Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отхвърлиха искането за референдум за еврото отново

Снимка: БТА

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът отново отхвърли искане за референдум против въвеждане на еврото. Искането беше внесено от партиите "Възраждане" и "Има такъв народ", които смятат, че трябва да бъде проведено допитване с въпроса "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи аргументи срещу еврото: 

 "Истината е, че към настоящия момент ситуацията е следната: Европейският съюз не се развива. Европейският съюз е вреден в този си вид, в тази си форма. Ние много пъти сме казвали, че ако той не бъде реформиран, трябва да има референдум за напускане".

 От своя страна Мартин Димитров обясни защо е гласувал против искането за референдум:

"Вече е ясно за всички български граждани кои са "Възраждане". Това са тези, които искат БРИКС, това са тези, които искат напускане на Европейския съюз, това са тези, които са в Москва по-често, отколкото в България".

 Подобно искане на партия "Възраждане" вече беше отхвърлено от предишното Народно събрание, чието решение беше потвърдено и от Конституционния съд.


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заседание на Областният съвет за намаляване на риска от бедствия

Язовирите в региона са запълнени средно на 40 % до 70 %

Язовирите в региона са запълнени средно на 40 % до 70 %. Това става ясно по време на заседание на  Областният съвет за намаляване на риска от бедствия. То бе проведено във връзка със заповед на служебния премиер Главчев относно състоянието на водоемите, речните корита и канализационната инфраструктура в регионите, съобщиха от пресцентъра на Областна..

публикувано на 04.09.24 в 15:13

Проф. Овчаров: На Перперикон са се правели кървави жертвоприношения (видео)

Олтар за кървави жертвоприношения разкриха на Перперикон. Култовото съоръжение е датирано от Римската епоха, разказа пред журналисти ръководителят на археологическите проучвания на Скалния град – проф. Николай Овчаров. По думите му въпросният олтар е свързан с храмовете от 3-4 век, които се проучват в Южния квартал през последните години...

публикувано на 04.09.24 в 14:02

Митническите служители задържаха на Капитан Андреево 55 000 къса (2750 кутии) контрабандни цигари

Митническите служители задържаха на Капитан Андреево 55 000 къса (2750 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен микробус, влизащ в страната от Турция. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Превозното средство пристига на МП Капитан Андреево на 02.09.2024 г. на път от Турция за Франция. Шофьорът – турски гражданин, представил..

обновено на 04.09.24 в 13:40
Село Смилян

Избират 11 нови директори на училища в област Смолян

За 11 училища в област Смолян е обявен конкурс за нови директори. В толкова училища се търсят и учители. До момента на конкурс за директори са се явили 7 кандидати за 6 училища. Очаква се процедурата по подбор за нови директори да приключи до началото на новата учебна година. Това съобщи Никола Запрянов началник на РУО Смолян. Конкурсите се..

публикувано на 04.09.24 в 11:32

Кандидатите за надзора за укрепване на свлачището при разклона за Тикале са 12

12 са отворените оферти в откритата процедура по ЗОП за избор на изпълнител на надзора при укрепване на свлачището при разклона за Тикале. Това съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Изпълнението на обществената поръчка за строителен надзор ще е в три етапа. В първия етап избраният изпълнител трябва да изготви комплексен доклад за оценка на..

публикувано на 04.09.24 в 11:03

71 годишен мъж загина край разклона за Черна скала

71 годишен водач е загинал в тежка катастрофа тази сутрин около 05.50 часа на главен път в района на разклона за с.Черна скала Водач на лек автомобил „Фолксваген“, движещ се от гр.Кърджали към гр.Хасково, навлезнал в лентата за насрещно движение и се блъснал челно в правилно движещ се насреща лек автомобил „Ауди“. Вследствие на удара, лекия автомобил..

публикувано на 04.09.24 в 09:45

Натоварен е дневния ред на НС след ваканцията

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание. Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна. Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания. Въпреки, че..

публикувано на 04.09.24 в 08:40