Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Снимка: Pixabay

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция.

Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас.

Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене. Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се подобри хранителното образование на децата, каза за БНР д-р Татяна Матева, специалист по хранене и диететика, общопрактикуващ лекар, участник в проучването.

Били са зададени няколко групи въпроси – дали децата участват в пазаруване, как се хранят, знаят ли е какво е здравословно хранене, колко често се хранят, дали са наясно как храненето влияе на околната среда.

Проучването добре демонстрира какво знаят родителите, защото те определят храната вкъщи, смята д-р Матева.

"За едно дете най-важна е демоверсията, какво вижда в дома."

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

5,4% от децата между 7 и 13 години консумират енергийни напитки всеки ден, а над 12 на сто – няколко пъти седмично, очертава друга тревожна тенденция изследването.

Специалистът по хранене обяснява този процент с достъпността на напитките и с това, че другите деца го правят.

"Демокрацията криво я разбрахме. Свободата, която даваме на децата си, трябва да е в някаква степен регулирана свобода."

20% от децата не спортуват въобще, показва още проучването на хранителните навици на подрастващите.

"Когато едно дете спортува, то има съвсем други хранителни потребности. Самият спорт го кара да избира друг тип храна. Неговото тяло само му сигнализира от какво има нужда", коментира д-р Татяна Матева.

По думите ѝ, проблемът не е в това, че едно дете закусва с баничка. Важно е колко често го прави и дали това е постоянната му закуска. 

"Нашите деца не знаят да ядат зеленчуци. Не просто към обяд, към вечеря. Просто нямат навика да консумират зеленчуци, плодове", подчерта тя.

Ако децата продължат да се хранят така, залагаме много ронливи основи за тяхното здраве в бъдеще, предупреди специалистът. 

Цялото интервю чуйте ТУК.


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светломира Димитрова: И тази година ще подпомогнем 20 деца по програмата „Топъл обяд“

През настоящата учебна година отново ще бъдат подпомогнати около 20 деца  чрез реализирането на програмата „Топъл обяд“. Това са ученици в начален етап на образование, които са на целодневна форма на обучение. Социално слаби деца и такива от уязвими групи, каза за Радио Кърджали Светломира Димитрова, директор на БЧК – Кърджали...

публикувано на 19.10.24 в 15:12
Генералният директор на БНР Милен Митев.

Милен Митев: Създаването на дигитално съдържание е ключово за бъдещето на радиото

Генералният директор на Българското национално радио (БНР), г-н Милен Митев, гостува в предаването "Нашият ден", където говори за ролята си на настоящ и бъдещ генерален директор на медията. Той благодари за доверието, което му беше гласувано за втори мандат както от Съвета за електронни медии, така и от много от колегите му в радиото. По..

публикувано на 18.10.24 в 12:31

Успешен тест на системата BG-Alert

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обясни защо част от хората не са получили съобщения:  "Клетките на операторите сработиха по начина, по който очаквахме...

публикувано на 17.10.24 в 17:55

Община Ардино с награда за принос за развитието на местното самоуправление

Почетна грамота и плакет получи кмета на община Ардино инж. Изет Шабан за принос за развитието на местното самоуправление. Президентът Румен Радев връчи годишните награди на Националното сдружение на общините в Република България по време на Годишната среща на българските местни власти в курорта „Албена“. В категория „Малка община“ приза бе връчен..

публикувано на 14.10.24 в 17:07

Дамски хор "Незабравки" участва на фестивал на църковна музика

Дамски хор "Незабравки" при Народно читалище "Обединение 1913" с диригент Тавит Мачикян взе участие в програмата на ХI национален фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов Сливенец", който се проведе през изминалия уикенд в храм "Света Богородица" в град Сливен. Фестивалът се организира за поредна година от Община..

публикувано на 14.10.24 в 13:58

Увеличават се незаетите работни места в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на работници страда..

публикувано на 12.10.24 в 14:16

Сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет. Антоанета Василева коментира на какво се дължи..

публикувано на 12.10.24 в 09:50