Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обискират имоти на Румен Гайтански-Вълка

2
Снимка: БГНЕС

Провежда се акция на прокуратурата, антикорупционната комисия и полицията, при която се обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански. 

Акцията е във връзка с разследването на кредит от близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие, за което съобщиха от Антикорупционната комисия в петък. 

По информация на "Хоризонт", се претърсва домашния адрес на Гайтански на централна столична улица, както и този на бившия директор на банката Стоян Мавродиев.

Разследващите поверяват и заема, отпуснат от Българската банка за развитие, на фирмата "Кристална вода", която неофициално се свързва с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Неофициално има информация, че Гайтански и Мавродиев е възможно да са извън страната. Засега няма повдигнати обвинения по случая, научи "Хоризонт".

Министерството на икономиката обяви 8-те дружества с големи кредити от ББР

На 9 август, от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) обявиха, че разследват отпуснат заем от Българската банка за развитие в размер на 148, 5 млн. лева на фирмата на Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън" АД през 2019 г. От тази сума 30 млн. лв. отишли за погасяване на задължение на ТЕЦ-Варна към банка, уточниха тогава от комисията.

"Налице е обосновано предположение за това, че се касае за извършени закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата", казаха от КПК.

От съобщението стана ясно още, че действията по разследването имат за цел да установят цялостния процес от отпускането от ББР на кредита до неговото усвояване от съответните крайни бенефициенти, с оглед на наличието на данни за представена пред банката фиктивна обезпеченост на отпуснатия заем. 

В края на юли групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър".

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

През април пък стана ясно, че сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена, а премахването им се извършваше със средства на Столичната община.

Тогава екипите по събарянето, осигурени от общината, си осигуриха сами достъп до сградите и събориха три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство "Искър".

Започна принудително събаряне на три постройки на територията на ДЛС "Искър"

Припомняме ви, че Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния ловен хотел, а причината е обезпечителна заповед по търговско дело, която обезсилва заповедта на главния архитект на София за премахване на незаконните постройки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Пожар край джебелското село Щерна

Огнеборци от три противопожарни служби, горски служители и доброволци се борят с пожар в джебелско село.  Пожар в изоставена къща, гора и сухи треви в землището на село Щерна е подаден във вторник в късния следобед. Огънят обхванал около 150 декара площ. За потушаването на пламъците са били изпратени три екипа на пожарните служби в Джебел, Момчилград и..

публикувано на 14.08.24 в 12:28
Снимката е илюстративна

Задържаха шофьор, употребил наркотик

Шофьор, употребил наркотик и спътника му са задържани в РУ – Кърджали след опит за избягат от полицейска проверка. Около 23 часа полицейски патрул подал стоп палка на шофьор на лек автомобил „Фолксваген“. Последвало неподчинение и бягство в посока към село Йончево. След преследване в селото водачът и спътникът му слезли от колата и побягнали към гората...

публикувано на 14.08.24 в 12:23

Антимафиоти проверяват "ПСП СТРОЙ" в Кърджали

Антимафиоти влязоха и в офиса на фирма "ПСП СТРОЙ", предаде за БНР кореспондентът Валя Апосотола. В компанията участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за полицейската акция, но според запознати тя е във връзка с..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Иконата Пресвета Богородица - Златна ябълка в Хасково

Пловдивският митрополит Николай пристигна в Хасково чудотворната икона Пресвета Богородица – Златна ябълка. Негово високопреосвещенство Николай беше посрещнат в църквата „Успение Богородично“ от стотици миряни и управляващи. Митрополит Николай отслужи Празнична вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. Посещението е част от вечерните архиерейски..

публикувано на 14.08.24 в 10:54

Включване на райския газ в списъка на наркотиците обсъждат депутатите

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица,..

публикувано на 14.08.24 в 08:16

Горещините продължават, прохлада в планината

Прогнозата е за слънчево и горещо време като цяло в страната. По-прохладно и поносимо ще е в планините и около морето. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над планинските райони и купесто-дъждовна облачност и на изолирани места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в Източна България - умерен вятър от изток-югоизток...

публикувано на 14.08.24 в 08:03

Жълт код за високи температури в сряда, до 37 градуса в Кърджали

За 14 август, Националния институт по метеорология и хидрология в Кърджали издаде предупреждение от втора степен (оранжев код) за горещо време с температури между 38° и 40° в 10 области и  от първа степен (жълт код) за високи температури между 34° и 37° в 14 области, включително   Хасково, Кърджали и Смолян. През нощта ще бъде ясно със слаб вятър..

публикувано на 13.08.24 в 17:01