Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Септемврийската реколта от диворастящи гъби в Смолянско е изобилна

Снимка: БГНЕС

От началото на септември се наблюдава изобилие от диворастящи гъби в Смолянска област, след като през лятото гъбената реколта бе изключително оскъдна, информират гъбари и търговци от пунктовете за изкупуване. Около 12 лв. се изкупува килограм първокачествена манатарка тази седмица.

Гъбарите вече тръгнаха из горите край Доспат, намирайки доста гъби, предимно манатарка, коментира Веселин Калфов, секретар на община Доспат. Опитни гъбари предават в пунктовете за изкупуване до 50 кг дневно. 

Падналите напоследък дъждове в планинската област стимулираха растежа на диворастящите гъби.  Обилната есенна реколта компенсира липсата на гъби през цялото лято, обясняват планинари.  Продължителното засушаване беше причина за оскъдните  количества от гъби в региона през летните месеци, са наблюденията на гъбари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ансамбъл

Ансамбъл „Българе“ с концерт в Кърджали на 19 октомври

Ансамбъл „Българе“ ще изнесе концерт-спектакъл в Кърджали на 19 октомври 2024 г. от 19:30 ч. пред Дома на културата. Събитието е част от програмата на Община Кърджали по случай  празника на града - 21 октомври. Входът е свободен! Национален фолклорен ансамбъл “БЪЛГАРЕ” е най-големият български частен фолклорен ансамбъл, създаден е на 1..

публикувано на 14.10.24 в 13:51

"Медиана": ГЕРБ-СДС 24.5%, "Възраждане" - 13.7%, АПС - 8.7%, ДПС - Ново начало - 5.0%

Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ-СДС щяха да получат 24.5% от гласовете на избирателите, "Възраждане" са втори с 13.7%, ПП-ДБ биха получили 12.1%, БСП - Обединена Левица - 8.8%, АПС на Доган - 8.7%, ИТН - 7.0%, ДПС - Ново начало на Пеевски - 5.0%, сочи последното социологическо изследване, две седмици преди вота, изпълнено от агенция "Медиана"...

публикувано на 14.10.24 в 13:28

Марихуана, увита около кръста на мъж, задържаха на Капитан Андреево

Марихуана, скрита около кръста на мъж, откриха митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика“ на МП Капитан Андреево.  На 12.10.2024 г. на пункта на трасе „Изходящи товарни автомобили“ пристига мъж – турски гражданин, който се движи пеш от България за Турция. Пред митническата служителка пешеходецът заявява, че не може да се ориентира..

публикувано на 14.10.24 в 13:20

Задържаха 59-годишен, задигнал пари и златни накити от къща в Каблешково

Криминалисти от РУ-Кърджали са разкрили за часове кражба на пари и златни накити от частен дом в село Каблешково. След подаден сигнал за деянието на 11 октомври дежурна оперативна група е извършила оглед. Предприети са действия за установяване на извършителя, при които същия ден е задържан 59-годишен, съпричастен към кражбата. Образувано е..

публикувано на 14.10.24 в 12:23

Двама мъже биха и наръгаха 18-годишен в Кърджали

18-годишен пострадал при конфликт с двама мъже на 34 г. и 39 г. Инцидентът станал в Кърджали на 12 октомври около 17,30 часа. При възникналия скандал най-младият получил удари от другите двама участници, нанесена му била и прободна рана в областта на ръката. Пострадалият бил прегледан от спешни медици и освободен. Двамата извършители на деянието..

публикувано на 14.10.24 в 12:19

35 социални жилища са изградени по проект в Смолян

Приключи проект на община Смолян за изграждане на нови социални жилища в град Смолян в размер на малко над 4 милиона лева. 35 жилища са напълно обзаведени, а в края на октомври се очакват и първите наематели да се нанесат в тях. Три от жилищата са пригодени за хора с увреждания, съобщи заместник- кмета наобщина Смолян - Марин Захариев. „Доста..

публикувано на 14.10.24 в 11:04

17 са жалбите, подадени до момента в РИК Кърджали

17 са жалбите подадени в РИК Кърджали за нарушения за предстоящите парламентарни избори. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на Районната Избирателна Комисия - Беркант Барзат. В повечето случаи става въпрос за престрелки между две политически формации като едната атакува другата, че използва техни абревиатури в предизборната..

публикувано на 14.10.24 в 10:51