Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб е интересът в турските медии към изборите в Бълтария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За разлика от предишни избори у нас, дни преди пртедстоящия вот на 27 октомври, в медиите в съседна Турция няма публикации свързани за това какво се случва на политическата арена в България. Това каза за Радио Кърджали председателят на Национално движение за права и свободи Гюнер Тахир:

"Анкара е мълчалива, според мен, основно затова, че през годините тя така и не разбра какви са специфичните проблеми на турците и мюсюлманите в България. И това, според мен, е очаквано и обяснимо, т.е. аз не ги коря, защото няма как в една друга държава, независимо че става въпрос за хора от същия етнос или същата религия - няма как да знаеш каква е спецификата. Защото Анкара гледа към нас като към т.нар. "външни турци", през призмата н асвоята външна политика и няма как интересите да съвпадат с нашите вътрешни проблеми."

По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без тържествена сесия и нов почетен гражданин ще премине празникът на Кърджали 21 октомври

Без тържествена сесия на Общинския съвет и без връчване на званието Почетен гражданин на Кърджали ще премине тази година празникът на града 21 октомври - Деня на освобождението от турско владичество по време на Балканската война и включването му в пределите на модерната българска държава. Причината за отпадането на две от ключовите събития в празничния..

публикувано на 11.10.24 в 13:05

Бизнес и работодатели нямат консенсус за минималната работна заплата

Няма консенсус между бизнеса и синдикатите по темата за увеличаването на минималната работна заплата от догодина. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проекта на правителствено постановление за повишение на това възнаграждение от 1 януари на 1077 лева вместо сегашните 933 лева. Според Кодекса на труда размерът на минималната заплата..

публикувано на 11.10.24 в 12:46
Хасан Азис

Хасан Азис: Има безпрецедентен натиск и ограничаване на основни човешки права от държавни органи

Предприели сме действия и сме подали жалба с искане и настояване мярката за неотклонение "подписка" да отпадне, заяви в ефира на Радио Кърджали бившият кмет на общината Хасан Азис. Припомняме, че той беше привлечен като обвиняем заради надвишаване "с малко повече от 8 хиляди лева на прага за обявяване на обществена поръчка за почистване на дере в..

публикувано на 11.10.24 в 12:32

Земетресение от 5.2 по Рихтер е регистрирано в Черно море до Турция

Земетресения с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер е било регистрирано минути преди 11 ч. в Черно море. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център, трусът е бил с дълбочина 10 километра - на около 150 километра от турските окръзи Зонгулдак и Бартин.

публикувано на 11.10.24 в 12:15

България е на четвърто място в Европа по затлъстяване при децата

Близо 40 процента от детското население в България е с наднормено тегло. А страната ни е четвърто място по затлъстяване в Европа. Сред основните причини е заседналия начин на живот и прекаленото застояване пред телефони, компютри и телевизионни екрани. Начинът на хранене и лесният достъп до висококалорични и богати на захари храни също оказват влияние...

публикувано на 11.10.24 в 12:11

В област Смолян се провежда полицейска операция срещу купения вот

Специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, и противодействие на конвенционалната престъпност, стартира в ранните часове на днешния ден на територията на Смолянска област. В операцията участват екипи от "Охранителна полиция", "Икономическа полиция", "Криминална полиция", „Пътна..

публикувано на 11.10.24 в 11:54

Задържаха мъж, посегнал на жена си

За семеен скандал в условията на домашно насилие жител на село Чорбаджийско е задържан в Районното управление в Кирково.  Около 22,30 часа в четвъртък 56-годишен мъж предизвикал конфликт, отправил заплахи и ударил жената, с която живее в къща в село Чорбаджийско.  След намеса на полицейски служители мъжът е задържан за срок до 24 часа.  По случая е..

публикувано на 11.10.24 в 11:41