Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само в професионалните гимназии има места за бъдещите осмокласници

Снимка: БНР

Данните от първи етап на класиране за бъдещите осмокласници сочат, че само в професионалните гимназии на територията на община Кърджали има свободни места. Това съобщи Ангелина Костова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) Кърджали. В останалите гимназии на този етап местата са запълнени, а на учениците, които са приети по второ или следващо желание местото им се пази при условие, че подадат документи за втори етап на класирене.
Шест са училищата в Кърджали, в които учениците могат да кандидатстват, посочи тя.

"Това са Професионална гимназия по селско и горско стопанство, Професионална гимназия по електроника и електротехника "Капитан Петко Войвода", Професионална гимназия по туризъм "Д-р Асен Златарев", Професионална гимназия по строителство "Христо Смирненски", Професионална гимназия "Васил Левски" или Механотехникума и Професионална гимназия по облекло и дизайн "Евредика". 

Общият брой на учениците, кандидатстващи за места в гимназиите след седми клас в област Кърджали са 1101. От тях 988 са класирани на първи етап. Каза още Ангелина Костова и допълни, че 33-ма са учениците, които не са класирани по никое от своите желания. 

Около 80 ученици пък не са подали въобще заявления за участие в първи етап на класиране, а причините за това могат да бъдат различни. Ангелина Костова посочи като пример подаване на заявление за участие в други области.
Такъв случай има тази година - 28 седмокласници от други области на страната са кандидатствали и са класирани на територията на област Кърджали.

Седмокласниците, които не са подали документи за участие в първи етап на класиране могат да го направят от 26 до 29 юли, когато е и третият етап на класиране.

Крайният срок за записване на приетите по първо, второ или следващо желание на първи етап е 17 юли. Тези, които не са удовлетворени от местото, на което са приети подават заявление за второ класиране, напомни Ангелина Костова.

Резултатите от втори етап на класиране ще бъдат обявени до 19 юли.

Подробности за следващите етапи може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Страната ни с молба до Турция за съдействие в борбата с пожарите

Министерството на външните работи отправи молба до турските официални власти за оказване на логистично съдействие на българските огнеборци   във връзка с разразилите се пожари. От българска страна е изтъкната необходимостта от допълнителна противопожарна техника, която да послужи в борбата с огнената стихия. Външното ни министерство..

публикувано на 17.07.24 в 19:51

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Гори между селата Маточина и Варник. Във Варник има изгорели къщи. Огъня се движи посока село Сладун. Има силен вятър, който усложнява обстановката допълнително. Пожарът има вероятност да премине в съседна Турция. Областният управител на  Хасково  е уведомил валията на Одрин в телефонен разговор за опасността...

публикувано на 17.07.24 в 18:41

РУО Кърджали: 988 седмокласници са класирани на първи етап

Учениците, които кандидатстват за места в гимназиите след седми клас в област Кърджали са 1101. От тях 988 са класирани на първи етап. Това съобщи Ангелина Костова, началник на Регионално управление на образованието. Тя уточни, че 33-ма са  ученици, които не са класирани по никое от своите желания. Около 80 пък не са подали заявления. 28 седмокласници от..

публикувано на 17.07.24 в 16:26

Задържаха издирван за почти 752 килограма кокаин

Хасковският окръжен съд задържа под стража 31-годишен мароканец, издирван от властите в Нидерландия за изтърпяване на 6-годишна присъда за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Мароканецът е задържан на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит за излизане от страната ни за Република Турция. Европейската заповед за арест е..

публикувано на 17.07.24 в 16:00

Огнената стихия достигна до къщите във Воден, евакуират жителите

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово. Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова.  На мястото на пожара са над 10..

публикувано на 17.07.24 в 15:01
Служителките в паспортното звено в РУ – Кирково

Благодарност за служителките от паспортното звено в РУ – Кирково

Благодарствено писмо е изпратено в РУ – Кирково от Джелал Хасан за три служителки в паспортното звено в управлението. На 12 юли тази година местният жител придружил свои близки, които подали заявления за издаване на лични документи. Семейството останало възхитено от професионалното, коректно и вежливо отношение на служителките Юлия..

публикувано на 17.07.24 в 14:49
Стадо от почти изчезналата у нас каракачанска овца в района на адаптационната волиера на белия лешояд в ПП

Животновъди от цялата страна в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това налага спешна намеса и  от страна на държавата - обясни Симеон Караколев от Асоциацията на..

публикувано на 17.07.24 в 14:26