Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на втория мандат - очаквания и реалност

Снимка: Ани Петрова

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Междувременно снощи от ПП-ДБ съобщиха, че искат среща с държавния глава, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ.

Предстои парламентарната рулетка да се завърти за втори път – почти две седмици след провала на първия опит за съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС и след разцеплението на групата на Движението за права и свободи. Разривът между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на парламентарната група на движението Делян Пеевски доведе до изключване и напускане на депутати, което срина ДПС от втора до четвърта по големина парламентарна група. Пренареждането изправи пред нова ситуация коалицията ПП-ДБ, която ще получи втория мандат от президента. Румен Радев призова депутатите в 50-ото Народно събрание да осмислят динамиката на политическите процеси:

"Парламентът ще може да излъчи устойчиво мнозинство, само ако партиите са в състояние да се обединят около националните интереси. В противен случай политическата криза ще ескалира. Отчитам парламентарната динамика и необходимостта от време и диалог. Очаквам парламентарната група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство"

Засега няма отговор на този въпрос.

"Имаме план, който продължаваме да обсъждаме", коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Как да постъпят с втория мандат, който ще получат от президента, ПП обсъдиха на Национален съвет.

Пълна илюзия би било някой да се опитва да прави стабилно правителство в този парламент, който е като плаващи пясъци с войната в ДПС, разцепената БСП и разпадналата се парламентарна група на партия "Величие", коментира на свой ред председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков.

След като получи папката от президента, кандидатът за премиер на втората формация може да я върне веднага празна или да я задържи и да търси подкрепа за съставяне на кабинет в седемдневен срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въстановено е движението по пътя за Маказа след тежката катастрофа

Възстановено е движението по международния път за Гърция през Маказа в участъка между селата Садовица и Загорско след тежката катастрофа, която отне човешки живот. 45-годишна жена загина тази сутрин около 7.30 ч. след сблъсък на "Фиат" с гръцка регистрация и "БМВ" с румънска регистрация близо до село Загорско. Около 12 часа днес е възстановено..

публикувано на 15.07.24 в 12:46

За експертен кабинет без връзки с олигархията призова Кольо Парамов

Българската политическа система се нуждае от сериозна корелация като възможност за моделиране на процес, който да докаже, че в страната има хора, които могат да поемат ангажимент към Европа. Много е важно кой ще бъде предложен за премиер, каза за Радио Кърджали финансовият експерт Кольо Парамов. Той е категоричен, че на България е необходим експертен..

публикувано на 15.07.24 в 12:32
Полицаи обработват мястото на катастрофата край Загорско

45-годишна жена е загиналата в катастрофата на пътя за Маказа

45-годишна жена е загиналалата в катастрофата по международния път за Гърция тази сутрин, информираха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Пътнотранспортното произшествие стана около 7,30 часа на главния за ГКПП „Маказа“ в района на село Загорско.  По първоначални данни 27-годишна водачка на „Фиат“ загубила контрол над управлението, колата се..

публикувано на 15.07.24 в 10:51

Човек загина при тежка катастрофа по пътя за Маказа (СНИМКИ)

Един човек е загинал, а дуги трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода Маказа. Инцидентът е станал около 7.30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на Радио Кърджали сблъскали са се две коли с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:21
снимката е илюстративна

Пожарът в Свиленградско е един от най-големите за последните години

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара. Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР главен комисар Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и край Хисар пожарите са локализирани. Около 1000-1100 служители са на постоянно дежурство, обясни..

публикувано на 15.07.24 в 09:15

Жегите продължават до четвъртък, на места се очакват до 43 градуса

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса, посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури. Може да се наблюдават и т.нар. сухи гръмотевици,..

публикувано на 15.07.24 в 09:06

Оранжев код за високи температури е обявен и за утре

Оранжев код за опасни високи температури е обявен и за утре в цялата страна. Утре остава слънчево, след обяд - горещо.  Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в Кърджали и Хасково ще бъдат 38°-39°, в..

публикувано на 14.07.24 в 17:46