Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България

Снимка: Министерство на туризма

Служебният министър на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България - Открий и сподели“ в Истанбул, Турция, който цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

„Вярвам че съществува сериозен потенциал да развием още повече туристообмена между двете страни“, заяви министър Милошев. Той допълни още, че дестинациите на българския зимен туризъм са добре известни в Турция и Банско е в техния обхват, като подчерта, че над 53 000 турски туристи са посетили България в периода 1 декември 2023 - 25 март 2024 г., а през предстоящия зимен сезон съществува потенциал да бъдат много повече.

„Има необходимост от създаването на общ туристически продукт между Турция и България. Страните ни имат интерес от обособяване на общи туристически маршрути, които да бъдат основани на база общата ни история, култура и кулинарни традиции“, каза още Евтим Милошев по време на срещата си с представители на Асоциацията на турските туристически агенции (ТЮРСАБ) в Истанбул.

В резултат от разговорите стана известно, че ще бъде осъществен опознавателен тур за туристически оператори, туристически агенции и медии от Турция, който да презентира възможностите на зимния и СПА туризъм в България, в това число посещение в Боровец, Банско и Пампорово преди настоящия зимен туристически сезон. По време на срещата, ТЮРСАБ споделиха данни, че страната ни в момента е номер едно в запитвания и търсене от страна на турски туристи за посещения в зимните и СПА курорти у нас. 

Акцентът на общата работа на Национално туристическо представителство на България в Турция и ТЮРСАБ е поставен върху популяризирането на дестинация България сред 25 милиона души, които живеят в районите на Истанбул, Бурса, Измир и Чорлу, заради отличната транспорта свързаност, която бе изградена през последните години и намалява съществено времето за придвижване с автомобил, посочват още от министерството. 

В рамките на посещението си в Турция министър Милошев е имал и работна среща с Turkish Airlines. Фокусът на разговорите е бил разширяването на възможностите за привличане на туристи от Турция, Китай и Япония. От страна на Turkish Airlines е изразена готовност да рекламират дестинация България като част от общ туристически продукт с Турция. 

Проведени са и разговори с доставчика на визови услуги VFS Global и Gateway Management. Министър Милошев е обявил, че се работи в посока увеличаване на капацитета на дипломатическите представителства за обработката на документи за кандидатстване за визи. 

В рамките на посещението си в Истанбул министърът на туризма се срещна с представители на Фондацията на православните църкви на българската екзархия в Истанбул, като пое ангажимент за организиране на четиридневен тур за посещение в България на български деца и младежи на възраст 15-25 години от българската екзархия, информираха още от Министерството на туризма. 

За сравнение, броят на туристите от България, посетили Турция през първите седем месеца на 2024 г., е нараснал с 3% на годишна база до 1,62 милиона души. Българските граждани пътуват до Турция, особено до близките до границата градове, най-вече с цел пазаруване, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", цитирайки данни на министерството на културата и туризма.  БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Каблешково проведоха последния молебен за сезона в Чернооченско

Десетки вярващи се включиха в молитвата за здраве, берекет и благоденствие в местността „Тюрбе янъ“ край чернооченското село Каблешково. Молитвата беше отслужена от имамин на джамията в Каблешково Мехмед Ахмед и местните проповедници.  Те четоха житието мюсюлманския пророк Мохамед, песнопения и аети от Корана. По традиция в Каблешково се..

публикувано на 15.09.24 в 13:01

Камелия Нейкова: ЦИК не приема решения под политически натиск

ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск. Това заяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. "За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се е опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам. Никой от останалите колеги също не..

публикувано на 15.09.24 в 11:48

Общо 16 са случаите с нанесени щети от мечки в област Смолян през август

Общо 16 случая на нанесени щети от мечки в област Смолян са регистрирани през август, сочат данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Смолян. Нападенията от мечки в областта са почти двойно по-малко в сравнение със същия период на миналата година, каза за БТА Екатерина Гаджева, директор на инспекцията.  Активизирането на..

публикувано на 15.09.24 в 09:43

Времето: Температурите се понижават

В неделя, 15 септември, преди обяд ще има повече слънчеви часове, но на отделни места главно в Югоизточна България ще превалява, сочи прогнозата на НИМХ. Минималните температури ще са от 5-6 градуса на места по високите западни полета, до 17-18 в югоизточните райони, в София – около 7. След обяд облачността ще е значителна и до вечерта на много..

публикувано на 15.09.24 в 09:40

Жителите на Община Ардино се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно”

Жители на Община Ардино за поредна година се включиха в Националната кампания „Да изчистим България заедно”, която се провежда днес.  Служители на общинската администрация, представители на Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) и детските градини почистиха от захвърлени отпадъци поречието на река „Ардинска“ от централната градска част до село Правдолюб,..

публикувано на 14.09.24 в 16:09

Регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври е заличена от ЦИК

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели, подкрепящи..

публикувано на 14.09.24 в 15:31

В Кирково изпращат селскостопанската година с фестивал на плодородието

В Кирково днес се провежда традиционният Фестивал на плодородието. Празникът отбелязва края на селскостопанската година. Спортни турнири, кулинарни конкурси, танцови изпълнения са част от проявите, които се провеждат по случой празника.

публикувано на 14.09.24 в 14:03