Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гела се провежда гайдарски събор

Двадесет и първото гайдарско надсвирване в Гела вече започна. Илинденските поляни в близост до родопското село Гела отново ще бъдат домакин на голямото надсвирване с гайди, предаде репортер на БГНЕС.

Хиляди посетители и ценители на хубавата музика от цялата страна са тук, за да се насладят на магията на гайдите.
 По традиция през първия ден се провежда конкурсната програма, когато участниците, разпределени в различни възрастови групи, представят уменията и изпълненията си пред журито и всички посетители.
 Следващият ден, неделя, е отделен за народно веселие с много музика и хора́, както и за родови срещи на съборската поляна.
 Целта на гайдарското надсвирване е да съхрани и популяризира народното творчество, да подкрепя предаването на традициите във фолклора ни, да се осъществи обмяна на опит между гайдари от цялата страна, като по този начин се спомогне за запазване спецификата на инструмента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ден на отворените врати ще се проведе на 10 и 11 септември в Регионална дирекция " Пожарна безопастност и защита на населението"

Ден на отворените врати ще се проведе утре - 10 септември в Регионална дирекция " Пожарна безопастност и защита на населението" / РДПБЗН/, както и във всички регионални служби. "На 11.09 предстои среща с ветераните. Обикновено те разказват история от миналото, тя е традиционна. В  крайна сметка няма няма бивши пожарникари , не трябва да се..

публикувано на 09.09.24 в 17:00

Пръскат срещу комари и кърлежи в Кърджали на 12 септември

На 12 септември /четвъртък/ 2024 г. от 21:00 до 06.00ч. на 13 септември /петък/ 2024г. в Кърджали ще се извърши пръскане срещу комари и кърлежи. Това е шестото третиране на площи против комари и кърлежи в общината през тази година. Ще се обработват площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и..

публикувано на 09.09.24 в 16:38

Фракцията на ДПС около Пеевски иска да бъде оттеглено заявлението на ДПС-Доган за самостоятелно участие на партията на изборите

Фракцията на ДПС около Делян Пеевски е отправила до ЦИК искане да бъде оттеглено подаденото по-рано днес заявление от представители на другия председател - Джевдет Чакъров, за самостоятелно участие на партията ДПС на парламентарните избори на 27 октомври. Документите на тази част от ДПС, останала лоялна на почетния председател Ахмед Доган, беше внесено..

публикувано на 09.09.24 в 16:05

Предвидени са над 100 млн. лева за организиране и провеждане на изборите на 27 октомври

Малко над 100 милиона лева са предвидените средства за организиране и провеждане на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, съобщава БТА.  Това показва публикуваната подробна план-сметка, одобрена от правителството.  Общините ще получат близо 56 милиона лева, а средствата, предвидени за МВР, са над 15 млн. лв.  Разходите на ЦИК възлизат на..

публикувано на 09.09.24 в 15:55

Транспортиран е за първи път пациент с въздушна линейка от Кърджали

44-годишна жена с мозъчен кръвоизлив беше транспортирана с въздушна линейка от Кърджали за София. Това е първи такъв случай за града, каза пред репортера ни Галина Кючукова д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ. "Организирахме нещата по възможно най-бързия начин, поискахме въздушна линейка, одобриха искането и в..

публикувано на 09.09.24 в 14:58
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров внесе документи за самостоятелно участие

Фракцията на ДПС, в която влизат лоялни на почетния председател Ахмед Доган, внесоха в ЦИК документи за самостоятелно участие на партията в предстоящите парламентарни избори. В официално съобщение на организацията, се посочва, че решението идва в отговор на отказа на ЦИК да регистрира коалицията им "Демокрация, права и свободи - ДПС" заедно с две други..

публикувано на 09.09.24 в 14:53
Снимката е илюстративна, архив.

15 са обявените вакантни места за учители в област Кърджали

Седмица преди началото на новата учебна година 15 са обявените вакантни места за учители в област Кърджали, сочат данните на Бюрото по труда.  Търсят се преподаватели по химия, биология, физика, астрономия, изобразително изкуство, музика, физическо възпитание, английски език, български език, философия, география и учител по практика.  Свободни места..

публикувано на 09.09.24 в 12:15