Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред руините или пред урните в изборния ден?

| Репортаж
Предстои отварянето на Посетителския център на Перперикон
Снимка: Мехмед Реджеб

Пуст и самотен беше в изборния ден Перперикон. Малко туристи бяха решили да посветят горещия летен ден на скалния град на траките. Няколко варненски и пловдивски автомобили стояха самотни на паркинга, видя наш екип. Представителят на кърджалийския музей, който продава билети пред входа каза, че днес туристи няма, за разлика от миналите уикенди. Инак, сезонът е започнал нормално. Идват всякакви туристи, от цяла Европа, както и от България, разбира се, обясни служителят. Някои българи идвали за пореден път на историческото място. Имало и такива, които проследяват ежегодно разкопките.

Екипът ни видя, че вече са монтирани турникет и бариера на входа на скалния град, пред Посетителския център. Продължава и монтажа на на ел. захранването и видеонаблюдението. Очаква се откриването на Посетителския център и пускането в продажба на онлайн билети, с които туристите ще се чекират през турникета. Семейство софиянци стояха на пейка под сянката. Оказа се, че Георги и Петя са идвали и преди на Перперикон, а днес са придружили дъщеря си и внуците, които идват за първи път.  

"Доведохме внуците да видят българското, да видят какво е", разказа Петя. Правят тур из България, за да се запознаят децата с красотите и историята ѝ, а също да знаят какво учат в училище. 

Заричат се, че ще се приберат навреме в столицата и ще гласуват - "за стабилност, да прекратят всички търкания, между които не могат да се разберат, защото всичките приказват едно и също като приоритети и накрая няма единство. Признават, че нямат надежда. Ако можеха да кажат на политиците нещо биха поискали: "да чуят младите, не нас", категоричен беше бившият военен.

Междувременно срещнахме две кърджалийски семейства, които бяха ходили на поход до небезизвестния вече мост при с. Лисиците. Бяха категорични, че след като се приберат ще отидат да гласуват, но все пак бяха предпочели първо удоволствието след това ангажиментът.

Същият избор беше направил и Слави Димитров, който беше разпънал рибарските си такъми на брега на яз. „Студен кладенец“ до с. Широко поле. Изборите са по-важни от риболова, защото от тях зависи бъдещето на децата ни, каза рибарят. Все още обаче не беше ходил до урните. Обеща, че ще го направи до края на изборния ден. Няма слука, но продължава "риболова", защото му е приятно сред природата. Не може да сравни риболова с изборите - по какво си приличат или по какво се различават, но "ние (рибарите, б.р.) сме точно като политиците - опитваме се по всякакъв начин да излъжем рибата, а тя после, като клъвне - олиото е топло", уж на шега коментира младият човек.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават се случаите на интоксикация след прием на алкохол и наркотици

През пролетните месеци се увеличават случаите, при които деца до 15 години са стигнали до интоксикация след употреба на алкохол или наркотици. Това става ясно от данни, публикувани от Националния център по обществено здраве и анализи. От тях се вижда, че двойно повече момчета са имали алкохолно натравяне в сравнение с броя на момичетата. Ако през..

публикувано на 21.09.24 в 16:14
д-р Христо Бонев

Родители и джипита: Ученическите здравни профилактични карти са губивреме

„За да се попълни коректно здравнопрофилактичната карта на лица, които посещават училище или детски заведения, е необходим един обстоен преглед от поне десетина-петнадесет минути. Той няма да приключи само с това, защото в тази карта има изискване за профилактични изследвания, лабораторни, параклинични изследвания, които не стават в същия ден...

публикувано на 20.09.24 в 23:45
Маргарита Янева, ръководител на Туристически информационен център - Кърджали

Маргарита Янева: ТИЦ-Кърджали ще играе ключова роля за развитието на туризма в общината

Туристическият информационен център в Кърджали вече заработи, след като беше открит официално. Центърът ще играе ключова роля за развитието на туризма в общината. Основната  му дейност е да предоставя информация за туристически обекти, маршрути и събития в региона, каза за Радио Кърджали ръководителят на ТИЦ – Маргарита Янева. Ще..

публикувано на 20.09.24 в 14:16

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене. Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се подобри хранителното..

публикувано на 19.09.24 в 11:57

Кметoвете канят партиите и коалициите да обсъдят съставите на СИК

Кметовете на 7-те общини в област Кърджали канят парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание на консултации за съставите на Секционните избирателни комисии.  В Кърджали срещата между кметът и представителите на партиите и коалициите ще бъде в събота, 21 септември от 11:00 ч. в общинската администрация.  В общините..

публикувано на 19.09.24 в 11:04

4 села в община Момчилград се готвят за традиционните есенни събори

4 села в община Момчилград се готвят за традиционните събори, които се провеждат през есента след прибирането на реколтата, съобщиха от общинската администрация. Два дни ще продължи Даг байрам, който се провежда в подножието на връх Стръмни рид. Празникът е общ за селата Ралица, Сенце и Кременец.  На 29 септември в село Чуково пък ще се проведе Яран..

публикувано на 18.09.24 в 17:30

Общински детски комплекс организира "Ден на отворените врати" в Кърджали

Първият учебен ден започна преди два дни за всички училища. А Общински Детски Комплекс в Кърджали, тепърва предстои да отвори своите врати. Кога ще се случи това и какво се очаква за тази учебна година ще ни каже директора на Общинският Комплекс- Златка Пеньова. А освен това с нея си говорим за това какви новости предстоят, за поколенията, които..

публикувано на 18.09.24 в 16:11