Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В гръцки ферми близо до границата с България е открита шарка по овцете

Снимка: БГНЕС

Заболяването шарка по овцете е отрито в гръцки ферми близо до българската граница. Санитарните служби наложиха строг контрол, за да спрат разпространението на заразата.

По спешност гръцките санитарни власти въведоха строги мерки по контрол на животните в област Еврос до българската граница. Пет стада в района дадоха положителна проба за шарка по овцете.

Властите съобщават,че до края на деня всички животни в тези ферми ще бъдат унищожени.Под строга забрана е също транспорта на овце и кози в цялата стана.Не се изнася и  месо за чужбина.

Следят се всички ферми в района дали спазват европейските изисквания за овладяване и контрол при регистриране на заразени животни,потвърждават санитарните власти.

Поради рисковата ситуация по спешност днес в района пристига аграрния министър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мирослав Янчев

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев в Златоград

В края на този месец изтича срокът за подаване на заявления за добив на дърва за огрев, напомня кметът на община Златоград Мирослав Янчев.  Домакинствата, които не са успели да подадат заявления за добив на дърва за огрев и не са включени в списъците за закупуване на дървесина от склад или стояща дървесина на корен, могат да подават заявления до Кмета..

публикувано на 21.08.24 в 16:18

В Златоград обсъждат публично изпълнението на бюджета на общината за отминалата година

Публичното обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета на община Златоград за 2023 г. ще се проведе днес от 17 часа, в заседателната зала, на втория етаж в сградата на общинската администрация, съобщават от общината. То е организирано от кмета на Златоград и председателя на Общинския съвет в изпълнение на текстове от Закона за публичните финанси и..

публикувано на 21.08.24 в 16:12

Предстоят безплатните ехографски бъбречни прегледи на ученици от община Златоград

Безплатните ехографски бъбречни прегледи на ученици от 7 до 18-годишна възраст ще бъдат извършени през месеците септември и октомври тази година от проф. Полина Митева, специалист по педиатрия и детска нефрология с над 30 годишен професионален опит. Организатори на инициативата са Сдружение „Асоциация на родители на деца с бъбречни заболявания“, в..

публикувано на 21.08.24 в 15:52
Рая Назарян

Рая Назарян отказа да е служебен премиер

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател, предаде NOVA като се позова на източници. Тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев и е потвърдила позицията си от началото на юли. В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев продължава..

публикувано на 21.08.24 в 15:42

2000 лв. ще получи семейство с репродуктивни проблеми от община Смолян за инвитро процедури

2000 лв. за инвитро процедури ще получи семейство с репродуктивни проблеми от община Смолян след като Постоянната комисия Инвитро гласува средствата за финансово подпомагане. От представените пред комисията документи стана ясно, че фамилията отговаря на  изискванията от Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури свързани с лечение на..

публикувано на 21.08.24 в 14:40

Заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров също отказа да бъде служебен премиер

И заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров отказа да бъде служебен премиер: "Трябва да отида да работя. Не е коректно да коментирам какво разговаряхме с президента. Вижте, аз съм експерт от сферата на контрола. На този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Само това мога да кажа. Нека да отида да работя. Последователен съм",..

публикувано на 21.08.24 в 14:32

780 първокласниците се очаква да бъдат записани през новата учебна година в училищата в Община Хасково

Броят на първокласниците, които се очаква да бъдат записани през новата учебна година в училищата в Община Хасково е 780. От тях 660 са първолаците, които ще прекрачат прага на училищата в град Хасково. До 13 септември продължава запълването на свободните места за първи клас. Общият брой на учениците в община Хасково, които ще се обучават през..

публикувано на 21.08.24 в 14:24