Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно пръскане срещу комари разпореди на общините РЗИ Кърджали заради западнонилската треска


Съгласно указания на Здравното министерство, от РЗИ – Кърджали са информирали медицинските специалисти за епидемичната ситуация в страната по отношение на западнонилската треска, механизма на предаването и клиничната картина на заболяването, каза за радио Кърджали Петя Папазова, секретар на Здравната инспекция.

Тя каза още, че следващата седмица предстои среща с представители на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ във връзка с разпространението на западнонилска треска сред птици и коне в областта. При нужда ще бъдат обсъдени  съвместни мерки и действия, посочи Папазова.

От РЗИ са изпратили предписания да общините за допълнително пръскане срещу комари. Общинските администрации трябва да представят протоколи за извънредни пръскания  в срок до 9 септември.

Специалистите съветват хората да обърнат внимание на използването на лични предпазни средства. Препоръчва се да се третират откритите части на тялото с репеленти, а прозорци и  врати в домовете да бъдат добре замрежени.

Около 20% от заразените развиват заболяването, което протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми  - температура, главоболие неразположение, умора.

При по-малко от 1% от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система. Това е предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания.

Така че, не е нужно да изпадаме в паника, а да действаме адекватно, посочи секретарят на РЗИ – Кърджали.

Петя Папазова допълни, че по указания на Министерство на здравеопазването, от вчера са започнали проверки на обекти, предлагащи енергийни прахчета, които се приемат назално.

Извършени са 8 проверки от два екипа на РЗИ в областния град. Няма засечени продажби на такива субстанции, каза още Папазова.

Проверките няма да спрат, а ще продължават и в другите общини, допълни тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 600 бойци от България и Балканите участват в „битки“ край Хасково

Военно-симулативната еърсофт игра стартира днес на бившата авиобаза Узунджово. Организатори са Община Хасково и Сдружение „Еърсофт София“. За трета поредна година е част от празничния календар на Хасково по повод Деня на града – 8 септември, съобщиха от общината. Преди да се разрази тридневният „военен“ конфликт участниците представиха екипировката,..

публикувано на 30.08.24 в 15:55

Служители на МВР Кърджали заснеха за ден 31 клипа за превишена скорост

Полицейски служители заснеха 31 клипа за превишена скорост при проверка на близо 270 моторни превозни средства в област Кърджали в четвъртък. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на МВР. Пътните полицаи са съставили 2 акта, връчили са и 41 фиша за констатирани нарушения. 17 шофьори са получили електронни фишове.

публикувано на 30.08.24 в 15:08

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска

Потвърден е четвърти случай на западнонилска треска в България. Той е установен при пациент в София, обяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова. Двама пациенти вече починаха след усложнения от заразата, а мъж в Хасково се лекува в лечебно заведение. Двама със заподнонилска..

публикувано на 30.08.24 в 13:05

Черни лешояди от Испания пристигнаха в Източните Родопи

Шест черни лешояди, транспортирани от Испания,пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата седмица. Новата група ще се присъедини през пролетта на 2025 г. към вече освободените през изминалите две година птици, като целта е да се сформира колония в България. В момента на свобода в Родопите са общо 16 черни лешояда...

публикувано на 29.08.24 в 12:38

Сушата е причина за високите цени на зеленчуците това лято

Причината за по-високите цени на сезонните зеленчуци това лято е сушата, която води до по-ниският им добив. Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали агрономът Антон Русчуклиев. „Тази година е катастрофална за зеленчукопроизводството. Зарази високите температури зеленчуците изсъхнаха, дори и да са добре напоени.“, посочи той...

публикувано на 29.08.24 в 11:37

Българите все повече пътуват в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%,..

публикувано на 28.08.24 в 11:54
Слави Василев

Слави Василев: Институционалният блокаж ще продължи и след изборите

Подписването на Указ за назначаване на служебно правителство от президента дава глътка въздух на цялата държава и ни спасява от това да изпаднем в конституционна криза.  Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали политическият наблюдател Слави Василев. "Това е глъдка спокойствие за цялата ни държава, за институциите ни и за начина на..

публикувано на 28.08.24 в 07:12