Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ започва кампания за рака на работното място

Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ
Снимка: knsb-bg.org

КНСБ започва кампания, която да освети една тревожна тема - ракът на работното място, съобщиха от ръководството на синдиката. 

По данни на синдиката на европейско ниво 125 хиляди души умират годишно от ракови заболявания, свързани с работното място. В България няма статистика за броя на случаите, няма методика, нито наблюдения, а още по-малко изследвания за това колко работници заболяват от рак на работното място, каза пред журналисти Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ. 

Последните данни за страната ни са от 2017 г. Съпоставяйки ги с европейските, се получават стряскащи, както ги нарече президентът на синдиката Пламен Димитров числа. Европейските проучвания сочат, че между 5 и 8 процента от всички ракови заболявания се дължат на работното място. Ако приравним тези осем процента към страната ни, ще се окаже, че между 1500 и 2000 души годишно заболяват в България от рак, докато се трудят. 

За да се освети проблемът, от КНСБ настояват за конкретни мерки, като например да бъде създаден национален план, който да задължи предприятията и институциите да започнат изследвания в тази посока. 


Повече за кампанията - в звуковия файл

По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Неделино и Златоград плащат обучението на млади лекари, за да ги задържат

Общините Неделино и Златоград търсят лекари за болницата в Златоград и училищното и детско здравеопазване чрез специален фонд. Фондът "Стипендия за лекари и медицински специалисти", създаден през миналата година, обяви нов прием на лекари, включително специалисти и на медицински специалисти с приоритет медицински сестри. Условието е те да са..

публикувано на 21.07.24 в 14:08

Лек спад на борсите на основни храни

Продължава лекото движение надолу на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Краставиците от внос поевтиняват с до 2,27 лева за килограм, докато оранжерийните поскъпват до 2,81 лева..

публикувано на 21.07.24 в 13:43

Мъртва бяла риба по брега и в язовир "Студен кладенец"

За мъртва бяла риба в язовир "Студен кладенец"  и по брега на водоема, съобщиха слушатели на Радио Кърджали. Втората седмица водите изхвърлят край Широко поле малки рибки , повториха риболовци. Стоян Кирев с още подробности: "От сутринта наблюдаваме как излиза направо на брега, от вълничките се изхвърля. Големи са, може би..

публикувано на 21.07.24 в 12:22

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" с коли, пътуващи за Турция

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо до 8-километровото задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия" . Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила...

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Синята зона в Балчик

Общински съветници в Смолян срещу разширяването на синята зона

Общинските съветници от групата „Нашият Смолян“ внесоха втори сигнал срещу кмета Николай Мелемов, свързан с разширяването на синята зона за паркиране в града без решение на Общинския съвет и неизпълнение на съдебен акт, съобщи адв. Елена Даскалова - Радева за БТА. След като Административния съд изпълнението на заповедта на кмета за събиране на..

публикувано на 21.07.24 в 09:26

КНСБ настоява за правило "60 на 40" за производството

К НСБ настоява служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство , който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 21.07.24 в 09:06

Какво се прави при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. "С ерум не се прави на полето, защото той е много опасе н. Той е чужд белтък и човек може да умре от алергична реакция. Ние разполагаме със серум, но избягваме да..

публикувано на 21.07.24 в 08:57