Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата учебна година бе открита във филиал „Любен Каравелов“ на Пловдивския университет

Снимка: Станислава Георгиева

С тържествена церемония във филиала на Пловдивския университет в Кърджали – „Любен Каравелов“, бе дадено началото на новата академична година. 

По традиция прозвучаха химните на България, ЕС и на филиал „Любен Каравелов”. Директорът на филиала доц. д-р Елисавета Семерджиева поздрави присъстващите и пожела на студентите успешна учебна година. 

За БТА тя коментира, че студентите във филиала са над 420, като само първокурсниците са 120. Броят на специалностите е седем, като всички те са бакалавърски, в три професионални направления: „Педагогика“, „Педагогика на обучението по...“ и „Биологически науки“.

Доц. д-р Семерджиева каза също, че приемът на първокурсници е изпълнен на 100 процента, като интересът за обучение във филиал „Любен Каравелов“ е не само от региона, но и от съседни области. 

Сред гостите на днешното откриване на новата учебна година в „местната Алма матер“, както е наричан филиалът в Кърджали, бяха областният управител Никола Чанев, заместник-кметът Веселина Тихомирова, началникът на Регионалното управление по образование Ангелина Костова.

„Бъдете здрави, взискателни, усърдни, поемайте рискове, учете се на лидерство, не обръщайте гръб на предизвикателствата, търсете не изход, а решения, ускорявайте темпото, шлифовайте мирогледа си, не позволявайте на малките провали да ви разколебаят“, каза в приветствието си Никола Чанев.

От името на кмета на община Ерол Мюмюн, заместник-кметът Веселина Тихомирова също поздрави студенти и преподаватели.

„Използвайте пълноценно времето си тук, където именно Вие сте двигателят на добри идеи и смели решения. Вървете заедно по пътя на развитието с Вашите преподаватели”, каза тя, а на преподавателите пожела много научни успехи, гордост и удовлетворение от постигнатите резултати на техните студенти.

 БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Ардино с награда за принос за развитието на местното самоуправление

Почетна грамота и плакет получи кмета на община Ардино инж. Изет Шабан за принос за развитието на местното самоуправление. Президентът Румен Радев връчи годишните награди на Националното сдружение на общините в Република България по време на Годишната среща на българските местни власти в курорта „Албена“. В категория „Малка община“ приза бе връчен..

публикувано на 14.10.24 в 17:07

Дамски хор "Незабравки" участва на фестивал на църковна музика

Дамски хор "Незабравки" при Народно читалище "Обединение 1913" с диригент Тавит Мачикян взе участие в програмата на ХI национален фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов Сливенец", който се проведе през изминалия уикенд в храм "Света Богородица" в град Сливен. Фестивалът се организира за поредна година от Община..

публикувано на 14.10.24 в 13:58

Увеличават се незаетите работни места в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на работници страда..

публикувано на 12.10.24 в 14:16

Сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет. Антоанета Василева коментира на какво се дължи..

публикувано на 12.10.24 в 09:50

"Милтън" отне живота на поне 14 души

Най-малко 14 души са загиналите от урагана "Милтън" във Флорида, а над 2.6 милиона домакинства са все още без електричество.  6 от 14-те жертви са от окръг Сейнт Луси, намиращ се на Атлантическото крайбрежие на Флорида, който беше ударен от торнадо в сряда през нощта. Повече от 2,6 милиона абонати са все още без електричество, като основната част от тях..

публикувано на 11.10.24 в 09:26

С изложба, посветена на доц. д-р Димитър Арнаудов, архивът в Кърджали отбеляза професионалния си празник

На 10 октомври се отбелязва професионалния празник на работещите в държавните архиви. Датата е  постановена с указ №515 на президиума на народното събрание на Народна Република България /НРБ/ от 10.10.1951 година. Архивът в Кърджали е създаден през 1960 г. Държавна Агенция "Архиви" - Кърджали отбеляза професионалния си празник с..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

Община Кърджали с богата програма за 21 октомври

Богата, наситена със събития програма, е подготвила Община Кърджали за празника на града  - 21 октомври. Прояви и интересни занимания ще има за малки и големи, съобщи за Радио Кърджали заместник-кметът  Веселина Тихомирова. Дни на отворените врати ще има в Астрономическата обсерватория. Също и в РБ „Никола Йонков Вапцаров“...

публикувано на 10.10.24 в 13:45