Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 30 пожара се справиха огнеборците в Смолянско през изминалия месец

Снимката е илюстративна

С 30 пожара са се справили огнеборците през месец юли на територията на област Смолян, сочи статистиката. В 7 от тях има нанесени щети. Няма загинали или пострадали хора. Унищожени са 33 дка иглолистна, 50 дка широколистна и 12 дка смесена гора. В два от случаите причина за лумването на огъня е късо съединение в далекопровод. Други причини са техническа неизправност, небрежност при боравене с открит огън, природни явления.

Регистрирани са общо 71 инцидента, съобщиха от пресцентъра на полицията в Смолян. Освен пожари, в статистиката са посочени 22 случая в които пожарникарите са  оказали техническа помощ и 11, в които са подпомогнали други служби и структури. Огнеборците са се включили и в аварийно-спасителни дейности.

В преодоляването на най-много произшествия са участвали пожарникарите от Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението”в Смолян – 17, следвани от колегите си от районните служби в Девин, Златоград е Баните – по 7.

Напомняне за пожароопасния сезон

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Смолян напомня на гражданите, че със заповед на Областния управител, в периода от 05.03.2024 г. до 30.11.2024 г. е определен пожароопасен сезон в горските територии на областта. Забранява се паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии.

Гражданите да не изхвърлят неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда, призовават от противопожарната служба. РДПБЗН Смолян апелира към отговорност и спазване на правилата за пожарна безопасност при посещение в горските територии и в съседство с тях.

При забелязване на признаци на пожар незабавно се обадете на телефон 112!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ВАС отхвърли жалбата на ДПС-Доган

Върховният административен съд отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от вчера - на друг..

публикувано на 12.09.24 в 16:27

РСПБЗН Крумовград проведе обучение и презентация за ученици

В сградата на РСПБЗН - Крумовград пред повече от 30 деца от ДГ „Митко Палаузов“ и ДГ „Юрий Гагарин“ в Крумовград се проведе съвместно обучение и презентация на тема „Безопасност на движението по пътищата“ и „Противопожарна безопасност“.  Подрастващите бяха запознати с основните правила, които трябва да спазват по време на движение по тротоари и в..

публикувано на 12.09.24 в 16:20

Новият директор на СУ "Отец Паисий" е Теодора Богданова

Първото училище с нов директор в Кърджали е СУ „Отец Паисий“. Днес беше връчена заповедта за назначаване на Теодора Богданова, която спечели конкурса за поста.  Това стана на официална церемония в най-старото светско училище в Източните Родопи. Началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова връчи на Теодора..

публикувано на 12.09.24 в 13:10

Делян Пеевски: ДПС е само едно, другите са отцепници

Председателят на ПГ Делян Пеевски заяви, че ДПС е само едно, а всички други са отцепници. Според него, всички извън "ДПС - Ново начало" са се самоизключили от движението. Пеевски коментира решенията на ВАС по казуса с опита на двете фракции в партията да се явят на вота на 27 октомври: "Тази тема вече приключи. "ДПС - Ново начало" е на избори, няма..

публикувано на 12.09.24 в 12:12

„Вкус Фест“ продължава да търси старите рецепти на кърджалийските села

След големия успех на инициативата в селата Глухар, Кобиляне и Стремци, както и на дебюта му в Кърджали, пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус Фест“ за 2024 година продължава с пета спирка в село Звиница на 14.09 /събота/ от 10.00 часа пред читалището. С всяка следваща спирка фестивалът привлича все повече участници и зрители. В..

публикувано на 12.09.24 в 11:46

До края на август 16 милиона лева са платени през ПОС терминала на НАП Кърджали

Над 16 милиона лева са платени от началото на годината до края на август през ПОС терминала на приходната агенция в Кърджали, отчитат от там.  От услугата са се възползвали над 15 хиляди кърджалийци направили близо 28 хиляди плащания по различните видове задължения - осигуровки, данъци, просрочени задължения, наказателни постановления и др. Най-голям..

публикувано на 12.09.24 в 11:34

Байрам Байрам след решението на ВАС: Новото начало е факт

Новото начало вече е факт.  Това коментира народният представител от ДПС-Пеевски Байрам Байрам след вчерашното решение на Върховният административен съд за незабавното регистриране на коалицията ДПС-Ново начало. Според него страстите в ДПС донякъде са се успокоили. „Работата на ЦИК продължава. Мисля, че съдебната битка ще продължи и във ВАС...

публикувано на 12.09.24 в 10:52