Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Николай: Елате да почетем Св. Йоан Предтеча - Кръстителя

Свещеноиконом Николай Величков
Снимка: Фейсбук Свещеноиконом Николай Величков

 За първи път в новата история на средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча“ се отслужва всенощно бдение на 28 срещу 29 август т.г. Поводът е един от дните за почит на най-чествания светията, който от историята е известен като Кръстител на Господ Иисус Христос, Предтеча, който е вървял пред Христос. Това е най-честваният светия през годината. Той има шест основни празника, но църквата е определила и всеки вторник да се отдава специална почит със специални богослужения към Св. Йоан Предтеча. Това припомни в ефира на Радио Кърджали свещеноиконом Николай Величков, като също посочи и другите, специални празници, посветени на светеца.

„Това е тъжен празник, тъжен ден, затова и църквата е определила строг пост“, подчерта свещеникът. Той припомни библейското събитие – главата на Св. Йоан Предтеча пада в жертва на един танц на разгул, изигран от 12-годишно момиченце, заради посочването на греха на майка му.

Нека не хвърляме децата си на улицата с идеята да не останат отхвърлени от съвременното общество. Това призова отец Николай. „Трябва да има някакъв коректив и някакъв глас на съвестта чрез медиата, чрез богослуженията. До една душа да достигне, до един човек - да си даде равносметка, че детето му не е предмет, че не е вещ, че не е таблет, че не е телефон, че не е скъп автомобил, а че е просто душа, която иска да комуникира със своите родители. До един родител да достигне, че децата искат да открият света, но света го откриват първо през очите на своите родители“ ще е положително, счита свещеникът.

Всенощното бдение в средновековния манастир ще се извърши за първи път в новата му история. Бдението е най-пълната и изпълнена с красиви песнопения служба, посветени на съответния празник. В нея се включват всички богослужения от денонощния богослужебен кръг.

То ще започне на 28 август в 18 часа, когато ще се отслужи девети час и малка Вечерня.

От 19:00 ч. ще има приготвена трάпеза в трапезарията на манастира.

От 20:00 ч. начало на бдението с пълно богослужение и Св. Литургия, без да се прекъсва службата.

Службата ще приключи около 02:00 ч. през нощта на 29 август.

Разбира се, миряните ще могат да излязат от храма за глътка въздух и да върнат, когато са готови да продължат молитвата, уточни свещеникът.

Той прикани вярващите, които обичат “Св. Йоан Предтеча”, считат го за свой покровител и желаят да уважат празника, да съучастват в тази духовна радост. „Нека да му благодарим, че по неговата воля преди 14 години на този ден манастира се отвори за постоянни богослужения“, прикани свещеноиконом Николай Величков.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Днес ще бъде облачно, максимални температури 32 градуса

Д нес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще е слаб, в източната половина от страната – умерен. Максималните температури ще бъдат в широк интервал: от..

публикувано на 28.08.24 в 09:15

Минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева догодина

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон..

публикувано на 28.08.24 в 09:06
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Решението за изключване на Пеевски ще падне в съда

Най-вероятно Върховният административен съд ще реши доколко е легитимно решението за изключването на Делян Пеевски от ДПС и решението ще падне. Това мнение изрази в интервю за БНР Михаил Екимджиев, адвокат и правозащитник. Той се позова на "дълготрайната нехигиенична връзка и влияние" върху управлението на този съд, "който се е..

публикувано на 28.08.24 в 08:58

Пеевски vs. Доган: Това е европейска България

"Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите. Тези хора трябва да разберат едно - това е европейска България и в нея всичко..

публикувано на 27.08.24 в 20:27

Доган изключи Пеевски от ДПС

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС, съобщават от пресцентъра на партията. Следва оригиналният текст на съобщението. Днес, 27 август 2024 г., Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган проведе заседание с Централното оперативно бюро на ДПС. Като взе предвид решението на Почетния..

публикувано на 27.08.24 в 19:37

НОИ: Пенсиите ще се увеличават с по-малък процент заради демографската криза

Зависимостта на Държавното обществено осигуряване (ДОО) от държавния бюджет ще продължи да нараства, пише в актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) с дългосрочна оценка на финансовото състояние на фондовете на ДОО до 2070 г. Докладът е публикуван на страницата на НОИ. Размерът на действителната вноска за пенсия е 16,3 на сто от..

публикувано на 27.08.24 в 16:43

Миграционният натиск на българо-турската граница намаля

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 13:59