех“, пожела Цветана, а съпругът ѝ допълни убедено: „Имало е и пак ще има“.

Рени Митева, председател на секционната избирателна комисия изрази увереност, че изборният ден ще бъде спокоен и ще приключи успешно, без затруднения в попълването на протоколите. Тя е председател не за първи път. Прави ѝ впечатление, че засега хората в нейната секция предпочитат хартиената бюлетина. Друго, което я е впечатлило е, че хората „малко са объркани за кои избори да гласуват – за народни представители или за европейски парламент и къде да пускат бюлетините“. Спокойна е и за края на изборния ден: „Нямаме никакви притеснения за протоколите. Много добре са описани и на обученията е представено много добре. Имайки предвид, че и на сайта можеш да си направиш проверка, това улеснява. Апелът към избирателните комисии е да си го направят това, а не там, в театъра, където ще се приемат, за да не се бави и да става по-бързо предаването и приемането на бюлетините“, уточни Митева.

Така видя екипът ни началото на изборния 9 юни.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

18-годишен катастрофира в Ивайловградско, загина пътничка на 14 години

Пътничка в автомобил е загинала след произшествие на пътя между село Хухла и Ивайловград. Днес половин час след полунощ  е подаден сигнал за инцидента, станал с лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от 18-годишен от града . Младият водач е загубил контрол над автомобила и на десен завой се е ударил в изкуствена преграда. Колата се е преобърнала и е..

публикувано на 16.07.24 в 13:51
Пламен Димитров

КНСБ проведе над 100 срещи в предприятия в Кърджали и Смолян

Кърджали и Смолян са последните две области , в които КНСБ провежда своята кампания на терен за по-високи заплати в индустрията . От месец април досега ръководството на синдиката е посетило и осъществило срещи в над 100 предприятия от този бранш в Кърджали, освен във водещи предприятия, срещи са извършени и с представители на местната власт от..

публикувано на 16.07.24 в 13:47

Пожарната служба: Не изхвърляйте незагасени цигари от автомобилите

От началото н а месец юли на територията на областта са регистрирани 35 пожара, 6 от които с нанесени материални щети. Небрежността при боравене с открит огън е п ричина за възникване на 29 от пожарите. Нанесените щети са значителни – изгорели са 1100 кв. м покривна конструкция , 35 дка широколистна гора, 1 стопанска постройка, 2 автомобила..

публикувано на 16.07.24 в 13:24

Българските власти бавели преминаването на автобуси през "Маказа"

Външният министър на Гърция Георгиос Герапетритис на запитване в парламента защо се бави отварянето за туристически автобуси на ГКПП "Маказа - Нимфея" посочи, че причината е в българските власти, защото те не са свършили необходимата работа. Запитването в парламенто в южната ни съседка беше отправена от Илхан Ахмед, депутат от партия ПАСОК...

публикувано на 16.07.24 в 12:43

Хасан Азис: Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност

Кризата в ДПС ще бъде преодоляна със сигурност, заяви в ефира на БНР-Кърджали б ившият кмет на Кърджали и член на Централния Съвет на ДПС- Хасан Азис. "Ако има слаби политически партии, ние ще имаме слаба държава. Слабата държава винаги е била обект на интерес от други сили, които ще искат да употребят България за свои нужди, а ние не трябва да го..

публикувано на 16.07.24 в 11:24

Отбелязваме 187 години от рождението на Апостола

Н а 18 юли, четвъртък, Кърджали ще отбележи  тържествено 187-та годишнина от рождението на Апостола на Свободата. В 10 часа пред Паметника на Васил Левски ще бъдат поднесени венци и цветя от граждани, организации и общинари. Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Идеолог и организатор на българската национална революция. М..

публикувано на 16.07.24 в 11:08

Кражба на около 300 литра гориво е разкрита в Крумовград

Кражба на около 300 литра гориво е разкрита от полицейски служители от РУ-Крумовград . Проверката по случая е започнала след сигнал, че от два товарни автомобила в землището на село Лещарка липсва дизелово гориво. В хода на издирването, полицаите стигнали до двама съпричастни към деянието на 20 г. и 24 г., жители на община Крумовград. По първоначални..

публикувано на 16.07.24 в 10:55