Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват Фестивала на родопската кухня в Баните

3
Снимка: Божидар Чолаков

Откриват  второто издание на Фестивала на родопската кухня в село Баните в събота от 18 часа. С него официално ще бъде открит летния сезон в общината.  В тазгодишната програма участие ще вземат самодейните състави от 5 общини - Баните, Лъки, Чепеларе, Ардино и Джебел, съобщи кметът Павлин Белчев.

„Тази година празника сме синхронизирали с един проект, който е по линия на МИГ (местна инициативна група) „Преспа“ и МИГ „Ардино-Джебел“ и се казва „Мост на културното наследство“. Една от мерките в този проект е именно организиране на фестивали във всяка една от общините, които са в тези два МИГ-а. Началото на тези фестивали бележим точно с „Фестивал на родопската кухня“ в Баните. Следващите дати тепърва ще се уточняват за летния сезон, по-скоро говорим за август месец, кога ще има подобни мероприятия на територията на другите общини“, каза още кметът на община Баните Павлин Белчев.

Програмата включва и концерт на певеца Николай Славеев.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Диян Стаматов

Има "глад" за учители по математика и физика, алармират школски директори

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология. Диян Стаматов - директор на 119 Средно училище в София, и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на България заяви,..

публикувано на 06.07.24 в 16:02

Започна "Загражден филм фест"

Девет десетилетия ще чества Народно читалище "Христо Ботев" в село Загражден, в неделя, 7 юли, с богата културна програма, съобщи секретарят Сийка Хошева. Тя припомни, че киносалонът с доброволни дарения от срудства и труд беше възстановен киносалона. Тогава стартира и "Загражден филм фест". Тази година конофестивалът беше открит в петък и ще..

публикувано на 06.07.24 в 15:56

БДЗП регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд

Българско дружество за защита на птиците регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд. Това е вторият подобен случай в Европа и се смята за успех при възстановяването на най-застрашения вид на Балканския полуостров. Двойката се състои от Изи - женска, освободена през 2020 година, и Лъки - див мъжки, маркиран с GPS..

публикувано на 06.07.24 в 14:12
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай също на срещата с Доган

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган събра част от актива на партията в резиденцията си в парк "Росенец". В срещата ще участват 17-те депутати от ДПС, които спазиха разпореждането на Доган да гласуват против кабинета "Желязков".  Преди дни именно тези депутати подписаха отворено писмо, с което изразяват подкрепата си към Доган. Около 11:20 часа в..

публикувано на 06.07.24 в 13:44
Снимката, която публикува в профила си Джейхан Ибрямов над призивния си пост

Група депутати от ДПС на среща с Доган

Част от депутатите от Движението за права и свободи се срещат с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в резиденцията му в Росенец. Официално няма информация кои са поканените и дали сред тях е председателят на партията Делян Пеевски.  По информация на БНТ обаче на срещата ще присъстват народните представители, които бяха изключени от..

публикувано на 06.07.24 в 12:41
Изменение на линията на бедност за 2023 спрямо 2022 г. и относителен дял на бедните по пол и области

17 на сто от кърджалийци живеят с по-малко от 500 лв. на месец

Линията на бедност за област Кърджали през 2023 г. e 497.37 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 16.9% от населението на областта, съобщават от Териториалното статистическо бюро - юг, отдел "Статистически изследвания" - Кърджали. Данните са публикувани в ежегодния доклад - "Индикатори за..

публикувано на 06.07.24 в 12:27

Канят малки детективи на "Лято в музея"

Богата и разнообразна програма е подготвил екипът на Регионалния исторически музей в Кърджали за децата, които ще посещават инициативата "Лято в музея". Предвидени са образователни игри, тематични беседи, творчески ателиета. В пет поредни дни - от 8 до 12 юли, включително, младите приятели на РИМ ще изпълнят различни мисии.  В понеделник им предстои..

публикувано на 06.07.24 в 09:03