Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева обжалва решението на ЦИК за назначаване на РИК Кърджали

Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева  обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК за назначаване на Районна избирателна комисия в Девети изборен район – Кърджалийски за изборите за народни представители на 27 октомври. 
Административният акт е постановен в противоречие с материалния закон и процесуалните правила за работата на ЦИК, се казва в жалбата. Изборът на председател на РИК е гласуван без мотиви, като по време на заседанието не са коментирани поименно предложенията на участвалите в консултациите партии и коалиции. Не е уважена кандидатурата на юриста Петър Захариев, който има дългогодишен опит в ръководството на Комисията. От „разискванията“ в проведеното заседание на ЦИК и постановеното Решение № 3631 от 06.09.2024 г., остават непонятни причините да бъде посочено друго лице. 
ГЕРБ-СДС е първата политическа сила в изборите за 50-то Народно събрание, а няма свой представител като председател или секретар в ръководството на РИК, които се заемат съответно от представители на четвъртия и третия политически субект. Така се поставя под съмнение възможността за провеждане на честен и прозрачен вот в съответствие с нормите на Конституцията и АПК. 
Заради посочените нарушения, Караянчева настоява ВАС да отмени Решението на Централната избирателна комисия относно назначаване на РИК Кърджали като незаконосъобразно и да върне преписката на ЦИК за ново произнасяне при съобразяване с направените писмени предложения на консултациите, проведени при областния управител на област Кърджали, за назначаване на районната избирателна комисия, при отчитане опита, образованието и качествата на предложените кандидати за ръководството на тази комисия.

По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Старши комисар Николай Вълчев получи званието Почетен гражданин на Хасково

В празничния 8 септември ст. комисар Николай Вълчев получи  званието Почетен гражданин на Хасково На тържествено заседание на Общински съвет Хасково ст. комисар Николай Вълчев- дългогодишен директор на РДПБЗН Хасково, получи най-високото признание - званието Почетен граждани на Хасково. Николай Вълчев е професионалист с богат опит, но преди..

публикувано на 08.09.24 в 15:01

Заместник областният управител на Кърджали с доклад за решаване на проблема с безводието

Доклад с обобщена информация, както и с предприетите мерки за решаване на проблема с безводието в населени места от област Кърджали изпрати в Министерски съвет заместник областният управител Кадир Муарем по искане на премиера Димитър Главчев. Това стана след проведеното заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, където беше..

публикувано на 08.09.24 в 14:42

В България расте интересът към курса по турски език, организиран от Министерството на образованието на Турция.

Курсовете по турски език за деца от 5 до 16 години са започнали миналата година, цитира Анадолската агенция  аташето по образователните въпроси на посолството на Република Турция у нас. През миналата година 150 деца от България са се записали на курса по турски.

публикувано на 08.09.24 в 14:30

ДПС-Доган е оттеглило жалбата си срещу ЦИК

Коалицията "Демокрация, права и свободи- ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, е оттеглила съдебната си жалба срещу Централната избирателна комисия, съобщиха източници на БНР. Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК Става дума за искането на ЦИК двете крила в ДПС да докажат,..

публикувано на 08.09.24 в 13:19

На Шипка отбелязват 60 години от обявяването на "Мила Родино" за Химн на България

С концерт на връх Шипка на Военния оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада, под диригентството на капитан Йордан Илиев, Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“, организира отбелязването на 60 години от обявяването на песента „Мила Родино“ за български национален Химн.  В програмата ще прозвучат популярни военни маршове и мелодии,..

публикувано на 08.09.24 в 11:42

Нериман Сали: За здравни вноски, които не са направени в срок, се начислява лихва

Всички зрелостници плащат здравноосигурителните си вноски сами, за своя сметка, за периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или до започване на работа на трудов договор. Вноската е в размер на 37.32 лв. на месец. Това припомни за слушателите на Радио Кърджали директорът на офиса в Кърджали на Националната приходна..

публикувано на 08.09.24 в 10:51

Илхан Кючюк поставя под съмнение членството на Пеевски в ДПС

" Всички процесуални действия, които трябва да бъдат извършени, ще бъдат осъществени. Абсурдно е един административен орган да не регистрира политическа сила, зад която стоят 400 хил. български гласоподаватели. Волята на българските граждани стои много по-високо от идеята на административния орган да ограничи тяхното право на глас. Правото на..

публикувано на 08.09.24 в 10:44