Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Минималната работна заплата за 2025 година трябва да бъде 1077 лв.

| обновено на 26.08.24 в 14:44
Снимка: Ани Петрова

1077,65 лева вместо досегашните 933 трябва да бъде минималната работна заплата за страната за 2025 година. Това сочат сметките на КНСБ, с които "Хоризонт" разполага. 

От синдиката припомниха, че до 1 септември е законовият срок, в който социалният министър Ивайло Иванов трябва да подготви правителственото постановление, в което да се запише новият размер. 

Междувременно, от Института за пазарна икономика се обявиха за промени в механизма за определяне на минималната заплата с аргумента, че има големи регионални и отраслови различия в съотношението между нея и средната заплата. 

Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя до 1 септември на текущата година. Тя е 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. 

Всички необходими за сметките данни вече бяха оповестени от Националния статистически институт. 

От КНСБ уточниха, че тъй като 1 септември е неделя, е възможно новият размер на най-ниското възнаграждение да стане ясен още на 30 август в петък. В анализ на Института за пазарна икономика се посочва, че прилагането на новия механизъм фиксира минималната заплата за 2024 г. на 933 лв., което доведе до увеличение от 153 лв. за една година – най-голямото увеличение през последните 25 години. Сметките на експертите в Института също показват сумата 1077 лева за догодина или 144 лева повече спрямо сегашния размер. 

Анализът сочи, че ръстът на годишна база е по-малък – 20% за 2024 г. и 13% за 2025 г., което отговаря както на забавянето на ръста на средните заплати и успокояването на възходящата динамика на пазара на труда, така и на по-бавния общ икономически растеж. 

От Института подчертават, че големите отраслови и регионални различия в условията на пазара на труда изискват да се мисли в посока на въвеждане на диференциация, която да не позволи на минималната заплата, цитирам, с агресивния си ръст да се превърне в прекалено голяма бариера. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Разпитват директора на Смолянския театър отново

Разпитват директора на Смолянския театър Румен Бечев отново заради схема, източила около 1 млн. лв. Той е призован да се яви повторно в полицията, н о не е задържан. Няма и повдигнато обвинение. Това заявиха от пловдивската окръжна прокуратура. Припомням, че Румен Бечев беше доведен снощи в Пловдив с полиция. Това се случи след като проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 10:34
на живо

Започва предизборен диспут по радио Кърджали

По радио Кърджали започва безплатен диспут между представители на партии и коалиции, регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори. Темата е:  „Разпада ли се държавността у нас? Как може да се спре политическата криза?“. Водещ ще бъде Станислава Георгиева.  Диспутът ще се проведе от 10 до 12 часа.

публикувано на 03.10.24 в 10:06

Проблеми с цените на петрола, ако има регионална война

Световната икономика не върви добре , затова кризата в Близкия изток може да не се отрази сериозно на пазара на петрол. Това мнение изрази пред БНР Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. По думите му, основният фактор, който ще влияе върху цените, са президентските избори в САЩ, а дотогава едва ли ще..

публикувано на 03.10.24 в 08:44

В Кърджали ще бъде предимно слънчево

Днес ще бъде слънчево с разкъсана висока , по-късно през деня над крайните северозападни райони, и средна облачност. Ще духа слаб до умерен южен вятър и с него дневните температури ще се повишат, максималните ще бъдат между 23° и 28 °. За Кърджали очакваме предимно слънчево време, до 26 градуса. В планините ще бъде предимно слънчево с..

публикувано на 03.10.24 в 08:18

Хасково обявява конкурс „Народни будители” 2024

Община Хасково и Младежки център Хасково обявяват национален конкурс "Народни будители" 2024г. Конкурсът е посветен на Деня на народните будители - 1 ноември.  Право на участие в него имат ученици от 5 до 12 клас. Те са разпределени в две възрастови групи: 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. Категориите, в които участниците могат да се включат са:..

публикувано на 02.10.24 в 15:26

Хванаха столичанин и родопчанин с кокаин и марихуана

По време на специализирана операция срещу употребата и разпространението на наркотици, вчера са задържани двама души в Смолян. Около 16:00 часа на бул. "България" е спрян автомобил "Фолксваген Туран", управляван от 35-годишен софиянец. При направен тест за наркотични вещества е дадена положителна проба на кокаин. Малко по-късно на ул. "Бяло море" е..

публикувано на 02.10.24 в 13:27

Валута за близо 265 хиляди лв. задържаха на "капитан Андреево"

Недекларирана валута за 264 747 лева задържаха митническите служители на "Капитан Андреево" при две проверки. При единия от случаите в товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Германия през България за Турция, във фабрична кухина са открити 100 000 евро. Във втория случай - при проверка на автобус, пътуващ от Румъния за Турция са открити..

публикувано на 02.10.24 в 11:19