Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Бояджиев: Съединението е сред най-важните събития в новата ни история

| Интервю
2
Снимката е илюстративна
Снимка: Община Силистра

Съединението е една от най-важните дати в новата българска история. Това каза в ефира на Радио Кърджали д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян.

„На 6 септември 1885 година става Съединението на Княжество България и Източна Румелия, като по този начин е отстранена една от големите несправедливости на проведения няколко години по-рано Берлински конгрес. Тогава новоосвободена България е разделена на няколко части – Княжество България, Източна Румелия, а една голяма част е върната на Османската империя. Така че тази дата е ключова за българската история. Най-важното в нея, според мен лично е, че това е едно чисто българско дело. Тоест, въпреки волята на Великите сили, една малка България - съединена. Така цялото общество, целият народ застава зад каузата на Съединението. Успява да отстрани една несправедливост и да се обедини“, посочи д-р Николай Бояджиев.

Той припомни някои исторически факти, довели датата 6 септември и водачите на тайното революционно движение.

В днешно време обаче политиците не ни дават много ярки примери за обединение и съединение, а по-скоро обратното, коментира историкът. Сред причините вероятно е липсата на някаква много мащабна национална кауза, около която да се обединим, допълни той. „Дано да намерят все пак сили в себе си за обединение в името на просперитета на държавата и на народа“, пожела д-р Николай Бояджиев.

Цялото интервю можете да чуете в прекачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пет села в област Кърджали са с воден режим

Близо 1230 души в общо пет населените места в област Кърджали живеят с режим на водата. Има проблем с маловодието и в нашата област, както и в цялата страна, а много от язовирите са пресъхнали. Това каза пред Радио Кърджали заместник-областният управител Кадир Муарем. Той посочи и какви мерки са предприети за преодоляване на проблема. Данните са..

публикувано на 06.09.24 в 18:03

Хасково празнува 139 години от Съединението на България

Хасково празнува 139 години от Съединението на България с тържествен ритуал и празничен концерт. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, Областният управител на Хасково Мехмед Атаман, Председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, бригаден генерал Мирослав Костадинов-командир на Втора механизирана бригада, заместник-кметовете на Хасково Мария..

публикувано на 06.09.24 в 15:26

Футболният клуб Арда отбелязва 100-годишнина

Футболен клуб Арда-Кърджали чества 100-годишнината от основаването си.   По този повод от футболния клуб организират празненства. След 17:30 на АРЕНА АРДА феновете ще могат да се снимат или да вземат автограф от всички футболисти, които са допринесли за успехите на любимия отбор.  Могат да видят на живо всички играчи, които спечелиха баража..

публикувано на 06.09.24 в 11:59

С поднасяне на венци и цветя Кърджали чества Съединението

С поднасяне на венци и цветя Кърджали чества 6 септември. Много жители и гости на града се включиха в общоградското тържество пред Паметника на освободителите в Градската градина по случай 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От името на държавни структури, обществени граждански организации, културни институции..

публикувано на 06.09.24 в 11:04

Президентът и премиерът ще участват в честванията за Деня на Съединението в Пловдив

Президентът Румен Радев ще бъде в Пловдив по повод тържественото отбелязване на 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 20:30 часа на площад "Съединение" държавният глава ще участва в тържествената проверка-заря и ще приеме почетния строй. В 20:45 часа президентът..

публикувано на 06.09.24 в 09:19

Днес е крайният срок, в който ЦИК трябва да назначи районните избирателни комисии

Днес е крайният срок, в който Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да назначи районните избирателни комисии, съгласно хронограмата на комисията за организацията на предсрочния парламентарен вот на 27 октомври. Също така до днес кметовете на общините образуват със заповед избирателните секции на територията на съответната общината и утвърждават..

публикувано на 06.09.24 в 08:47
Паметникът на Съединението в Пловдив

Отбелязваме 139 години от Съединението на България

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.  Център на тържествата е Пловдив - градът, в който на днешния ден през 1885 година след влизането на Голямоконарската чета е свален генерал губернаторът Гаврил Кръстевич. Обявено е Съединението и е създадено временно правителство на областта, в което са представени..

публикувано на 06.09.24 в 08:44