Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва забавна "Ваканция в Музея" в Смолян

Регионален исторически музей "Стою Шишков" - Смолян
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Лятна школа организират за поредна година в Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян за деца от 6 до 12 години. Тя ще е в периода 15 - 26 юли. Участието е срещу заплащане от 6 лв. на ден. Може да бъдат платени на място, но също родителите могат да направят предварителна заявка на място в музея или на имейл, съобщи директорът Валентина Василева. 

Ваканцията в Музея е под наслов "Научи българското". Организаторите са предвидили както традиционни дейности, които са посрещани с интерес от децата от години, така и нови:

"Сред традиционните са запознаване с музейната експозиция, културно-историческото наследство на Родопите от древността до наши дни, с родопски ястия, като този път децата ще се научат да приготвят родопски катми или още наричани марудници. Ще имаме музейни игри. Тази година отново ще има музеен театър", каза за Радио Кърджали Валентина Василева.

Новост тази година ще бъдат музейните ателиета. Те са посветени на Песпонеделник, Тодоровден и Еньовден. В приложните ателиета ще се изработват макет на мечки, рамки за снимки, децата ще рисуват и върху тениски и керамика.


По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честваме 121 години от Илиндено-Преображенското въстание

Готова е програмата за националните тържества, посветени на 121 години от Илиндено-Преображенското въстание. Тази година се отбелязват и 120 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов. На 3 август, в село Славейно, от 11 часа ще се състои панихида в памет на загиналите във въстанието, в храм „ Св. пророк Илия“. След това ще се проведат..

публикувано на 01.08.24 в 09:06
Тошко Йорданов от ИТН

ИТН разговарят с БСП за кабинет с третия мандат

Представителите на "Има такъв народ" ще се срещнат с "БСП за България", за да разговарят за подкрепа за правителство с третия  мандат. Срещата е насрочена за 14:15 часа. Във вторник представителите на партията разговаряха с депутати от разпадналата се парламентарна група на "Величие". Депутатите, напуснали групата, бяха представени..

публикувано на 01.08.24 в 08:58

Горещ август, температурите днес до 37 градуса

Август започва с жълт код за жеги в 11 области, температури до 37°. Жълт предупредителен код за високи температури е издаден от Националният институт по метеорология и хидрология за 11 области на страната, предимно в Северозападна и Централна България. Според прогнозата на НИМХ днес ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна..

публикувано на 01.08.24 в 08:40

Депутатите забраниха продажбата на райски газ на физически лица

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравето, с които се налага пълна забрана върху продажбата, включително онлайн, на райски газ (диазотeн оксид) и пълнители за него на физически лица без оглед на възрастта им. Остава разрешена само продажбата за юридически лица за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост по специален..

публикувано на 31.07.24 в 17:19

В четвъртък вечер в Ардино ще пръскат срещу комари

В четвъртък, 1 август, след 21.30 ч. в град Ардино ще се пръска срещу комари, съобщиха от общинската администрация. Третирането ще бъде извършено с термо-аерозолен генератор. Използва се препарат, който е безвреден и не представлява опасност за живота на хората и животните, уведомяват от общината. Оттам умоляват  гражданите да не излизат на открито по..

публикувано на 31.07.24 в 16:03

Туристически информационен център вече работи в Момчилград

Туристически информационен център ще популяризира забележителностите на община Момчилград. Центърът се помещава в сградата на спортния комплекс "Наим Сюлейманоглу" в центъра на града и вече посреща първите си посетители. Тук туристите ще могат да получат пълна информация за културно-историческото наследство в общината, за актуалните възможности за..

публикувано на 31.07.24 в 15:43
Представители на ИТН на консултации при президента

Предстоят нови разговори на ИТН с политически сили за третия мандат

От "Има такъв народ" изпрати официалните си покани към големите парламентарните групи в 50-ото Народно събрание за срещи за реализиране на третия мандат, съобщава БГНЕС. След като във вторник бе проведен първият кръг от преговори с нечленуващи в  парламентарни групи народни представители -  с двете групи на разпадналата се ПГ на "Величие" - депутатите..

публикувано на 31.07.24 в 15:37