Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите живеят по-дълго в сравнение с ромите, сочи изследване

Снимката е илюстративна
Снимка: Георги Нейков, БНР

Близо 6 години повече живеят етническите българи в сравнение с ромите, а продължителността на живота и при трите най-многобройни етноса е по-голяма при жените. Това са част от изводите от експериментално статистическо изследване на тема "Болестите на кръвообращението и големите разлики в очакваната продължителност на живота по пол и етнос в България“. То е проведено за първи път в страната ни от екип изледователи с участието на председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов.

В анализа се посочва, че продължителността на живота е различна в отделните етнически групи. Така например българките живеят средно 78.5 години, жените от турската етническа група - малко под 77 години, а тези от ромската - 71 години.
Анализът показва и разликата в продължителността на живота между мъжете и жените за трите основни етнически групи - българска, турска и ромска. Най-голяма разлика има при българската етническа група (над 70.5 г.), следвана от етническите турци (почти 60.5 г.), а при ромите е най-ниска (малко над 5 години).
Разликата в продължителността на живота на жените и мъжете е над 7 години, като почти наполовина причината са болести на кръвообращението. На второ място са онкологичните заболявания, които водят до близо 1 година разлика в продължителността на живота. Следват респираторните заболявания - водещи до почти половин година разлика в продължителността на живота на мъжете и жените. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

9,8% е равнището на безработица в област Кърджали през юли

Равнището на безработица в област Кърджали през месец юли 2024г. е 9,8%при 5,4% за страната. От Дирекция „Бюро по труда“ отчитат спад с 0,19% спрямо месец юни. В края на юли броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от област Кърджали е 4654, като спрямо предходния месец е отчетено намаление с 71 човека. С най-ниско равнище..

публикувано на 29.08.24 в 11:55

Закон за инфлуенсърите поискаха от "Ние, потребителите"

След бурната реакция от обществото и някои институции, от "Ние, потребителите" също вдигнаха глас срещу нелоялни търговски практики от инфлуенсъри. Припомняме, че след алармиране от страна на Розовата къща за разпространението от инфлуенсърката Диона на видеоклип на енергийна напитка, чийто прием е подобен на приемането на непозволени упойващи вещества,..

публикувано на 29.08.24 в 11:39
Снимката е илюстративна

Три пожара за денонощие в област Кърджали

Три пожара горяха на територията на област Кърджали в последното денонощие, няма пострадали хора, съобщават от полицията. В сряда в 08:10 ч. е получено съобщение за пожар без преки материални загуби в 100 кв.м отпадъци зад градския стадион в Момчилград. Причината е небрежност при боравене с открит огън. На място е изпратен екип на РСПБЗН-Момчилград...

публикувано на 29.08.24 в 11:26
Ахмед Доган

Резиденцията в лесопарк "Росенец" не е на Доган

По документи и според официалните регистри почетният председател на ДПС Ахмед Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец". От справка в Имотния регистър става ясно, че собственик на имота е дружеството с ограничена отговорност "Хермес солар". Негов управител е Данаил Папазов, бивш министър на информационните технологии, транспорта и..

публикувано на 29.08.24 в 09:33

Почит за свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита свети Йоан Кръстител. В българската традиция денят се нарича още Секновение, защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото. Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината. На 24 юни, тя тържествено празнува рождението му; а на 29..

публикувано на 29.08.24 в 08:29

Доган за Пеевски: Няма връщане, твърде много се прекали

От "ДПС Доган Пресцентър" разпространиха във Фейсбук страницата си видео с изказването на почетния председател Ахмед Доган на проведеното във вторник заседание с Централното оперативно бюро на ДПС.  "Беше крайно време това да се случи" - заявява Доган по случай изключването на Делян Пеевски, както и Халил Летифов, Искра Михайлова-Копарова, Йордан..

публикувано на 29.08.24 в 08:21

Купеста облачност. Има условия за градушки

Преди обяд над Източна България, а след обяд и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явленията в североизточните и планинските райони. Има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб, в..

публикувано на 29.08.24 в 07:59