Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

| Интервю
Добромир Якимов
Снимка: Личен архив

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание.

Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните се е наложило повторно отваряне на чувалите и ново преброяване на бюлетините в 9 от секциите в 29-и МИР, Хасково, съобщи председателят на РИК Добромир Якимов.

„Имаше доста грешки в тези протоколи, независимо, че ЦИК реши да се заплаща по 25 лв. допълнително на всеки член на СИК, ако не са допуснати грешки в протоколите, т.е. т.нар. хипотеза на „чист протокол“. При нас бяха рядкост. От 483 секции надали са повече от 50. Имахме и доста случаи, общо 9 секции, в които се наложи да се извърши повторно преброяване, да се свиква цялата секционна комисия, да вземем решение за повторно преброяване и в присъствие на наш упълномощен представител цялата секционна комисия да брои отново, доколкото не се касае за явни технически грешки или грешки в пресмятането, което наложи да се отварят чувалите и да се брои. Чак при повторното преброяване се отчетоха грешките и се установи действителният резултат“, коментира Якимов.

Замените на членове на СИК, които този път са били по-малко в сравнение с предишни избори и са достигнали до около 30-40 на сто, отново са оказали негативно влияние за работата при попълване на данните в протоколите. „Няма изискване за ценз (за членовете на СИК, б.р), трябва да се помисли и в тази посока. Трябва да се помисли и в посока да се разтоварят малко от задълженията, защото законодателят ги товари и ЦИК постоянно с нови, и нови, и нови задължения“, препоръча Якимов. Той посочи част от допълнителните ангажименти на членовете на СИК от последните няколко избора – включването на машините, като опция за гласуване, което генерира попълването на още един протокол, също така въвеждането на видеонаблюдението, за което се изискват повече умения и т.н. „И като стигнем до сложността на протоколите, които в случая също не ги разбраха какво се иска от тях и се достигна до този резултат“, допълни председателят на РИК.

Якимов доразви идея, която е коментирал и преди – за създаване на постоянни изборни комисии. Нещо повече – да има специални преброители, например учители с опит в провеждането на изпити, на матури, които да осъществяват преброяването на гласовете след приключването на изборния ден.

Председателят на РИК разви идея за въвеждане на друг вид машини за гласуване, като посочи плюсовете и минусите. Разкри и особености при съставянето на секционните избирателни комисии и нагласите на членовете, които често пречат на ефективната работа.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.




По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25