Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушаването на пожара в планината Славянка е прекратено заради експлозии

Снимка: Кети Тренчева

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района.

Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите е преустановена.

Вчера беше преустановена работата и на гръцките им колеги - отново по същата причина - заради взривове.

Минното поле, което е по границата, е доста голямо - по права линия е около 1,5 км, а точно там има пожарни огнища.

В 9 часа сутринта в борбата с пожара трябваше да се включат и френските самолети, както и наши военни хеликоптери. Но към 10 часа машините все още не бяха задействани в потушаването на огъня.

На мястото е директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Възраждане" посочиха проблемите на Кърджали, обсъждани на последната сесия

Актуализацията на капиталовите разходи на община Кърджали, изграждане на съоръжения за достъп на деца с увреждания до детските площадки,  както и въпросът за допълнителни заграждения за домашни любимци в парковете „Горубсо“ и „Арпезос“, как ще функционира Посетителският център в подножието на Перперикон  са част от темите ,  които засегнаха днес на..

обновено на 30.07.24 в 17:44

КНСБ: Близо милион българи не могат да си позволят едноседмична ваканция

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка - това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома – в собствената..

публикувано на 30.07.24 в 16:06

"Коалиция за климата": Страната ни се е провалила в климатичните политики

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми. Европейската комисия е изчислила, че 1 евро,..

публикувано на 30.07.24 в 14:10

Момчилград беше домакин на най-големия в Източните Родопи парад на ретро автомобили

Парад на ретро автомобили върна назад във времето жители и гости на Момчилград. Събитието се проведе в градския парк "Нури Адалъ". В продължение на няколко часа всички желаещи имаха възможност да разгледат класическите автомобили, паркирани в алеите на парка. Близо 60 участници от цяла България се включиха традиционния трети парад на ретро автомобили и..

публикувано на 27.07.24 в 17:00

Пожарна безопасност за деца в скаутски лагер "Планината на Офей"

Над 70 деца от цялата страна се събраха в скаутски лагер „Планината на Офей“ при хижа „Ледницата“ край село Гела. Падналият дъжд не спря организатори и участници да се включат в обучителните дейности, насочени към повишаване на знанията за пожарна безопасност. Обучителна сесия беше проведена от инспектор Юлия Таипова и инспектор Георги Малаков. Те..

публикувано на 26.07.24 в 18:00

Два фестивала и курс по китайски език предстоят в Момчиловци

Момчиловци в годините привлича все повече туристи от страната и чужбина. Селото в което живеят 1000 човека се развива много динамично. Кметът  на Момчиловци Сийка Суркова каза за Радио Кърджали, че профилът на туристите е съвсем различен от тези, които предпочитат лъскавите курорти:  "Ориентиран е към природата, към натуралното в начина на живот и..

публикувано на 26.07.24 в 11:23

Кметът на Златоград предлага създаване на фонд в подкрепа на децата в риск

Кметът на Златоград Мирослав Янчев е представил пред Общинския съвет предложение за създаване на общински фонд в подкрепа на децата в риск, съобщи пред БТА Мирослав Янчев.   Според него подобен фонд може да окаже навременна финансова помощ за деца, нуждаещи се спешно от операции и лечение.  В Златоград е организирана през лятото благотворителна..

публикувано на 25.07.24 в 16:06