Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС на Хасково даде съгласие за изграждане на частна поликлиника

Хасково
Снимка: Уикипедия

След дебати Общинският съвет на Хасково даде предварително съгласие за изграждане на поликлиника от веригата „Сърце и мозък“ в областния град, предаде БТА. 

От присъствалите общински съветници, 29 гласуваха "за" докладната на кмета по заявеното в местната администрация инвестиционно намерение от "Търговска Лига-Глобален Аптечен Център". То беше обявено преди седмица от кмета на Хасково Станислав Дечев. Инвестицията е за първоначални 10 милиона лева. "Против" гласуваха четирима, а шестима съветници се въздържаха. 

Именно кметът внесе за разглеждане и докладната на днешното заседание на съветниците.

Инвеститорът проявява интерес за закупуване на терен от близо 7000 кв. метра на ул. "Булаир" до самия център и автогарата на Хасково. Мястото беше предоставено на Общината безвъзмездно от Министерството на отбраната, като терен с отпаднала необходимост, по времето когато Дечев беше областен управител на Хасково.  

По време на дебатите от залата се чуха много гласове със съмнение, че в Хасково има необходимост от нова поликлиника. На обсъждане бе подложен и вариантът дали инвеститорът не би могъл да построи поликлиниката на мястото на настоящия хирургичен блок, който е започнат преди десетилетия и е останал недовършен, а на искания от него терен Общината да предвиди за реализация проект, свързан със спортните и културните дейности в града.

Пред съветниците представителят на инвеститора професор Тони Веков, който е председател на Съвета на директорите на веригата „Сърце и мозък“ обясни, че е решението в Хасково да има поликлиника, а не болница, е взето тъй като местната Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ), наред с тази в Сливен, са двете най-добре работещи областни болници в цялата страната. Освен това беше посочено, че в Хасково има много добри медици, на които ще бъде предложено да станат част от екипа на новата клиника. Ако те откажат, тогава ще се привлекат кадри и от други болници.

По отношение на възможността за осъществяване на инвестицията в стария хирургичен блок, представителят на фирмата посочи, че са направени разчети, изводите от които са, че той не отговаря на никакви европейски стандарти и клиника там не може да бъде изградена.

Днешното положително решение на Общинския съвет на Хасково ще даде възможност инвеститорът да започне  процедура по издаване на Сертификат за инвеститорски клас "А" по Закона за насърчаване на инвестициите.

Припомняме, че в началото на тази година Община Кърджали продаде терен в центъра на областния град на "Търговска Лига-Глобален Аптечен Център" за изграждането на високотехнологична болница "Сърце и мозък - Кърджали", както и частен медицински университет. 


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Подписаха договор за продажба на терен за нова болница в Кърджали

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн и председателят на борда на Българския кардиологичен институт проф. Тони Веков подписа договор за покупко-продажба на парцела, върху който предстои да бъде изградена високотехнологична болница "Сърце и мозък - Кърджали",..

публикувано на 08.01.24 в 14:37
Вижте още

Минимално повишение на цените на храните на едро

Минимално повишение на цените на едро на храните отчита и тази седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпнали са доматите от оранжерии, а краставиците са поевтинели. Скочила е и цената на зеления и червения пипер, както и на..

публикувано на 06.10.24 в 14:09
От високо

До десетина години може да имаме въздушни таксита

 Оповестени планове за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София показват, че до  десетина година в София може да има въздушни таксита. Но пред Европа има още доста дълъг път дори да догони САЩ и …...

публикувано на 06.10.24 в 13:16
Снимката е илюстративна

Започна ремонт на 23 км от пътя Пловдив - Хасково

Започва текущ ремонт на 23 км от първокласен път I -8 Пловдив - Хасково в област Хасково, съобщиха от АПИ. Проектът включва цялостно преасфалтиране на участъка между Върбица, Горски извор, Клокотница и Хасково. Предвидено е..

публикувано на 06.10.24 в 11:37
Росица Матева

ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат, каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия..

публикувано на 06.10.24 в 11:21

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали, каза д-р Сезгин Бекир, председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Кърджали. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се..

публикувано на 06.10.24 в 10:47

Хасково отново подкрепи Европейският ден на донорството и трансплантацията на органи

 Осветиха в зелено камбанарията в парк Ямача в подкрепа на донорството, донорите и техните силни семейства, които даряват  живот . Община Хасково за поредна година подкрепя инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейски ден на..

публикувано на 06.10.24 в 10:25

Оранжев код за дъжд в Кърджали, жълт - в Хасково и Смолян

Слънце, облаци, дъжд и гръмотевици - такова ще е времето в неделя в област Кърджали, според метеоролозите. Максималните температури  ще са около 25° Оранжев код за интензивни дъждове с гръмотевици за 6 октомври е обавен в областите Бургас и Кърджали...

публикувано на 06.10.24 в 09:05