Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясла №5 в Кърджали не отвори врати за първия учебен ден заради закононарушения при строителството

Част от строително монтажните дейности на Ясла №5 в Кърджали са изпълнени при съществени закононарушения. Това заяви на брифинг кметът Ерол Мюмюн.

Община Кърджали в грижа за здравето на децата, които ще посещават бъдещото детско заведение, е сезирала всички компетентни  институции, посочи кметът.

От думите на Мюмюн стана ясно, че още през месец ноември 2021 година е издадено разрешение за строеж на детското заведение. На 24 юли 2023 година е съставен и подписан акт Образец 10 за установяване на състоянието на строежа при спиране на строителството с мотив „предаварийна ситуация“.

„Последвала е заповед №17 на главния архитект на община Кърджали от 1 април 2024 година, според която са одобрени проекти и допълнение към действащото разрешение на строеж за отстраняване в процеса на преустройството проблеми. Проектите са  предадени на строителния надзор и е съставен Акт – образец 11 за установяване на състоянието на строежа и строително-монтажните работи при продължаване на строителството на всички спрени строежи”, разказа пред журналисти кметът Ерол Мюмюн.


По думите му той е провел среща с всички изпълнители на обекти на образователни институции, които са го уверили, че за първия учебен ден те ще бъдат готови. „С Ясла №5 обаче това не се получи. И няма как да си позволим при съществени закононарушения в процеса на строителството да пуснем децата в сградата. Затова и сезирахме всички компетентни институции”, подчерта Ерол Мюмюн, като изтъкна, че фирмата изпълнител на обекта е „Стилмед”.

Това доведе до конфузната ситуация, при която Ясла №5 не отвори врати в първия учебен ден, независимо, че са били подадени над 100 заявления от родители, от които са одобрени 60.  Децата, приети в Ясла №5 са разпределени в яслените групи към детските градини в Кърджали.

Кметът благодари на родителите за разбирането, както и на директорите и служителите в яслените групи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Айтен Сабри

Айтен Сабри: Отваряме чисто нова бяла страница – заедно за хората

„Личните ми мотиви са, както и в предишната кампания, да работя за хората и заедно с хората. Ние тръгнахме заедно да постигнем много неща, да има една работеща държава, всички институции да работят, нашите младежи да си останат в България и да направим всичко най-добро за нашите региони. Сега отново личният ми мотив е да работя за хората, защото..

публикувано на 26.09.24 в 18:26

Резултатите от черната кутия на разбилия се самолет ще бъдат ясни до дни

До дни ще станат ясни резултатите от разчитането на черната кутия на разбилия се самолет край авиобаза "Граф Игнатиево", съобщи служебният военен министър Атанас Запрянов. Същевременно той поиска средствата за армията през следващите няколко години да достигнат до 2,5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Резултатите от разчитането на черната..

публикувано на 26.09.24 в 16:45

Министерството на финансите подготвя бюджет с дефицит до 3%

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, потвърди зам.-министър Мартин Дановски. Това е ключов показател от критериите по договора от Маастрихт, необходими за влизането на страната ни в еврозоната.  На въпрос на БНР дали вече има яснота по основните параметри на финансовата рамка за догодина като размер на дълга,..

публикувано на 26.09.24 в 16:05

ДПС на Доган с почти 2% пред "Ново начало" на Пеевски сочи проучване на "Алфа Рисърч"

7 партии биха влезли в новия парламент ако изборите бяха днес, сочи проучване на агенция "Алфа рисърч". И двете крила в разцепилото се ДПС ще бъдат представени в 51-вото Народно събрание, като хората около Ахмед Доган ще са с почти два процента преднина пред тези около Делян Пеевски. Според социолозите първи ще са ГЕРБ с близо 24% от гласовете на..

публикувано на 26.09.24 в 14:32
Сабахатин Сали Гьокче

Сабахатин Гьокче: Хората искат промяна и това ни дава сила да успеем

Сабахатин Гьокче е водач на листата на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" в Кърджали за парламентарните избори на 27 октомври. Той казва, че е време да дойде истинската промяна в България и представи останалите кандидат-депутати от листата.  "Аз съм позитивен човек и винаги съм вярвал в доброто на нещата. Инициатор съм на..

публикувано на 26.09.24 в 14:28

Павлин Кръстев: Репресират общински служители в Кърджали

Репресии срещу общински и държавни служители се провеждат в област Кърджали, съобщи Павлин Кръстев,  народен представител от ДПС и кандидат от листата на Коалиция "Алианс за Права и свободи".  Според него, освен че има масови уволнения на общински служители, които са подкрепили почетният председател на ДПС Ахмед Доган, съществуват и списъци с имена на..

публикувано на 26.09.24 в 13:44

Очаква се през октомври газът да поскъпне с около 3%

Поскъпването на природния газ през октомври се очаква да е с около 3 процента. Това потвърди днес през Комисията за енергийно и водно регулиране изпълнителният директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов. "Основна причина за това е по-големите договорени количества за месец октомври спрямо месец септември, което, от своя страна, намаля влиянието на..

публикувано на 26.09.24 в 12:53