Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватбеният салон е все още в гаранционен срок след въвеждането му в експлоатация

Сватбеният салон, чийто покрив рухна, все още е в гаранционен срок след приключване на строителството и въвеждане на обекта в експлоатация. Това става ясно в писмен отговор на Община Кърджали на въпроси на Радио Кърджали.

Обектът е въведен в експлоатация с удостоверение, издадено от общината през март 2020 г. От тогава тече и гаранционният срок за хидроизолацията и топлоизолацията на покрива, който  е 7 години, съгласно текста от Наредба № 2 за въвеждане в експлоатация на строежите и минимални гаранционни срокове.

Сватбеният салон е построен с разрешение за строеж от 2016 г., издадено от Главния архитект на Община Кърджали и е определен като четвърта категория строеж. Според Наредба № 1 от 2003 г. за номенклатурата на видовете строежи, в тази категория влизат сгради за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 квадратни метра или с капацитет от 100 до 200 места за посетители.

Според очевидци, по време на злополучното сватбено тържество, гостите са били поне 300 души. 

Ето и пълния текст на отговора на община Кърджали на въпросите на Радио Кърджали:

"Обект: ,, Сватбен салон с кухненски блок в имот 40909.18.34, кв. 18 по КК на гр. Кърджали- част от комплексен проект за инвестиционна инициатива по чл. 150 от ЗУТ въз основа на одобрен ПУП- ПЗ със Заповед № 314 от 07.04.2016 г. на Кмета на Община Кърджали“ е изграден съобразно одобрен ПУП- ПЗ със Заповед № 314 от 07.04.2016 на Кмета на Община Кърджали и съгласно одобрен инвестиционен проект, представен в следните части: архитектурна, електро, ВиК, конструкции, пожарна безопасност, план за безопасност и здраве, геология, геодезия, енергийна ефективност, план за управление на строителните отпадъци, ОВКИ.

За горецитирания обект е издадено разрешение за строеж № 45 от 07.04.2016 г. от Главния архитект на Община Кърджали, влязло в сила на 26.04.2016 г. Възложител на обекта е ,, Балканстрой- Инженеринг“ ООД,  представлявано от Джейлян Ибрям Али.

 Сградата е въведена в експлоатация с удостоверение № 35 от 26.03.2020 г. от Главния архитект  на Община Кърджали.

Съгласно Наредба № 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти за осигуряване нормалното функциониране и ползване на завършените строителни обекти и отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждане в експлоатация (ползване) се определят минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. Гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти се определят с договора между възложителя и изпълнителя за съответния строителен обект и те не могат да бъдат по-малки от минималните срокове, посочени в тази наредба."


По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите na 27 октомври

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври до 17 ч., когато изтече крайният срок. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на така наречената "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като крайният срок за..

публикувано на 11.09.24 в 18:21

Кърджали се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

Община Кърджали се присъединява към националната кампания  „Да изчистим България заедно“. Тази година тя ще се проведе на 14 септември - събота - под надслов „Да преобърнем играта!“. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Служители от Общинска администрация ще почистят нерегламентирано сметище до втория етап на парк „Арпезос Север“. Сборният..

публикувано на 11.09.24 в 18:14

Първокласниците в Смолянско с около 30 по-малко в сравнение с миналата година

С едно закрито основно училище и с по-малко първокласници ще започне новата учебна година в Смолянска област. Към момента в 14 училища и 5 детски градини все още текат ремонтни дейности. Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, коментира: " От тези 14 училища в 6 ще продължат ремонтите и след учебната година, тъй..

публикувано на 11.09.24 в 17:15

С 420 студенти започва новата учебна година във филиал "Любен Каравелов" на Пловдивския университет в Кърджали

Със 100-процентов прием на студенти бакалаври започва новата учебна година във филиал "Любен Каравелов" на Пловдивския университет в Кърджали. 120 са първокурсниците, които започват обучението си в 7 специалности, в 3 акредитирани професионални направления. Учебната година откри директорът на филиала доц. Елисавета Семерджиева, която..

публикувано на 11.09.24 в 15:35

ВАС разпореди на ЦИК незабавно да регистрира "ДПС - Ново начало"

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда. По..

публикувано на 11.09.24 в 15:10
Визуализация на приют

Една е фирмата кандидат за изграждане на кучешкия приют в Кърджали

Отвориха офертата за кучешкия приют. Само един кандидат се е явил в проведената процедура за изграждането му. Това е кърджалийската фирма „Хаджиев Строй“ ЕООД, съобщиха от администрацията на общината. Предложената цена за изпълнение на обекта е 5 384 926,95 лева без ДДС. В следващите седмици предстои сключване на договор с бъдещия изпълнител. Очаква се..

публикувано на 11.09.24 в 13:20

ВАС решава дали "Движение за права и свободи - Ново начало" че участва на изборите на 27 октомври

До 14:00 часа ще стане ясно ще участва ли коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Фракцията около Делян Пеевски, която е в основата на коалицията, получи отказ за регистрация от Централната избирателна комисия, но го обжалва пред Върховния Административен съд. В началото на..

публикувано на 11.09.24 в 12:45