Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Себахат Мехмед: Летният грип трудно отстъпва без диета


Почивката на море или планина лесно може да бъде помрачена, ако прихванем летен грип или друг вирус. какви лекарства и хранителни добавки да подготвим за семейната аптечка, с оглед и на най-честите здравни неразположения на децата. Какво да правим при хранително натравяне и кога да търсим спешна медицинска помощ . И още - достатъчно надеждни ли са репелентите с масла, които се продават и като нелекарствени средства? Радка Петкова разговаря с личния лекар от Черноочене д-р Себахат Мехмед:

"Предвид горещините и най-често срещаните заболявания през летните месеци, които може да се случат на почивка, а това са летните вирусни инфекции, хранителни натравяния, много алергични реакции също ние виждаме през летните месеци, от слънцето, слънчеви алергии много често децата правят, или от ухапване от някакво насекомо, преди всичко съветвам да си вземат, е температуропонижаващи лекарства. И друго, което бих препоръчала предвид летните вируси, които протичат с повръщане, придружено със или без диария, е добре да си вземат някакъв сироп против повръщане. Има детски сиропи против повръщане или свещички против повръщане, някакъв пробиотик и прахчета или таблетни форми, има различни лекарства за диария. Също така предвид алергии, които казах, е добре да си вземат противоалергични мазила, или капки, сироп нали противоалергични лекарства. И предвид предпазването от ухапвания от насекоми, е добре да се вземат някакъв репелент

"И другото, което бих препоръчала на родителите и на възрастнитенали на всички хора, които отиват на почивка също така много да внимават къде се хранят. Защото много често имаме хранителни натравяния през тези месеци поради много високите температури и недоброто съхраняване на хранителните продукти. Добре е да бъдат внимателни в това отношение, защото може почивката да им се провали от едно хранително натравяне, което протича с повръщане, висока температура, силна отпадналост".
Майките да не изпадат в паника, когато детето започне да повръща, ако имат сироп за повръщане, да му дадат от сиропчето, съветва още семейният лекар. 
Много е важно след като дадат лекарството, да изчакат поне около половин час, не веднага да му дават да пие вода, защото детето ще я повърне и нея. След половин час, да дават на малки порции от водата, да не бързат да ходят веднага спешната помощ.
При чревните заболявания наред с пробиотиците и антидиарийните лекарства, е важно да се спазва и диета. Много трябва да внимаваме с млечни и месни храни, те трябва да се избягват. Соковете и газираните напитки също. Компоти могат да се пият, от плодовете да се ядат само банани и ябълки. "Повече течности и по-леки храни", съветва д-р Мехмед. Чаят с мента и лимон помага за "затягане" на стомаха, както и лимонов сок със сол, сода и захар, за малчуганите.
"Без диета процесът на оздравяване е много дълъг".
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тръгнал е пожар край Комотини

Пожар е възникнал на няколко километра североизточно от Комотини  и близо до прохода Маказа. Мобилизирани са пожарникари, съобщават местни гръцки медии.  Огънят е избухнал в подножието на защитена местност до село Каридия в гората на Нимфея. Пламъците са големи. От една страна е селото, а от друга защитената гората. Местната система за..

публикувано на 15.08.24 в 14:18

Проф. Юксел Йозкан: Разцеплението в ДПС ще стимулира избирателите в Турция

Според проф. Юксел Йозкан, бивш депутат в турския Меджлис и бивш дългогодишен председател на изселническа организация "Балгьоч" , разцеплението в ДПС ще стимулира изселниците и те ще са по-активни на предстоящите избори. „Разцеплението в ДПС ще задълбочи политическата криза в страната. Разбира се, това пък от своя страна ще се отрази и на..

публикувано на 15.08.24 в 11:25

Къща и две пристройки изгоряха при пожар в Хасковско

Къща и две неизползваеми пристройки за животни са изгорели в село Дъбовец, община Любимец.  Пожарът избухна вчера следобед, съобщиха от  Областната дирекция на МВР в Хасково, предаде БТА.  Установено е, че пламъците са избухнали в двор на къща, обитавана от 65-годишен мъж, който е задържан за 24 часа.  По случая се води досъдебно производство.  Към..

публикувано на 15.08.24 в 11:01

18-годишен мотоциклетист пострада

Две са пътните произшествия вчера в областта. 19-годишен мотоциклетист пострадал при катастрофа в Кърджали около 16 часа. Водачът загубил контрол над управлението и паднал на пътното платно. Напуснал мястото, без да уведоми контролните органи и след около час посетил Филиала на спешна помощ в Момчилград. След прегледи е бил освободен за домашно лечение...

публикувано на 15.08.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Задържаха 59-годишен за пожара край с.Щерна

59-годишен е задържан като съпричастен към големия пожар в землището на село Щерна със значителни материални щети.  По първоначални данни мъжът е проявил небрежност при боравене с огън, опитал се да загаси пламъците, но не успял.  Пожарът възникна на 13 август малко след 17 часа и обхвана около 150 декара площ.  В потушаването му бяха включени сили..

публикувано на 15.08.24 в 10:53
Снимката е илюстративна

Голямо количество дрога е открита в Комунига, доставил я тийнейджър

Голямо количество наркотик е открито и иззето от жилище в село Комунига. При извършено претърсване полицаи от РУ – Кърджали открили около 1,4 кг суха листна маса, която при тестване реагирала на марихуана. По първоначални данни дрогата е доставена от 18-годишен. Младежът е бил установяван да управлява автомобил след употреба на наркотично вещество. По..

публикувано на 15.08.24 в 10:46

Очакват над 2 хиляди души на събора в кв. "Гледка"

Днес в кърджалийския квартал Гледка ще се проведе традиционния събор, който е от културния календар на община Кърджали. Съборът се организира от читалище "Родопски фар - 1938" с подкрепата на общината. Председателят на на читалището Иван Узунов каза, че тове е най-старият събор. Първото му издание е било през 1938 година, а през 2023-а е събрал над 2..

публикувано на 15.08.24 в 09:15