Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват се достатъчно валежи през юни. Лошото е, че падат наведнъж

Въпреки високите температури, се очаква прогнозните количества дъжд за месец юни да бъдат изпълнени, каза Теодора Петрова, директор на Хидрометеорологична обсерватория в Кърджали.
"Лошото е, че тези количества вече падат за кратко време. В много малко дни, за много кратко време падат големи количества валежи. През май месец за час, час и половина са падали по 25 л в областта. Количество 15 л за 3 часа се смята за опасно явление. А то, за 1 час са падали над 20 л. Това е опасното, че за кратко време падат тези количества, а не, както преди години, е падало всеки ден по малко. И при това силно падане на валежа, той избива почвата, вече няма дървета и тя се свлича. Това е опасното. Иначе, като количество валеж е 94 л. Нормата към 2020 година е била 70 л, преизпълнили сме я. Средноденонощната ни температура за май месец, нормата е 16.7, ние имаме 15.6, т.е. под нормата на средноденонощната температура сме", съобщи още Теодора Петрова.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за борба с тероризма,..

публикувано на 28.07.24 в 08:48

Поевтиняват зеленчуци и някои храни

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с минималното 0,05 на сто..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година 625..

публикувано на 28.07.24 в 07:40

34° ще е максималната температура в Кърджали

Днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър предимно от изток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в Кърджали – 34°. В планините ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части – от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 07:37
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Милосърдието е национална добродетел за нас, българите

Да пазим вярата, милосърдието и добродетелния живот. Това ни прави хора!“ – посланието отправи патриарх Даниил на днешния 27 юли, в който почитаме паметта на Светите Седмочисленици и на Свети Великомъченик Пантелеймон. Днес честваме и успението на Свети Климент Охридски.  Патриарх Даниил оглави литургията в столичния храм "Свети Седмочисленици"...

публикувано на 27.07.24 в 18:00

Призиви от Бузлуджа: Да се обединим

Социалисти от цялата страна се събраха на историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП отбелязва 133 години организирано социалистическо движение у нас. Знакови фигури от лявото пространство и хиляди симпатизанти участват в националния политически митинг, който се провежда в този час. В навечерието на..

публикувано на 27.07.24 в 14:12

Три са отворените оферти за ремонт на пътя Джебел - Рогозче - Фотиново

Три са отворените оферти за проектиране и строителство /инженеринг/ за възстановяване и укрепване на деформиран пътен участък с дължина около 240 метра от път III-508 Джебел – Рогозче - Фотиново, съобщи Агенция пътна инфраструктура. Компрометираното трасе е при 19-и км на третокласния път, в близост до село Овчево. Целта е трайното възстановяване на..

публикувано на 27.07.24 в 14:06