Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главно мюфтийство призова имамите да се включат в борбата с пожарите

Снимка: архив

Главното мюфтийство призова всички имами и служители на религиозната институция да се включат активно като доброволци в овладяването на огнените стихии и подпомагането на пострадалите.

В обръщението на Мюфтюйството се подчертава, че „отправят призив за сплотеност и взаимопомощ в този труден момент за нашата Родина.“

Пожарите, които обхванаха различни части на България, нанасят големи щети и изискват от всички нас да обединим усилията си в името на доброто. Вашето участие е безценно и показва истинското лице на нашата религия – лицето на състраданието и взаимопомощта, се казва още в обръщението на Главно мюфтийство към имамите в страната. 

След днешния петъчен намаз в джамиите ще се състои специална лекция (хутбе), посветено на борбата с пожарите, която ще завърши с молитва за дъжд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Животновъди алармират, че няма паша заради горещините

Горещото време затруднява изхранването на животните, алармираха стопани.   Пашата приключи преди 15 дни, обстановката е критична, заяви в ефира на Радио Кърджали Бойко Синапов, председател на Сдружение "Обединени български животновъди": "Не само при нас в южна България, а като цяло в страната много рано започна сушата. Няма никаква трева за паша...

публикувано на 19.07.24 в 12:02
Двама служители на сектор „Пътна полиция“ в 
работен момент днес на главния път между Черноочене и Кърджали

Засилени проверки на главния път за ГКПП „Маказа“

Засилени проверки и контрол на водачите за употреба на алкохол и наркотици и за спазване на скоростните режими се извършват ежедневно на главния път за ГКПП „Маказа“ на територията на област Кърджали.  Интензивният контрол е свързан с изключително натоварения трафик към граничния пункт през летния сезон, когато броят на преминаващите..

публикувано на 19.07.24 в 11:24

Специализирано наблюдение за пожари в защитени територии организира екоинспекцията в Смолян

Специализирано наблюдение за пожари в защитени територии организира Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян, съобщи за БТА директорът Екатерина Гаджева. Към екоинспекцията има назначени двама служители, които изпълняват дейностите за пожаронаблюдение в защитените територии публична държавна собственост. Поради факта, че в..

публикувано на 19.07.24 в 09:38

Опасни жеги и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област София и област Перник - в останалите области от страна е обявен жълт код за горещини и интензивни дъждове,..

публикувано на 19.07.24 в 08:08
Последиците от пожара в с. Воден

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите

До дни в село Воден ще бъдат монтирани клетки на всички мобилни оператори. Това обяви в селото в четвъртък вечер служебният министър-председател Димитър Главчев. Причината за това настояване е трудната комуникация между службите при възникване на кризисни ситуации и забавеното уведомяване на хората при извънредни ситуации. Премиерът Главчев отхвърли..

публикувано на 19.07.24 в 08:05

Край Харманли пламна пожар близо до бензиностанция

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На място са много екипи на пожарната и полицията. Има опасност от взрив. В района има цистерни с гориво. Бeнзиностанцията е по пътя за Любимец, съобщи Радио Стара Загора. От Областното Пътно управление съобщават, че временно и в двете посоки е затворен пътя от Харманли към Любимец. Шофьорите да..

публикувано на 18.07.24 в 18:46

В петък президентът ще обяви кога връчва вторият мандат

Президентът Румен Радев ще обяви утре сутринта кога ще връчи втория мандат.  "В никакъв случай няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите наистина да формират правителство, ако могат, но също така ще се съобразя с партиите да имат възможност да водят пълноценна кампания. А тя не може да се случи през август, така че още утре..

публикувано на 18.07.24 в 18:41