Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се случаите на интоксикация след прием на алкохол и наркотици

Снимка: http://gateamerica.blogspot.com

През пролетните месеци се увеличават случаите, при които деца до 15 години са стигнали до интоксикация след употреба на алкохол или наркотици. Това става ясно от данни, публикувани от Националния център по обществено здраве и анализи. От тях се вижда, че двойно повече момчета са имали алкохолно натравяне в сравнение с броя на момичетата.
Ако през зимата заради натравяне с алкохол или наркотици до болница са стигнали 155 деца до 15 години, то през пролетта броят им се е вдигнал на 213. В това второ тримесечие преобладават случаите на прекомерна употреба на алкохол, а злоупотребата с наркотици е регистрирана при 35 младежи.
Комбинираният прием на тези вещества е завършил в болница за повече момичета, отколкото момчета.
Наблюдава се и завишен брой на случаите, при които пълнолетни мъже и жени са били с интоксикация след прием на алкохол или наркотици – над 2500 души през пролетта спрямо 2200 в началото на годината. При двата вида натравяне преобладават случаите с мъже, докато при комбинираната употреба повече жени са потърсили медицинска помощ.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светломира Димитрова: И тази година ще подпомогнем 20 деца по програмата „Топъл обяд“

През настоящата учебна година отново ще бъдат подпомогнати около 20 деца  чрез реализирането на програмата „Топъл обяд“. Това са ученици в начален етап на образование, които са на целодневна форма на обучение. Социално слаби деца и такива от уязвими групи, каза за Радио Кърджали Светломира Димитрова, директор на БЧК – Кърджали...

публикувано на 19.10.24 в 15:12
Генералният директор на БНР Милен Митев.

Милен Митев: Създаването на дигитално съдържание е ключово за бъдещето на радиото

Генералният директор на Българското национално радио (БНР), г-н Милен Митев, гостува в предаването "Нашият ден", където говори за ролята си на настоящ и бъдещ генерален директор на медията. Той благодари за доверието, което му беше гласувано за втори мандат както от Съвета за електронни медии, така и от много от колегите му в радиото. По..

публикувано на 18.10.24 в 12:31

Успешен тест на системата BG-Alert

Националният тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert е преминал успешно, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението".  Той обясни защо част от хората не са получили съобщения:  "Клетките на операторите сработиха по начина, по който очаквахме...

публикувано на 17.10.24 в 17:55

Община Ардино с награда за принос за развитието на местното самоуправление

Почетна грамота и плакет получи кмета на община Ардино инж. Изет Шабан за принос за развитието на местното самоуправление. Президентът Румен Радев връчи годишните награди на Националното сдружение на общините в Република България по време на Годишната среща на българските местни власти в курорта „Албена“. В категория „Малка община“ приза бе връчен..

публикувано на 14.10.24 в 17:07

Дамски хор "Незабравки" участва на фестивал на църковна музика

Дамски хор "Незабравки" при Народно читалище "Обединение 1913" с диригент Тавит Мачикян взе участие в програмата на ХI национален фестивал на източноправославната църковна музика "Николай Триандафилов Сливенец", който се проведе през изминалия уикенд в храм "Света Богородица" в град Сливен. Фестивалът се организира за поредна година от Община..

публикувано на 14.10.24 в 13:58

Увеличават се незаетите работни места в Гърция

С 54% са се увеличили незаетите работни места в рамките на една година, посочва проучване на гръцката статистическа агенция Елстат. Не достигат както работници без квалификация, така и специалисти в няколко сектора. Най-осезателно се чувства липсата на работна ръка в туризма, в сектор отбрана, както и социални служители. От липса на работници страда..

публикувано на 12.10.24 в 14:16

Сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет. Антоанета Василева коментира на какво се дължи..

публикувано на 12.10.24 в 09:50