Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред руините или пред урните в изборния ден?

| Репортаж
Предстои отварянето на Посетителския център на Перперикон
Снимка: Мехмед Реджеб

Пуст и самотен беше в изборния ден Перперикон. Малко туристи бяха решили да посветят горещия летен ден на скалния град на траките. Няколко варненски и пловдивски автомобили стояха самотни на паркинга, видя наш екип. Представителят на кърджалийския музей, който продава билети пред входа каза, че днес туристи няма, за разлика от миналите уикенди. Инак, сезонът е започнал нормално. Идват всякакви туристи, от цяла Европа, както и от България, разбира се, обясни служителят. Някои българи идвали за пореден път на историческото място. Имало и такива, които проследяват ежегодно разкопките.

Екипът ни видя, че вече са монтирани турникет и бариера на входа на скалния град, пред Посетителския център. Продължава и монтажа на на ел. захранването и видеонаблюдението. Очаква се откриването на Посетителския център и пускането в продажба на онлайн билети, с които туристите ще се чекират през турникета. Семейство софиянци стояха на пейка под сянката. Оказа се, че Георги и Петя са идвали и преди на Перперикон, а днес са придружили дъщеря си и внуците, които идват за първи път.  

"Доведохме внуците да видят българското, да видят какво е", разказа Петя. Правят тур из България, за да се запознаят децата с красотите и историята ѝ, а също да знаят какво учат в училище. 

Заричат се, че ще се приберат навреме в столицата и ще гласуват - "за стабилност, да прекратят всички търкания, между които не могат да се разберат, защото всичките приказват едно и също като приоритети и накрая няма единство. Признават, че нямат надежда. Ако можеха да кажат на политиците нещо биха поискали: "да чуят младите, не нас", категоричен беше бившият военен.

Междувременно срещнахме две кърджалийски семейства, които бяха ходили на поход до небезизвестния вече мост при с. Лисиците. Бяха категорични, че след като се приберат ще отидат да гласуват, но все пак бяха предпочели първо удоволствието след това ангажиментът.

Същият избор беше направил и Слави Димитров, който беше разпънал рибарските си такъми на брега на яз. „Студен кладенец“ до с. Широко поле. Изборите са по-важни от риболова, защото от тях зависи бъдещето на децата ни, каза рибарят. Все още обаче не беше ходил до урните. Обеща, че ще го направи до края на изборния ден. Няма слука, но продължава "риболова", защото му е приятно сред природата. Не може да сравни риболова с изборите - по какво си приличат или по какво се различават, но "ние (рибарите, б.р.) сме точно като политиците - опитваме се по всякакъв начин да излъжем рибата, а тя после, като клъвне - олиото е топло", уж на шега коментира младият човек.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна, архив

Палеж, побой и хулиганство вдигнаха на крак полицаите

Палеж, бой в домашни условия и хулиганство разследваха полицаите в Кърджали в почивните дни. На 13 юли около 5.30 часа в града пламнали паркирани лек автомобил " Форд" и товарен "Мерцедес". Екип на пожарната в Кърджали загасил горящите коли. Дежурна оперативна група от РУ-Кърджали извършила оглед. Причините за пожара са в процес на изясняване. Сектор..

публикувано на 15.07.24 в 11:32
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27