Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС губи Кърджали

Разцеплението лишава партията от твърдо мнозинство в местния парламент

3
Спомен от недалечното време, когато ДПС беше единно
Снимка: Мехмед Реджеб

Губи ли ДПС Кърджали?

Това е въпрос, който все повече и политически наблюдатели, и обикновени жители на Кърджали и областта започват да си задават и чийто отговор става все по-актуален. Колкото и да не се признава на висок глас, „Движението за права и свободи“ не е като другите партии и това, което се случва в редиците ѝ оказва влияние на живота в България.

В последните месеци съспенсът в ДПС води по-скоро до объркване, отколкото до развръзката му, особено сред традиционните избиратели на Движението.

Случват се и събития, които решават човешки съдби, а не само партийни.

Само преди ден на заседание на Постоянната комисия по икономическа политика към Общински съвет-Кърджали се случи нещо, което не сме наблюдавали много често. Четирима от шестимата съветниците от ДПС отказаха да подкрепят предложение на кмета на общината. По същия начин същото предложение не беше прието и от Постоянната комисия по законност и обществен ред, след като за него гласува само един съветник от ДПС, а всички останали членове на комисията се въздържаха. Започна да се прокрадва тревога – възможно ли е този разнобой в най-голямата група съветници да доведе до блокиране на работата на Общинския съвет, а и на Общинската администрация, а оттам пък и да доведе до проблеми в общината като цяло?

За какво става въпрос?

Предложението на кметския екип е за промени в Правилника за дейността на общинското предприятие „Обредни дейности“, като аргументите са оптимизация на работата. Една от предложените промени е въвеждане на конкурсното начало при назначаването на ръководителя на предприятието.

Сред въпросите, поставени от общинските съветници по време на  обсъждането в комисиите, бяха защо се прави тази промяна само за конкретното общинско дружество, защо конкурсът ще е само за три години и ред още други.

Мнозинството от членовете от ДПС на постоянната комисия по икономическа политика отказаха да го подкрепят. Потърсихме председателя ѝ Кадир Мустафов за коментар.

„Не сме против по принцип да има конкурсно начало, а сме против да е за конкретното предприятие и за конкретното лице, което е госпожа Моника Атанасова към настоящия момент. Тук искам да подчертая, че не съм привърженик на самия директор. Въпросът беше цялостна концепция да се предложи от страна на Общинска администрация за всички общински предприятия. Ако ще правим конкурсно начало, да не го правим избирателно, а да го направим като цялостна концепция“, каза Мустафов и посочи проблеми, които стоят за решаване в пред дружеството.

На въпрос може ли разнобоят в групата съветници от ДПС да доведе до трудности в работата на ОбС и на администрацията, той подчерта, че са гласували „въздържал се“, а не „против“. Това дава възможност на вносителите на предложението да го обмислят още веднъж и да направят ново, което се отнася за всички общински предприятия и да се разшири като цялостна концепция.

Общинският съветник от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Радослав Милев беше сред тези членове на комисията, които коментираха предложението по време на заседанието. В коментара му за Радио Кърджали той посочи, че не е прецедент съветниците от ДПС при обсъждане в комисия да не подкрепят предложение на кметския екип, а след това в зала, на сесия на местния парламент, да гласуват точно обратно. Според него „ще се изчака да минат изборите и тогава вече ще имаме яснота, говорим за парламентарните избори, които предстоят на 27 октомври, и тогава ще имаме яснота вече доколко можем да говорим за някакво разцепление в Движението за права и свободи в Кърджали“.

Милев допусна, че разнобоят в най-голямата група съветници би могло да доведе до затруднения в работата на ОбС и на администрацията, въпреки че личното му мнение е, че общинските съветници трябва да се ръководят от интересите на гражданите, а не от интересите на политическата партия, която ги е издигнала в дадена листа. „Аз винаги съм се ръководил от интересите на гражданите, затова съм гласувал и много решения, които са добри за общината ни, като съм подкрепял предложения на кмета и на ръководството на Общинската администрация. Доколко тези фракции в ДПС ще направят така че да направят на инат на решенията на ръководството на избрания кмет, това е техен проблем. Надявам се да не се стигне дотам и надявам се всички общински съветници да работим така, че градът ни да стане едно много по-добро място за живеене“, изрази надежда Милев.

От източници на Радио Кърджали разбрахме, че тази вечер предстои среща на групата съветници от ДПС, на която вероятно ще стане ясно – кой с кого е.

Потърсихме мнението и на председателя на групата съветници Лятиф Расим, но се оказа, че пътува и след първото изречение в разговора ни връзката пропадна. След това повече не успяхме да се свържем.

От председтеля на Общинския съвет Мухарем Мухарем обаче получихме потвърждение за такава среща тази вечер и обещание, че утре сутринта ще има информация за обсъжданите теми и взетите решения. Председателят уточни, че към момента не може да се говори за затруднения в работата на Общинския съвет или на администрацията, тъй като разнобой в гласуването на предложения е имало и друг път сред ДПС-хората по време на обсъждане в комисия. След това обаче в зала, на заседание на ОбС, гласуването е било общо.

Свързахме се и с директорката на общинското предприятие „Обредни дейности“ Моника Атанасова. Тя отказа да коментира. По думите ѝ предложението е тенденциозно, насочено персонално срещу нея. И повтори това, което каза пред комисията, че ще подаде жалба в полицията за дискриминационно отношение. Отказа коментар и заради отправени към нея директни заплахи. Беше решена, че ако се наложи ще търси правата си и по съдебен път.

Продължаваме да следим темата и да търсим отговор на въпроса – загуби ли ДПС Кърджали и как ще се отрази разцеплението в Движението на живота в региона ни?


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Спомен от недалечното време, когато ДПС беше единно

ДПС губи Кърджали

Губи ли ДПС Кърджали? Това е въпрос, който все повече и политически наблюдатели, и обикновени жители на Кърджали и областта започват да си задават и чийто отговор става все по-актуален. Колкото и да не се признава на висок глас, „Движението за права и свободи“ не е като другите партии и това, което се случва в редиците ѝ оказва влияние на живота..

публикувано на 18.09.24 в 19:26

Свършват местата в гробищния парк в Кърджали

Свършват местата в гробищния парк в Кърджали. Това стана ясно на заседание на Постоянната комисия по законност и обществен ред към Общинския съвет. "До 10 месеца ние приключваме с новите терени и мюсюлмански, и християнски. Гробни места нови няма", каза пред членовете на комисията в отговор на питане на общинския съветник Сезгин Бекир директорът на..

публикувано на 18.09.24 в 16:15

Туберкулозата в област Кърджали се завръща, има и скрита заболеваемост

Тревожна тенденция за нарастване на случаите на туберкулоза в област Кърджали отчитат от Пневмофтизиатричното отделение на кърджалийската болница "Д-р Атанас Дафовски". За една година случаите са нарастнали с 50 %, за тази случаите дотук са вече 20. Началникът на отделението, д-р Диана Вълчева коментира: " Ами мога да кажа, че постепенно..

публикувано на 18.09.24 в 13:25

РИК Кърджали определи състава и ръководните места в секционните избирателни комисии

Районната избирателна комисия определи състава и ръководните места в секционните избирателни комисии за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври. За секции, в които по предварителен списък трябва да гласуват под 500 избиратели, комисиите ще са от седем членове. В тези, в които са вписани над 500 гласоподаватели - комисиите ще са..

публикувано на 18.09.24 в 11:40

Осем нови училищни директори встъпиха в длъжност в област Кърджали

Осем нови училищни директори встъпиха в длъжност в област Кърджали след проведения в началото на септември конкурс. Трима от назначените сменят досегашните директори, а петима са изпълнявали временно длъжността и сега продължават работата си като титуляри. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието в Кърджали Ангелина Костова:..

публикувано на 18.09.24 в 10:33

На всеки 23 секунди някъде по света и вследствие на ПТП губим един човешки живот

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя в рамките на Европейската седмица на мобилността. Тази година тя е между 16 и 22 септември и е под мотото „Остани жив! Пази живота!“. В тази връзка областният управител на Кърджали Никола Чанев призовава всички участници в движението към повишена бдителност. По данни на Световната здравна организация..

публикувано на 18.09.24 в 09:55

Главното мюфтийство нареди на имамите да не заемат страна в политически спорове

Главното мюфтийство на мюсюлманите в България изпрати писмено указание към всички имами в страната с искане да не участват в политически събития преди началото на предизборната кампания на 27 септември. Ръководството на Мюсюлманското изповедание поиска от имамите и служителите на религиозната институция да не се изказват по политически теми, свързани с..

публикувано на 18.09.24 в 09:37