Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Милев: В предизборна ситуация сме

Ситуацията е предизборна, отиваме на избори. Това е категоричното мнение на Радослав Милев, областен лидер на "Демократи за силна България" в Кърджали. Без подкрепата на ГЕРБ не може да има стабилно правителство в този парламент, каза той и обясни, че на всички политически сили ще е трудно да се явяват за седми път на избори, нападките не спират, но такива са конституционните процедури и те трябва да се следват.

Според Радослав Милев правителството беше замислено да не успее, "защото беше ярък политически кабинет, предложен от ГЕРБ. Нямаше никакви разговори преди това с останалите политически формации за подкрепа. Видяхме, че няма предложения за министри от други политически формации, така че очаквано кабинетът не събра подкрепа. Единствено Движението за права и свободи декларира подкрепа няколко пъти. За съжаление, вчерашния ден видяхме, че групата на Движението за права и свободи се раздели по тази тема. Беше пределно ясно още от самото начало, че господин Борисов не иска да управлява с Движението за права и свободи. Затова прави всичко възможно да предложи такъв кабинет, който да не може да събере мнозинство в Народното събрание", коментира Милев.

Той не очаква това Народно събрание да гласува кабинет, а изказванията в сряда, по време на дебатите за проекто-правителството "Желязков" "бяха предизборни, нападките бяха лични, продължиха нападките от страна на ГЕРБ срещу Продължаване промяната-Демократична България. Така че мисля, че те се готвят за избори".

"Наистина, на всички ни е много трудно да се явяваме за седми пореден път през няколко месеца на избори. Това е доста уморително. Нападките не спират, противопоставянето продължава и се засилва. Така че не мисля, че и след следващите избори ще излезе нещо различно от това, което има в момента. Но за съжаление, такава е конституцията на България и ние трябва да следваме конституцията. Нямаме никакъв избор", каза Радослав Милев.

Изходът е избирателната активност да се увеличи: "Аз не виждам друг начин, освен хората да излязат, да гласуват и да определят категоричен победител, който може да направи реформите, за които всички говорим - нали абсолютно всички политически формации говорят за реформи. Абсолютно всички са съгласни, че държавата не се развива добре, да не казвам, че държавата е в окаяно състояние и това окаяно състояние се дължи до голяма степен на корупцията, която е завладяла цялата ни държава", е мнението на Милев. 

Според него е ясно, че със "спасители" не става: "Не може всеки път да гласуват за някой нов, който ще ни спаси. Няма такъв вариант. Хората са едни и същи в цялата държава. Това, че едно лице  ново ще се появи и ще събере гласовете, не означава, че ще се промени изцяло държавата и ще бъдат направени тези реформи... Трябва да се мине по тежкия път, в който ние избираме хора, които могат да направят реформите, които са се доказали в живота, които знаем какви са, какво могат и как да го направят. Не може да стане със спасители."

Ако кризата в ДПС се задълбочи, може би тя ще бъде решение на кризата в политическия живот, смята Радослав Милев. "Защото Движението за права и свободи е една монолитна формация, от която нищо не излиза. Всички гласуват под строй, никога никой от председателите, които излязоха от тази партия, не успя да направи нещо значимо и да поведете хората."

Според него всичко зависи от почетния председател Ахмед Доган. "Мисля, че господин Пеевски, колкото и да е силен в момента, той е чисто бизнес ориентиран човек, който може да направи така, че да спечелят допълнителни гласове. Но ако няма подкрепата на Ахмед Доган, гарантирам ви, че ще изчезне от политиката за 1 седмица, както се  случи с много от другите важни фигури в движението... Аз понеже се занимавам от доста дълго време в нашия регион с политика, ходил съм къде ли не участвам, в какви ли не избори, трябва да ви кажа, че избирателите на Движението за права и свободи гласуват за Ахмед Доган. За тях неговата дума е крайна, каквото каже той днес или утре, това ще се случи и ви гарантирам, че това разделение в групата на ДПС много бързо ще бъде овладяно."

Личното му мнение е, че Делян Пеевски ще бъде отстранен от Движението за права и свободи и Ахмед Доган ще поеме управлението като почетен председател, докато избират нов председател. Повод за това мнение му дава конфронтацията и проблемите, които тлеят под повърхността не от вчера, а от назначението на Пеевскси за съпредседател на ДПС.


повече чуйте в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кольо Парамов: Най-добрият вариант за страната е експертен кабинет начело с проф.Дуранкев

Редовен кабинет в рамките на 50-то Народно събрание може да бъде излъчен, каза финансовият експерт Кольо Парамов. Той е убеден, че връчването на третия мандат на на "Има Такъв Народ" ще доведе до правителство. Експертът смята, че кабинетът задължително трябва да е експертен.  Като   премиер бившият главен ревизор на БНБ  вижда проф. Боян Дуранкев...

публикувано на 19.07.24 в 18:36
Бойко Синапов

Бойко Синапов: Положението е бедствено, няма паша за животните

Бедствено е положение за стопаните в цялата страна, не само в Южна България. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на Сдружение "Обединени български животновъди" Бойко Синапов. За животните почти няма паша и вода, защото заради горещините, тревата е изгоряла, а и водата е намаляла. "Не само при нас в Южна България,..

публикувано на 19.07.24 в 16:31

Кольо Парамов: Пеевски и неговите камикадзета много трябва да внимават

  Това на което сме свидетели в ДПС се очакваше. Само лидерът на парламентарната група днес и съпредседател на Движението Делян Пеевски не го очакваше, каза в специално интервю за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Бившият главен ревизор на БНБ каза за Пеевски, че : “Той смяташе, че вече е овладял  издъно покоите на ДПС ,..

публикувано на 19.07.24 в 13:30
Мустафа Ахмед

Мустафа Ахмед: Да спрем езика на омразата

Отворено писмо до Министерски съвет, Президентството, Прокуратурата и медиите изпратиха от неправителствената организация "Джем Южна България".  С него се настоява компетентните органи да вземат отношение към опитите на местни сайтове заради прокарван в публикации език на омраза. Заявява се желание за бързо преодоляване на политическата криза в..

публикувано на 19.07.24 в 10:42
Вилизар Гичев (вляво) и Петър Терзиев на сцената на Кърджали джаз фест

Петър и Вилизар от "Уке дуо": Музиката дава свобода

Как звучи боса нова на български? Някой ще каже какъв е този странен въпрос? Няма нищо странно, ако чуете музиката на двама млади, талантливи и емоционално заредени музиканти - Петър Терзиев и Вилизар Гичев, или както са познати в музикалния свят - Пепи и Вили от "Уке дуо". Първият им самостоятелен албум "Виж" е вече записан и скоро ще бъде на пазара...

публикувано на 18.07.24 в 18:30
Данаил Хаджиев и Аделин Гочев

Панорамна вишка е новата туристическа атракция в Могилица

Нова атракция привлича от няколко дни туристи в смолянското село Могилица. 19-метрова метална панорамна вишка вече се извисява на връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира край селото. От площадката на вишката се разкрива неповторима и величествена гледка на 360 градуса към всички близки и далечни върхове в българската и гръцката..

публикувано на 17.07.24 в 16:39

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25