Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС разпореди на ЦИК незабавно да регистрира "ДПС - Ново начало"

Снимка: Ани Петрова

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда.

По безспорен и несъмнен начин е установено по делото, че от страна на коалицията - жалбоподател, на 02.09.2024 г. в 00,05 часа по електронен път е подадено заявление по образец (приложение № 5-НС), подписано с електронни подписи и от двамата представляващи коалицията. Това заявление не е отразено в регистъра, не е и разгледано от ЦИК, съответно липсват констатации дали то отговаря на изискванията на ИК и решение № 3546-НС от 27 август 2024 г. относно регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за участие в насрочените парламентарни избори.

Съдът приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва ПП ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на коалицията-жалбоподател, е подадено преди заявлението на коалиция „Демокрация, права и свободи- ДПС“, още в 00,05 часа на 02.09.2024 г. по електронен път. Според правилото на чл.29, ал.6 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) исканията, подадени по електронна поща преди изтичане на даден срок, макар и извън работното време на органа, се смятат за подадени в срок.

Разпоредбите на чл.18 а от АПК и чл.8, ал.2 от Закона за електронното управление (ЗЕУ) задължават административните органи да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия. Това налага извода, че заявлението за регистрация на коалиция за участие в избори можe да бъде подписано както саморъчно, така и електронно. Идентично тълкуване на закона е прието и в решение № 7665 от 10.08.2022 г. на ВАС по административно дело № 7039/2022 г., което се споделя изцяло от състава. В този смисъл е и решение № 369 от 19.10.2021 г. на Административен съд - Стара Загора по административно дело № 614/2021 г.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК е допуснала нарушение на закона, като не е регистрирала своевременно подаденото по електронен път заявление във входящия регистър на коалициите за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г., не му е дала пореден номер, не го е разгледала самостоятелно, а вместо това го е приложила към по-късно подаденото заявление на хартиен носител, подписано саморъчно от представляващите коалицията, приела е, че заявлението е подадено едновременно с друго такова - за регистрация на коалиция „Демокрация, права и свободи- ДПС“ и е разгледала заявлението във връзка с него.

Изцяло несъобразени с разпоредбите на Изборния кодекс са и указанията за отстраняване на допуснати нередности, които ЦИК е дала на коалиция „ДПС-Ново начало“.

Съобразно прогласените в чл.3 от Закона за политическите партии (ЗПП) принципи, политическите партии са доброволни сдружения на граждани с избирателни права, съгласно българското законодателство. Те съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите чрез избори или по други демократични начини и използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели.

В този смисъл решението за начина на участие в изборите - самостоятелно или в коалиция, принадлежи единствено на самата политическа партия. Чл. 127 от ИК поставя само едно ограничение в тази връзка- партията може да се яви на избори или самостоятелно или само в една коалиция във всеки отделен вид избор. При това забраната на чл.127 би била нарушена единствено в случай, че в конкретния вид избор определена политическа партия вече е регистрирана за участие, независимо дали то е самостоятелно или в коалиция с други партии.

Решението по административно дело № 8364 от 2024 г. е окончателно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кърджали се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

Община Кърджали се присъединява към националната кампания  „Да изчистим България заедно“. Тази година тя ще се проведе на 14 септември - събота - под надслов „Да преобърнем играта!“. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Служители от Общинска администрация ще почистят нерегламентирано сметище до втория етап на парк „Арпезос Север“. Сборният..

публикувано на 11.09.24 в 18:14

Първокласниците в Смолянско с около 30 по-малко в сравнение с миналата година

С едно закрито основно училище и с по-малко първокласници ще започне новата учебна година в Смолянска област. Към момента в 14 училища и 5 детски градини все още текат ремонтни дейности. Никола Запрянов - началник на Регионалното управление на образованието в Смолян, коментира: " От тези 14 училища в 6 ще продължат ремонтите и след учебната година, тъй..

публикувано на 11.09.24 в 17:15

С 420 студенти започва новата учебна година във филиал "Любен Каравелов" на Пловдивския университет в Кърджали

Със 100-процентов прием на студенти бакалаври започва новата учебна година във филиал "Любен Каравелов" на Пловдивския университет в Кърджали. 120 са първокурсниците, които започват обучението си в 7 специалности, в 3 акредитирани професионални направления. Учебната година откри директорът на филиала доц. Елисавета Семерджиева, която..

публикувано на 11.09.24 в 15:35
Визуализация на приют

Една е фирмата кандидат за изграждане на кучешкия приют в Кърджали

Отвориха офертата за кучешкия приют. Само един кандидат се е явил в проведената процедура за изграждането му. Това е кърджалийската фирма „Хаджиев Строй“ ЕООД, съобщиха от администрацията на общината. Предложената цена за изпълнение на обекта е 5 384 926,95 лева без ДДС. В следващите седмици предстои сключване на договор с бъдещия изпълнител. Очаква се..

публикувано на 11.09.24 в 13:20

ВАС решава дали "Движение за права и свободи - Ново начало" че участва на изборите на 27 октомври

До 14:00 часа ще стане ясно ще участва ли коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Фракцията около Делян Пеевски, която е в основата на коалицията, получи отказ за регистрация от Централната избирателна комисия, но го обжалва пред Върховния Административен съд. В началото на..

публикувано на 11.09.24 в 12:45

В Момчилград отбелязаха 102 години от рождението на Нури Адалъ

В Момчилград бе отбелязана 102-рата годишнина от рождението на Нури Адалъ - борец за права и свободи, дисидент и почетен гражданин на града. Церемонията се проведе в парка, който носи неговото име.  Нури Адалъ е известен като българския Нелсън Мандела заради своята дългогодишна съпротива срещу комунистическия режим в България.  Той прекарва 26..

публикувано на 11.09.24 в 11:34

Един е загинал при пожари в областта от началото на годината

Един загинал и трима са пострадали за първите 8 месеца на 2024-та година при пожари.  Това сочи статистиката на РД ПБЗН за произшествията, станали от началото на годината до края на месец август, каза комисар Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали.  За същия период на миналата..

публикувано на 11.09.24 в 11:10