Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окончателно: Забранява се търговията и употребата на вейпове от деца под 18 г.

Деца, използващи вейпове
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Народното събрание единодушно и окончателно въведе забраната за употреба, продажба и предлагане на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Освен това депутатите гласуваха и пълна забрана за рекламирането им по радиа и телевизии.

С приетите на второ четене промени в Закона за закрила на детето, внесени от ГЕРБ, се въвежда пълно ограничение  за употребата, продажбата и предлагането на непълнолетни на изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни, нови, нагреваеми тютюневи изделия, известни като вейпове. Като под изделия, различни от тютюневите се имат предвид вещества, субстанции, течности и изделия, на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин и могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпаряване или друг процес, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Целим ефективна забрана за продажбата, разпространението и употребата на т.нар. вейпове сред лицата до 18-годишна възраст, посочи водещият вносител на промените проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

И допълни, кои ще са следващите законодателни стъпки.

"Следващата битка, която трябва заедно да проведем, е битката срещу употребата на енергийни напитки сред подрастващите. Може би това ще бъде първото нещо, което ще стартираме в следващия парламент, защото битката за здравето на нашите деца е нещото, което е най-важно", обясни Ангелов.

С приетите на второ четене промени в закона за закрила на детето, внесени от ГЕРБ, депутатите единодушно гласуваха и предложението на ПП-ДБ изцяло да се забрани  рекламата на т.нар. вейпове и по радиата и телевизиите.

Със заключителните разпоредби се гласуваха и промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, като се въвежда аналогична забрана и санкция за нейното неспазване. Който предлага или продава нови тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия или нагреваеми тютюневи изделия ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, при повторно нарушение - глобата е от 2000 до 5000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вандали счупиха светещата табела на входа на Джебел

Светещата табела на входа на Джебел е станала мишена на вандалска акция. Надписът с LED осветление е бил повреден. Най-вероятно част от него е бил строшен с камък.  Органите на реда са били сезирани, съобщиха от Общинската администрация. „Цялото общество трябва да положи усилие за опазване на общественото имущество и ред. Призоваваме всички..

публикувано на 05.09.24 в 16:22
Бойко Борисов

Според Борисов разпадът в ДПС е опасен

Разпадът в ДПС е опасен, каза в Шумен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни, че много български мюсюлмани има и в двете фракции. "И се надявам, че колегите там ще стигнат до краен резултат. Всички ще спазват законите. Има закон за политическите партии, в това число и Централната избирателна комисия. Не трябва да се правят компромиси – каквото пише в..

публикувано на 05.09.24 в 15:05

Общински структури на ДПС в област Велико Търново се присъединяват към "ДПС - Ново начало"

Десетте общински структури на Движението за права и свободи в област Велико Търново се присъединяват към "ДПС - Ново начало". Решението е взето с мнозинство на проведения разширен Областен съвет. "Движението за права и свободи в област Велико Търново е живо, единно и целеустремено, въпреки разривите по горните етажи на партията", коментира Гюнай..

публикувано на 05.09.24 в 14:20

"Възраждане" се регистрира за вота на 27 октомври

От партия "Възраждане" подадоха документи в ЦИК за регистрация за участие в изборите на 27 октомври. Те обявиха за цел  увеличаване на състава на парламентарната си група, което да им позволи да получат мандат за съставяне на редовен кабинет. Винаги сме заявявали желанието си да получим мандат от президента. Това зависи на първо място от българските..

публикувано на 05.09.24 в 13:55
Министерство на образованието и науката

Резултатите от държавните зрелостни изпити са публикувани

На сайта  infopriem.mon.bg  са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити, проведени през август, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Проверката става с входящ номер и идентификационен код.  На матура по български език и литература през миналия месец се явиха над 5000 души. Над 1600 гимназисти положиха изпит по профилиращ..

публикувано на 05.09.24 в 13:40
Деца, използващи вейпове

НС забрани окончателно продажбата на вейпове на деца

Народното събрание единодушно и окончателно въведе забраната за употреба, продажба и предлагане на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Освен това депутатите гласуваха и пълна забрана за рекламирането им по радиа и телевизии. С приетите на второ четене промени в Закона за закрила на детето, внесени от ГЕРБ, се..

публикувано на 05.09.24 в 14:10
Атанас Зафиров

Административният съд потвърди, че Атанас Зафиров представлява "БСП за България"

Административният съд - София град е потвърдил решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият фунциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България", съобщават от пресцентъра на социалистическата партия. Централната избирателна комисия със свое решение вписа Атанас Зафиров като представляващ..

публикувано на 05.09.24 в 13:10