Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП и ГЕРБ-СДС поискаха избори на 20 октомври

Снимка: БТА

"Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени. Веднага пристъпих към разговор с всички потенциални премиери, които не са приключили окончателно. Не можем да бавим повече процеса и трябва да има яснота в държавата за нейното управление" - това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно представените партии.

На практика предизборната кампания започна, каза още държавният глава.

От всички парламентарни групи казаха, че е в правомощията на държавния глава да избере кой ще е следващият служебен премиер и да му възложи да състави правителство.

Президентът заяви, че Димитър Главчев не е единственият кандидат, които се е съгласил да приеме поста на служебен премиер. Радев обаче не назова имена. Той каза, че ще се съобрази с чутото от политическите партии.

Предсрочните избори да се проведат на 20 октомври, поискаха от БСП и ГЕРБ-СДС. 

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

На консултациите се отзоваха представители на всички парламентарни групи. Присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Независимо от противоречивите оценки за промените в Конституцията. (...) Нашето категорично мнение е, че партиите не трябва да се бъркат в компетенциите на президента и какъв трябва да бъде кабинетът и кои трябва да бъдат номинирани за премиер и за министри, защото това е изцяло във Вашите компетенции и в компетенциите на назначен от Вас министър-председател", каза депутатът от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

Росен Желязков изрази задоволство от вчерашната позиция на Румен Радев, с която е защитил духа на парламентаризма и да не се допусне позицията председател на НС да бъде обект на политически инженеринг.

"Ще участваме в работата на изпълнителната власт съгласно компетенциите ни като народни представители", добави Желязков.

Председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков се обърна към президента Румен Радев с призив, когато се обсъжда състав на служебен кабинет със следващия служебен премиер, да се помисли за друг ръководен състав на Министерството на вътрешните работи.

"Този кабинет трябва да осигури честни избори. Ние нямаме доверие в сегашния вътрешен министър Калин Стоянов. Има данни, които показват, че ние имаме основание за това. Нашият призив е, когато обсъждате това с бъдещия служебен премиер да вземете предвид и това и да назначите друг министър", каза Денков.

За нас в момента няма подходяща фигура за министър-председател, коментира председателят на парламентарната група на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Тази консултация е напълно безсмислена, за да ограничи правомощията на президентската институция, каза още Костадинов. "Българите не харесват лицемерието на политиците", добави той.

"Нашето мнение е, че парламент, в който няма определено мнозинство, носещо отговорност за бюджета и дейностите по отношение на законодателството и изпълнителната власт, е меко казано опасен, защото създава лошо, вредно, некачествено законодателство" -  това каза Йордан Цонев от ДПС.

"Най-лесно е, когато няма отговорност, всички да бъдем популисти. Колкото по-бързо приключи работата на този парламент, толкова по-малко са опасностите за законодателството и за финансовата стабилност, каза още Цонев. 

"След промените в Конституцията, за които бяхме против, силно се ограничиха Вашите възможности за избор на служебен премиер", каза председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Борислав Гуцанов.

Той добави, че според БСП служебният премиер трябва да е възможно най-равноотдалечен от всички партии, за да се гарантират честни и прозрачни избори.

Тъй като за три години това ще бъдат седмите избори, което не е нормално, и има няколко служебни кабинета, до 31 август ще трябва да бъде номиниран и кандидат за еврокомисар и Ви молим разговорите за него да бъдат на максимално ясна публична основа, за да бъде избран достоен представител на България, каза още Гуцанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарната служба в Кърджали отбелязва 110 години от създаването си (видео)

С демонстрации, в центъра на града, огнеборци от Кърджали отбелязаха професионалния си празник, 14 септември. Тази година кърджалийската структура чества 110 години от създаването си. В навечерието на професионалния си празник спасители и огнеборци от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ –Кърджали проведоха..

публикувано на 13.09.24 в 12:55

Обновяват спортната площадка в двора на гимназията по селско и горско стопанство в Кърджали

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн даде днес старт на ремонта на спортната площадка в двора на Професионална гимназия по селско и горско стопанство в град Кърджали. Проектът за основен ремонт на съществуващата спортна площадка на открито, намираща се на двора на гимназията е на стойност 161 178,53 лв. с ДДС като осигурената сума от Националната..

публикувано на 13.09.24 в 12:23

65 служители на Регионалната дирекция на пожарната в Кърджали бяха отличени

Във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР – 14 септември са наградени 65 служителя на РДПБЗН – Кърджали. Със заповед на министъра на вътрешните работи г-н Атанас Илков, с колективна парична наградае награден съставът на РСПБЗН – Кърджали от 54 служители за професионално..

публикувано на 13.09.24 в 11:50

Министър Росен Карадимов се среща с областните управители от Югоизточна България

Среща за подготовката на вота на 27 октомври ще проведе министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов с областните управители от Югоизточна България в Бургас. На нея ще бъдат обсъдени ангажиментите на правителството за материално-техническо обезпечаване на предстоящите парламентарни избори. Карадимов беше определен от правителството за..

публикувано на 13.09.24 в 08:55

Временните пунктове за приложението еЗдраве ще работят и днес

Временни пунктове, на които хората могат да получат съдействие за достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, ще работят днес в няколко населени места у нас. Заради големия интерес към услугата по сдвояване на телефона със системата за достъп до личното здравно досие, днес служители на здравните инспекции ще съдействат на хората на..

публикувано на 13.09.24 в 08:43

ВАС отхвърли жалбата на ДПС-Доган

Върховният административен съд отхвърли жалбата на коалицията около Ахмед Доган - "Демокрация, права и свободи - ДПС", срещу отказа на ЦИК да бъде регистрирана за участие в изборите на 27 октомври.  От прессъобщение, разпространено от пресцентъра на съда, става ясно, че решението, което е окончателно, е мотивирано с определението от вчера - на друг..

публикувано на 12.09.24 в 16:27

РСПБЗН Крумовград проведе обучение и презентация за ученици

В сградата на РСПБЗН - Крумовград пред повече от 30 деца от ДГ „Митко Палаузов“ и ДГ „Юрий Гагарин“ в Крумовград се проведе съвместно обучение и презентация на тема „Безопасност на движението по пътищата“ и „Противопожарна безопасност“.  Подрастващите бяха запознати с основните правила, които трябва да спазват по време на движение по тротоари и в..

публикувано на 12.09.24 в 16:20