Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска

Снимка: Rawpixel

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска в България. Той е установен при пациент в София, обяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Двама пациенти вече починаха след усложнения от заразата, а мъж в Хасково се лекува в лечебно заведение.

По думите на проф. Христова няма връзка между отделните случаи, като очакванията ѝ са да се потвърдят още положителни проби, тъй като се правят много изследвания.

"Повод за притеснение няма, но има повод да бъдем по-осторожни. Да вземем повече лични предпазни мерки, отделно има предписание на Министерството на здравеопазването по места за мерки от РЗИ, сред тях е и ново пръскане за комари. Имаме нужда да не работим на открито надвечер, когато активността на комарите е по-голяма, да не се разхождаме в гористи места, където са по-активни", препоръча тя.

Проф. Христова уточни, че на стотици хиляди комари има един заразен. При 80% от заразените заболяването преминава безсимптомно, а от другите 20% - 19% са с леки симптоми.

"Симптомите са на вирусно заболяване - висока температура, няма кашлица или диария. Има болки в мускулите, голяма отпадналост и нерядко се появява дребен обрив по тялото", посочи експертът.

Изследвания показват, че има райони в страна, в които 7-10% от местните са прекали западнонилска треска, вероятно без да разберат - София област, по Дунава - Видинска област, Русе и Силистра.

Средно за страната 1,5% от населението се е срещал с вируса през последните 2-3 г.

По думите ѝ, хората над 70 г., със сериозни придружаващи хронични заболявания, са най-застрашени от по-тежко протичане на западнонилската треска. 


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 600 бойци от България и Балканите участват в „битки“ край Хасково

Военно-симулативната еърсофт игра стартира днес на бившата авиобаза Узунджово. Организатори са Община Хасково и Сдружение „Еърсофт София“. За трета поредна година е част от празничния календар на Хасково по повод Деня на града – 8 септември, съобщиха от общината. Преди да се разрази тридневният „военен“ конфликт участниците представиха екипировката,..

публикувано на 30.08.24 в 15:55

Служители на МВР Кърджали заснеха за ден 31 клипа за превишена скорост

Полицейски служители заснеха 31 клипа за превишена скорост при проверка на близо 270 моторни превозни средства в област Кърджали в четвъртък. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР. Пътните полицаи са съставили 2 акта, връчили са и 41 фиша за констатирани нарушения. 17 шофьори са получили електронни фишове.

публикувано на 30.08.24 в 15:08

Извънредно пръскане срещу комари разпореди на общините РЗИ Кърджали заради западнонилската треска

Съгласно указания на Здравното министерство, от РЗИ – Кърджали са информирали медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната по отношение на западнонилската треска, механизма на предаването и клиничната картина на заболяването, каза за радио Кърджали Петя Папазова, секретар на Здравната инспекция. Тя каза още, че следващата..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Черни лешояди от Испания пристигнаха в Източните Родопи

Шест черни лешояди, транспортирани от Испания,пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата седмица. Новата група ще се присъедини през пролетта на 2025 г. към вече освободените през изминалите две година птици, като целта е да се сформира колония в България. В момента на свобода в Родопите са общо 16 черни лешояда...

публикувано на 29.08.24 в 12:38

Сушата е причина за високите цени на зеленчуците това лято

Причината за по-високите цени на сезонните зеленчуци това лято е сушата, която води до по-ниският им добив. Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали агрономът Антон Русчуклиев. „Тази година е катастрофална за зеленчукопроизводството. Зарази високите температури зеленчуците изсъхнаха, дори и да са добре напоени.“, посочи той...

публикувано на 29.08.24 в 11:37

Българите все повече пътуват в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%,..

публикувано на 28.08.24 в 11:54
Слави Василев

Слави Василев: Институционалният блокаж ще продължи и след изборите

Подписването на Указ за назначаване на служебно правителство от президента дава глътка въздух на цялата държава и ни спасява от това да изпаднем в конституционна криза.  Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали политическият наблюдател Слави Василев. "Това е глъдка спокойствие за цялата ни държава, за институциите ни и за начина на..

публикувано на 28.08.24 в 07:12