Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Каблешково проведоха последния молебен за сезона в Чернооченско

Десетки вярващи се включиха в молитвата за здраве, берекет и благоденствие в местността „Тюрбе янъ“ край чернооченското село Каблешково.

Молитвата беше отслужена от имамин на джамията в Каблешково Мехмед Ахмед и местните проповедници. Те четоха житието мюсюлманския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана.

По традиция в Каблешково се организира последния ритуал от поредицата 15 традиционни пролетно-летни молебени в района на община Черноочене. Събитието уважиха кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед и председателят на Общински съвет Черноочене инж. Месру Мюмюн.

Ритуалът се изпълнява от векове. Средствата се събират от дарения според възможностите на местното население. Организатор на проявата беше местното джамийското настоятелство със съдействието на кметство Каблешково и други. Членовете на настоятелството и присъстващите отправиха благодарности към кмета на село Каблешково Гюнер Мехмед за оказаното съдействие и положените сериозни усилия за организиране на религиозната церемония.

Гюнер Мехмед изтъкна, че подобни събития са повод да се разбере важността на сплотеността и добрите взаимоотношения. След молитвата присъстващите седнаха на обща софра. Опитаха от благословен курбан, съдържащ телешко месо и ориз, приготвени от опитните ръце на местните майстори Фахри Мустафа и Гюнгьор Алиосман.

В тяхна помощ бяха и жители на село Каблешково и съседните населени места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България - Открий и сподели“ в Истанбул, Турция, който цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. „Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече..

публикувано на 15.09.24 в 14:48

Камелия Нейкова: ЦИК не приема решения под политически натиск

ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск. Това заяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. "За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се е опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам. Никой от останалите колеги също не..

публикувано на 15.09.24 в 11:48

Общо 16 са случаите с нанесени щети от мечки в област Смолян през август

Общо 16 случая на нанесени щети от мечки в област Смолян са регистрирани през август, сочат данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян. Нападенията от мечки в областта са почти двойно по-малко в сравнение със същия период на миналата година, каза за БТА Екатерина Гаджева, директор на инспекцията.  Активизирането на..

публикувано на 15.09.24 в 09:43

Времето: Температурите се понижават

В неделя, 15 септември, преди обяд ще има повече слънчеви часове, но на отделни места главно в Югоизточна България ще превалява, сочи прогнозата на НИМХ. Минималните температури ще са от 5-6 градуса на места по високите западни полета, до 17-18 в югоизточните райони, в София – около 7. След обяд облачността ще е значителна и до вечерта на много..

публикувано на 15.09.24 в 09:40

Жителите на Община Ардино се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно”

Жители на Община Ардино за поредна година се включиха в Националната кампания „Да изчистим България заедно”, която се провежда днес.  Служители на общинската администрация, представители на Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) и детските градини почистиха от захвърлени отпадъци поречието на река „Ардинска“ от централната градска част до село Правдолюб,..

публикувано на 14.09.24 в 16:09

Регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври е заличена от ЦИК

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели, подкрепящи..

публикувано на 14.09.24 в 15:31

В Кирково изпращат селскостопанската година с фестивал на плодородието

В Кирково днес се провежда традиционният Фестивал на плодородието. Празникът отбелязва края на селскостопанската година. Спортни турнири, кулинарни конкурси, танцови изпълнения са част от проявите, които се провеждат по случой празника.

публикувано на 14.09.24 в 14:03