Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

| Интервю
Добромир Якимов
Снимка: Личен архив

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание.

Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните се е наложило повторно отваряне на чувалите и ново преброяване на бюлетините в 9 от секциите в 29-и МИР, Хасково, съобщи председателят на РИК Добромир Якимов.

„Имаше доста грешки в тези протоколи, независимо, че ЦИК реши да се заплаща по 25 лв. допълнително на всеки член на СИК, ако не са допуснати грешки в протоколите, т.е. т.нар. хипотеза на „чист протокол“. При нас бяха рядкост. От 483 секции надали са повече от 50. Имахме и доста случаи, общо 9 секции, в които се наложи да се извърши повторно преброяване, да се свиква цялата секционна комисия, да вземем решение за повторно преброяване и в присъствие на наш упълномощен представител цялата секционна комисия да брои отново, доколкото не се касае за явни технически грешки или грешки в пресмятането, което наложи да се отварят чувалите и да се брои. Чак при повторното преброяване се отчетоха грешките и се установи действителният резултат“, коментира Якимов.

Замените на членове на СИК, които този път са били по-малко в сравнение с предишни избори и са достигнали до около 30-40 на сто, отново са оказали негативно влияние за работата при попълване на данните в протоколите. „Няма изискване за ценз (за членовете на СИК, б.р), трябва да се помисли и в тази посока. Трябва да се помисли и в посока да се разтоварят малко от задълженията, защото законодателят ги товари и ЦИК постоянно с нови, и нови, и нови задължения“, препоръча Якимов. Той посочи част от допълнителните ангажименти на членовете на СИК от последните няколко избора – включването на машините, като опция за гласуване, което генерира попълването на още един протокол, също така въвеждането на видеонаблюдението, за което се изискват повече умения и т.н. „И като стигнем до сложността на протоколите, които в случая също не ги разбраха какво се иска от тях и се достигна до този резултат“, допълни председателят на РИК.

Якимов доразви идея, която е коментирал и преди – за създаване на постоянни изборни комисии. Нещо повече – да има специални преброители, например учители с опит в провеждането на изпити, на матури, които да осъществяват преброяването на гласовете след приключването на изборния ден.

Председателят на РИК разви идея за въвеждане на друг вид машини за гласуване, като посочи плюсовете и минусите. Разкри и особености при съставянето на секционните избирателни комисии и нагласите на членовете, които често пречат на ефективната работа.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.




По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Владимир Чукич: Новият лукс е не петзвезден хотел, а спокойствието

Истинският лукс е не хотел с пет звезди и всички екстри, а естествената обстановка и добро отношение. За това художникът Владимир Чукич все повече е привлечен от гръцкото море и го предпочита. Иначе пази много свежи и носталгични спомени от детството си, когато баща му го е водил на Созопол и бил в "принудителна ваканция" на море по..

публикувано на 14.08.24 в 13:24

Строят модерно стрелбище в землището на Жинзифово

Съюзът на ловците и риболовците-Кърджали строи стрелбище в землището на Жинзифово на площ от 7.5 дка, близо до язовира. То ще бъде модерно и ще отговаря на всички европейски изисквания. Това се случва след 10 години бюрокрация, преобразуване на земи и различни други спънки , обясни председателят на Сдружението инж. Васил Дончев.  В..

публикувано на 13.08.24 в 12:04

Мнение: Сезонните инфекции стават целогодишни

Наблюдава ли се край на сезонността на инфекциите, какви са най-честите вирусни инфекции в момента, различават ли ги лесно лекарите и как се справят в Момчилград, където в момента липсва педиатър. Нека чуем разсъжденията на д-р Невин Садъков: „Вече някак се разми сезонността с появата на вирусите. Според мен почти целогодишно хората боледуват и..

публикувано на 12.08.24 в 15:11
Преплуването на яз.

Силен е интересът към преплуването на яз. "Кърджали" седмица преди събитието

В събота, 17 август, за 11-ти път ще се проведе традиционното преплуване на язовир "Кърджали". Сборният пункт е рано сутринта в 8 часа до кораба-ресторант "Емона" на залива край Енчец. След инструктаж и загрявка ще бъде даден старт на преплуването. То се организира от треньора по водна топка Величко Карабоюков, съвместно със спортен клуб по водна..

публикувано на 12.08.24 в 09:40

Слаб интерес към конкурсите за директори на училища в област Кърджали (ОБНОВЕНА)

Изключително слаб е интересът към конкурсите за директори на училища в област Кърджали. Едва няколко са подадените документи десет дни преди крайния срок, който изтича на 19 август. 25 са обявените директорски позиции. Те са за пет професионални гимназии, 14 основни училища и пет средни училища. Това съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 09.08.24 в 10:13

Георги Кулов: Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та

Конфликтът в ДПС ще приключи със създаването на две ДПС-та. Това прогнозира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Според него само ако се случи чудо Движението може да се запази като единна партия.  "Най-реалистичното след този конфликт и размяна на писма и обръщения е създаването на две ДПС-та в България. Натам вървят нещата, освен ако..

публикувано на 08.08.24 в 13:46

Д-р Атанас Митков: Овладяхме ситуацията

Общо четири екипа на Спешната медицинска помощ - три от Кърджали и един от Черноочене, са се отзовали на сигнала за падналия окачен таван в сватбения салон край Кърджали, съобщи директорът на институцията д-р Атанас Митков. Инспекцията по труда започна проверка на сватбения салон Трима от пострадалите сватбари остават в болница под..

публикувано на 06.08.24 в 12:40